logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 18 Rujan 2015 13:16

Rab zahvaljujući "Kocki" dobio knjižnice na otvorenom

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rab zahvaljujući "Kocki" dobio knjižnice na otvorenom Foto: Ivica Hodak

Volonteri rapske Udruge za djecu i mlade KOCKA opet su učinili aktivni iskorak u pokušaju mijenjanja rapske svakodnevice otvarajući jučer u atriju Kneževog dvora svoje prve pokretne knjižnice na otvorenom. Taj kreativni „ofsajd“ u kojem mladi Kocke tvrdoglavo strše, ne mareći previše za tromost onih koji bi im trebali brže i efikasnije asistirati, ipak daje svoje rezultate.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednice i idejne začetnice Kristine Ribarić iz Udruge za djecu i mlade Kocka, na malenoj svečanosti održanoj u atriju „Kneževa dvora“, na Rabu može otpočeti „Kocka bookcrossing“. Šarene ormariće s policama Kockinih pokretnih knjižnica od 17. rujna možete pronaći na dva punkta; na ulazu u Knežev dvor i u loži u Šarengradu (PC Mali Palit), stoga dragi Rabljani i gosti Raba navalite na čitanje.

"Pravila" bookcrossinga su jednostavna, i mogu se pročitati na živopisno oslikanim policama, a glase: “Uzmi knjigu, pročitaj knjigu, ostavi knjigu, zamijeni knjigu”. Kristina Ribarić je rekla i to da ideja o realizaciji knjižnice na otvorenom među članovima „Kocke“ postoji već neko vrijeme, a do konačne realizacije došlo je zahvaljujući i velikoj pomoći volontera, pa su tako prve poklon knjige u Kocku stigle iz grada na Rječini. Značajnu pomoć pružila nam je, rekla je Kristina Ribarić, i Gradska knjižnica iz Samobora sa svojim kontaktima, a Rotary club Samobor s kojim ih je knjižnica spojila odradio je veliku humanitarnu akciju kojom su prikupili oko 1500 knjiga pristiglih na otok zahvaljujući Autoprijevozniku Štengl.

Zahvalila je Kristina u ime Kocke ostalim volonterima koji su pomogli svatko na svoj način: Vitomiru Maričiću koji je knjižnice izgradio, Krunoslavu Caru koji je pomagao, Jadranku Peraniću na alatima, Nikoli Gušćiću i Nikoli Kordiću na uskakanju kad je to zatrebalo, Marijani Mlacović na knjigama i volonterskom angažmanu, Montelektru i Silvanu Kureliću na pomoći oko nabave materijala,Sandri Perić i Petri Ribarić na oslikanim knjižnicama, Sari Ribarić i Grafickom studiju DM za naljepnice, “Konzumu” i tvrtki “Kiflić” za pomoć pri organizaciji otvorenja, te Gradu Rabu koji je za bookcrossing besplatno ustupio korištenje javnih površina, a i najavio daljnje partnerstvo u projektu koji im se čini korisnim i kvalitetnim za poticaj razvoju kulture čitanja na našem otoku, ali i kao dodatna ponuda na našim ulicama. Zbog prisutnosti većeg broja stranih gostiju i prijatelja, Kristinino je obraćanje simultano, ali i uz poneku originalnu dosjetku, na simpatičan način na engleski jezik prevodio Vitomir Maričić.

Složivši se s Kristininim riječima, kako ovaj način rada knjižnice na otvorenom nije konkurencija Gradskoj knjižnici, koja je, usput rečeno, zbog svoje lokacije na Gornjoj ulici nepristupačna osobama s invaliditetom, njezino je otvaranje pozdravio i dogradonačelnik Raba Denis Deželjin, kojem je pripala čast da ju službeno i otvori.

Pročitano 2484 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1