logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 893
Utorak, 12 Veljača 2019 14:23

Proglašenje Raba geoparkom – mogući presudan faktor u produljenju turističke sezone i razvoju održivog turizma

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Proglašenje Raba geoparkom – mogući presudan faktor u produljenju turističke sezone i razvoju održivog turizma Izvor: CZK Lopar

Prošlog je petka, u prostoru DVD-a Lopar, dr. sc. Ljerka Marjanac iz Zavoda za paleontologiju i gelogiju kvartara HAZU te predsjednice udruge Pro-GEO Hrvatska, održala izuzetno zanimljivo predavanje pod naslovom „Geoparkovi – izazov, trend ili nešto više?“.

 

Naime, udruga Pro-GEO Hrvatska, koja okuplja stručnjake geologe i ljubitelje prirode, zalaže se za zaštitu geološke baštine, lokaliteta i krajobraza posebne geološke vrijednosti, promičući pritom geološke znanosti i spoznaju o jedinstvenoj i neobnovljivoj baštini našeg planeta, a zbog iznimne geološke i biološke raznolikosti Raba, udruga već godinama nastoji proglasiti čitav otok Rab geoparkom.

 

Dr. sc. Marjanac obajsnila je što su to geoparkovi i kroz brojne primjere iz svijeta obajsnila kako oni funkcioniraju, te se osvrnula na dobrobiti i restrikcije koje bi proglašenje čitavog otoka geoparkom moglo donijeti. Postavivši rapsku geološku baštinu uz bok primjerima svjetskih geoparkova, i laicima je bilo jasno da je riječ o zaista iznimnim strukturama koje, kako svojim značajem, tako ni atraktivnošću, nimalo ne zaostaju za predstavljenim primjerima.

 

Malobrojna publika stoga je iskazala velik interes za rapski geopark, ali i dozu nezadovoljstva što se po tom pitanju nije učinilo više, iako bi upravo proglašenje Raba geoparkom moglo biti presudnim faktorom u produljenju turističke sezone i razvoju održivog turizma.

 

Predavanje je održano u suradnji udruge Pro-GEO Hrvatska i Centra za kulturu Lopar uz potporu Općine Lopar.

Pročitano 2305 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1