logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 12 Veljača 2019 14:10

Spomenik pomorcu mogao bi krasiti novi zaštitni lukobran ispred hotela Arbiane

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Članovi Skupštine Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, koju je za stolom radnog predsjedništva predvodio novi predsjednik Udruge, pomorski kapetan Nenad Šimičić, najprije su minutom šutnje odali počast dvojici svojih prošle godine preminulih članova, ocu i sinu Branku i Sandru Pahljini, ali i svim kapetanima koji su preminuli kroz posljednjih desetak godina.

 

 

Osim članova Udruge pomorskih kapetana, 8. redovnoj Skupštini, održanoj 2. veljače u Velikoj vijećnici Grada Raba, kao gosti nazočili su rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i ravnatelj Lučke uprave u Rabu Nenad Debelić, a zbog pokrenute inicijative Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, vezane uz potrebu podizanja spomenika pomorcu u gradu Rabu, kao i za prikupljanje povijesne građe s ciljem izdavanja pomorskog zbornika otoka Raba, na skupštinu je bio pozvan i prof. Miljenko Domijan, naš renomirani povijesničar umjetnosti, savjetnik ministrice kulture i predsjednik Vijeća za kulturna dobra te donedavno dugogodišnji glavni državni konzervator.

 

Nakon što su usvojena Izvješća Nadzornog odbora o radu Udruge u 2018. godini, te Izvješće Izvršnog odbora o financijskom poslovanju, uslijedila je šira rasprava o predloženom Planu aktivnosti Udruge u 2019. godini. 

Naime, Udruga pomorskih kapetana otoka Raba sa svoja je 22 člana jedna od najmanjih, ali istovremeno i jedna od najaktivnijih udruga kapetana u nas, a pored redovnih aktivnosti, u 2019. godini sudjelovat će u obilježavanju bolne uspomene na stradanje rapskih srednjoškolaca u pomorskoj nesreći kod otočića Trstenika (27. travnja 1962.), zatim 7. listopada u obilježavanju bitke kod Lepanta, kao i u proslavi blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca.

 

Vezano uz spomenutu inicijativu za postavljanje spomenika pomorcu, povela se rasprava i o mogućoj lokaciji spomenika, pa je prof. Domijan, pozdravivši najprije inicijativu, i zahvalivši kapetanima na povjerenju i pozivu na skupštinu, kazao: „Pomorstvo i otok nedjeljiva su cjelina, a dostojanstvo vašega kapetanskog zanimanja u neku je ruku ugrađeno u baštinu ovoga grada. Imajući u vidu nasljedstvo koje nosite, pa i vezano uz nemjerljiv doprinos rapskih kapetana Svetoj alijansi u bitci kod Lepanta, vi ste zapravo živa baština ovoga otoka“, rekao je Domijan i nastavio: „Za pohvaliti je vaš zanos s kojim ste inicirali ideju o podizanju spomenika, a budući da smo već ranije neformalno razgovarali o problemu izbora mjesta na kojem bi spomenik danas-sutra trebalo postaviti, najprikladnijom nam se tada učinila ideja njegove impostacije na rapskom lukobranu 'Pumpureli'. Time bi se na efikasan način izbjeglo opterećivanje povijesne jezgre u kojoj bi doista bilo teško naći prikladnu poziciji i zbog dostojanstva spomenika, ali i zbog mogućih administrativnih poteškoća. 

Ipak, imajući u vidu nove okolnosti vezane uz najavljene nove faze radova na rekonstrukciji luke Rab, kazao je Domijan, posebno u onom dijelu koji se odnosi na gradnju manjeg zaštitnog lukobrana kod hotela „Arbiane“, čini se da bi bilo idealno, u suradnji s budućim projektantom, upravo tamo predvidjeti i postavljanje spomenika rapskim pomorcima. Spomenik bi tamo bio pristupačan, dodirljiv, i dovoljno istaknut," kazao je Domijan.

Vezano uz samo oblikovanje spomenika, iz perspektive današnje likovnosti, prof. Miljenko Domijan sugerirao je izbjegavanje antropomorfne figuracije koja je uvijek delikatna, i kao mogući prijedlog, sa snažnom simboličnom notom, naznačio skulpturu s motivom jedra iz opusa hrvatskog kipara i akademika Šime Vulasa.

 

O planiranim radovima u rapskoj luci članove Udruge opširnije je upoznao ravnatelj Lučke uprave u Rabu Nenad Debelić.

„Priprema projektne dokumentacije za tu fazu rekonstrukcije luke Rab u kojoj se planira izgradnja zaštitnog lukobrana ispred hotela Arbiana i rekonstrukcija dijela obale sve do Trga sv. Kristofora, je pri kraju, i trebala bi tijekom veljače biti upućena na kontrolu i predprijavu prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a onda računamo da bi u ovoj godini mogli imati i odobravanje sredstava. Tek nakon toga slijedi priprema natječajne dokumentacije, a mogući početak radova teško je očekivati prije kraja turističke sezone 2020. godine“, kazao je Debelić. 

Temeljem tih informacija proizlazi da za donošenje odluke o izgledu spomenika kao i o tome da li u njegovu nabavu ići putem natječaja ili bez njega, ima još dovoljno vremena.

 

Na kraju rada osme redovne skupštine, okupljene je članove Udruge srdačno pozdravio i rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, najprije pohvalivši dobro pripremljen rad Skupštine, te inicijativu oko podizanja spomenika pomorcima kao i ideju o potrebi tiskanja zbornika koji bi trebao obraditi povijest pomorstva na otoku.

 

Pročitano 1962 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1