logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 10 Ožujak 2019 12:43

U Velikoj vijećnici Grada Raba održana javna tribina „Kampor – polje sjećanja“

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
U Velikoj vijećnici Grada Raba održana javna tribina „Kampor – polje sjećanja“ Foto: Ivica Hodak

Drugi dan druženja članova Udruge antifašista Raba prošao je u znaku održane Javne tribine pod naslovom „KAMPOR – POLJE SJEĆANJA“. Među članovima Udruge u potpuno ispunjenom prostoru Velike vijećnice Grada Raba našli su se i brojni gosti, a sve njih na otvaranju Tribine, najprije ja u ulozi člana Udruge i predsjednika Radnog predsjedništva pozdravio Nenad Debelić, a nakon njega i Ivica Lupić, predsjednik Udruge antifašista otoka Raba.

 

Kao gosti skupa pozdravljeni su; zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, predstavnik župana PGŽ Zlatka Komadine, Marin Lazarić, predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, osnivačica i voditeljica Udruge "Documenta – centar za suočavanje s prošlošću" Vesna Teršelić i gosti iz Slovenije, tri člana Taborišnog (Logorskog) odbora RAB – GONARS na čelu s predsjednikom Odbora Janezom Hermanom mlađim.

„Tribinu smo nazvali 'KAMPOR – POLJE SJEĆANJA' zato jer ono što se dogodilo u Kamporu tijekom drugog svjetskog rata nikada ne smijemo zaboraviti, i što je još važnije, trebamo učiniti sve da se tako nešto više nikada i nikome ne dogodi. U Planu i programu naše Udruge za 2019. godinu glavni akcent stavljen je na problematiku Spomen groblja žrtava fašističkog terora u Kamporu jer valja znati da je ono upisano u popis kulturne baštine Republike Hrvatske kao kulturno-povijesni spomenik nulte kategorije. Međutim, vrijeme radi svoje i sve su vidljivija oštećenja i propadanje ovog spomeničkog kompleksa pa stoga mi kao Udruga pokrećemo inicijativu za izradu projekta saniranja, uređenja i redovnog održavanja tog spomeničkog kompleksa kao prve faze prema finalnom rješenju“, rekao je među ostalim, u svojem uvodnom obraćanju, predsjednik Udruge antifašista otoka Raba Ivica Lupić.

 

U nastavku je prof. Ivo Barić, nekadašnji predsjednik Udruge antifašista Raba u dva mandatapredstavljajući svoju knjigu „Spomenički kompleks Edvarda Ravnikara na Rabu“, prisutne pobliže upoznao s poviješću i sadašnjošću spomen-groblja žrtava talijanskog fašističkog koncentracijskog logora Kampor. Riječ je o doista vanserijskom projektu poznatog slovenskog arhitekta, čijom je realizacijom 1953. godine, na mjestu stradanja, trajno sačuvana uspomena na više od 4000 umrlih od gladi, žeđi, bolesti i hladnoće. U tih nešto više od godinu dana postojanja logora, podsjetio je prof. Barić, od 27. srpnja 1942. do 11. rujna 1943. godine, u logoru je bilo zatočeno oko 15 tisuća interniraca Slovenaca, Hrvata, Židova i drugih, a svi umrli pokopani su bez sprovoda i molitve na pustom kamporskom polju nedaleko logora. Na kraju svojeg izlaganja prof. Barić dobio je spontani i dugotrajni aplauz.

 

Nakon prof. Barića, o cilju projekta "Kampor - polje sjećanja“, za koji je Grad Rab kandidaturu kod kod EU prijavio 2011. godine, govorio je član Udruge Zdenko Antešić. O potrebi nastavka aktivnosti, kako bi se što skorije išlo u sanaciju spomen groblja, a potom i u izgradnju Muzeja logora Kampor koji će biti posvećen žrtvama, govorila je u ime Udruge Documenta, voditeljica iste Vesna Teršelić. Prisutne je potom pozdravio i predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut.

 

U ulozi izaslanika župana PGŽ Zlatka Komadine, prisutne je pozdravio, ali u svemu obećao i pomoć Županije Marin Lazarić.

 

Uspješan daljnji zajednički rad, uz još više susreta i razgovora – uključivši i one na najvišim državnim nivoima između Hrvatske i Slovenije – svima je poželio i dragi gost iz Slovenije, predsjednik Taborišnog odbora RAB – GONARS Janez Herman mlađi.

 

Na kraju tribine prisutne su još jednom pozdravili, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin i predsjednik Udruge antifašista Raba Ivica Lupić, koji ih je pozvao da u prostoru Velike vijećnice pogledaju prigodno postavljenu izložbu fotografija i dokumenata „Kampor – fašistički koncentracijski logor i Kampor – spomenički kompleks nulte kategorije“, te isto tako, u prostoru Male vijećnice Grada Raba, povodom Međunarodnog dana žena, izložbu „Žene u NOB-u“.

Pročitano 1796 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

Zadnji sadržaj od: Rab Danas

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1