Home Vijesti Korisne informacije vezane uz uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Raba

Korisne informacije vezane uz uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Raba

0
Korisne informacije vezane uz uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Raba

Foto: RabDanas

 

Svaki korisnik usluge zadužuje individualni, čipirani spremnik za mješoviti komunalni otpad (u daljnjem tekstu MKO) koji je u bazi podataka povezan sa objektom i korisnikom usluge. Korisnik samostalno odlučuje o potrebi pražnjenja spremnika u skladu s rasporedom odvoza MKO-a. Prilikom pražnjenja spremnika, digitalni čitač na vozilu registrira pražnjenje pojedinačnog spremnika. U evidenciji izvršenih pražnjenja bilježe se podatci o korisniku spremnika, vremenu i lokaciji pražnjenja.

Rab danas oglas

 

Korištenje polupodzemnih spremnika opremljenih otpadomjerom

Korisnici usluge prikupljanja MKO-a na području mjesta Rab, PC Mali Palit, stambenih zgrada iza PC Mali Palit i oko Dječjeg vrtića Pahuljica za odlaganje MKO-a koristit će polupodzemne spremnike opremljene otpadomjerom. Svaki korisnik zadužuje individualnu karticu kojom se otvara otpadomjer. Sustav evidencije na otpadomjeru evidentira korisnika kartice i vrijeme korištenja spremnika. U jednom otvaranju otpadomjera može se odložiti otpad volumena 25 litara.

Temeljem podataka o broju usluga pražnjenja spremnika ili otvaranja otpadomjera i cijene minimalne javne usluge izrađuje se račun za jedno obračunsko razdoblje. Primjenom ovog sustava, koji bilježi pražnjenje, odnosno otvaranje polupodzemnog spremnika, omogućuje se korisnicima da sami utječu na „visinu“ mjesečnog računa kroz selektiranje otpada. Pravilnim i potpunim selektiranjem otpada moguće je u velikoj mjeri smanjiti količinu MKO-a koji se naplaćuje kroz varijabilni dio cijene.

 

Cilj navedenih promjena je uspostava sustava koji stimulira i potiče korisnike na odnos prema otpadu kao sirovini. Ovim načinom gospodarenja otpadom, baziranom na individualizaciji korisnika i selektiranju otpada, stvaramo ugodnu i zdravu okolinu za nas, buduće naraštaje i sve posjetitelje našeg otoka.

 

Dundovo d.o.o. zahvaljuje svim korisnicima na dosadašnjoj suradnji i svakoj budućoj, koja će zajedničkim snagama doprinijeti ljepšem okolišu na našem otoku.

 

Samo čisti otok je sretan otok!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime