logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 06 Ožujak 2019 08:23

Katarzičnim spaljivanjem Piškanca Rabljani okončali ovogodišnje karnevalske svečanosti

Autor:
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
Katarzičnim spaljivanjem Piškanca Rabljani okončali ovogodišnje karnevalske svečanosti Foto: Hrvoje Hodak

Nakon što je u poslijepodnevnim satima zadnjega dana rapskoga karnevala, iz zgrade DVD-a Rab do Varoša dopraćen Jure Piškanac, glavni osumljičenik, terećen za sva zlodjela koja su tijekom prošle godine zadesila Rab, okupljeno mnoštvo se u svečanoj maškaranoj povorci, uz zvuke Limene glazbe DVD-a Rab, uputilo rapskom rivom prema Trgu Municipium Arba, gdje je bilo zakazano tradicionalno mesopusno "suđenje" rapskom zlotvoru Juri Piškancu.

 

Suđenje, unatoč ustaljenim hrvatskim pravosudnim običajima, nije niti otkazano, niti je odgođeno, već je prema svim pravnim regulama tradicionalnog karnevalskog ceremonijala, uspješno održano pred brojnim rapskim maškarama i znatiželjnim domaćim pukom. Zanimljivim tijekom suđenja po prvi je puta predsjedala jedna žena, meštrica karnevala Sanja, koja je na kraju izrekla i očekivani pravorijek kojim je rapski zlotvor Jure Piškanac osuđen na dosta oštru, ali pravednu kaznu javnog spaljivanja, prije koje je dobio priliku izreći i svoju zajedljivu oporuku.

 

Ova simbolična godišnja katarza "dimom pročišćenja" pred početak korizmenog vremena na Rabu, odigrala se u kontroliranim uvjetima, a sigurnost su jamčili vatrogasci rapskog DVD-a, koji su Piškanca i zapalili.

 

Samom sudskom procesu i činu spaljivanja rapskog Pusta, uz obilje pozitivne energije, prethodilo je predstavljanje maškaranih skupina, pa su pred karnevalskom pozornicom prodefilirale čak tri skupine iz SŠ Markantuna de Dominisa Rab: Eksperimentalne ovce Blaženke Divjak (1.g.) koje je predvodila pastirica Aleksandra Brmbota, zatim Štrumpfovi (3.g.) s voditeljicom Margaritom Čutul te opuštena i osunčana skupina „Plaža“ s Baywatch voditeljicom Lanom Jurković. Bili su tu i neizostavni draški Beli Maškari s Udrugom Tunera, baš kao i rasplesani Domoroci DSR Kampor, te od uha do uha nasmijani barbatski Jockeri Udruge Komin. Inače vrijedni članovi i vrsni kuhari Udruge Komin, DSR Kampor i SRK Dolin pobrinuli su se i za to da okupljenima na Trgu ne uzmanjka ića i pića.

 

Za glazbeni dio završne rapske karnevalske fešte i veselo raspoloženje pobrinula se grupa VIZIJA, koja se sjajno prilagodila programu, pa je na pozornicu pozvala gosta, vječno živućeg kralja rock&rolla Elvis Presleya, koji je dobro rasplesao rapske maškare.

 

Ovo završno događanje rapskog karnevala, suđenje Juri Piškancu, organizirali su Karnevalski odbor Grada Raba, Grad Rab, Turistička zajednica grada Raba i Pučko otvoreno učilište Rab.

Pročitano 3327 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1