logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 15 Ožujak 2019 14:06

Rapski srednjoškolci u globalnom prosvijedu mladih za zaustavljanje klimatskih promjena

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Rapski srednjoškolci u globalnom prosvijedu mladih za zaustavljanje klimatskih promjena Foto: Hrvoje Hodak

I rapski srednjoškolci pridružili su se globalnom prosvijedu mladih u kojem traže od svojih vlada da napokon učine nešto kako bi se zaustavile ljudskim faktorom uzrokovane klimatske promjene.

 

Prosvjed je organiziran putem Facebook stranice "School Strike 4 Climate Croatia", a dio je globalnog pokreta "Petkom za budućnost" koji je pokrenula srednjoškolka iz Švedske Greta Thunberg. Greta je mjesecima svakoga petka protestira pred švedskim parlamentom kako bi vlast potaknula na brze akcije, pod geslom "Kažete da nas volite, ali ne nam uništavate budućnost". Glasno je odjeknuo i njezin govor pred UN-om u kojem progovara o "budućnosti" koja na mladima neće ostati, ne učine li oni koji o tome odlučuju promjene sada i odmah.

 

Nakon okupljanja pred ulazom u Srednju školu Markantuna de Dominisa Rab, na početku 6. školskog sata, njih 80-ak krenulo je u šetnju od zgrade Škole prema rapskom Šarengradu, da bi onda kroz park Boškopini i dalje rivom, noseći porukama ispisane transparente, stigli do Trga Municipium Arba i Kneževog dvora u kojem je smještena Gradska uprava Grada Raba.

 

 

Slučajni prolaznici i vozači automobila, nenavikli na ovakva događanja na Rabu, pokušavali su pročitati poruke s transparenata i odgonetnuti o čemu se tu zapravo radi, a uspjeli smo uhvatiti i trenutak kada se poznati rapski planinar i eko-aktivist Branko Paparić na trenutak pridružio prosvijednoj povorci rapskih srednjoškolaca dajući im svoju punu podršku.

 

Pročitano 1226 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia