logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 26 Ožujak 2019 14:51

Programski raznosvrsno obilježavanje Svjetskog dana voda na Rabu – pod geslom „Voda za sve“

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Komunalno društvo Vrelo d.o.o. u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a Ispostava Rab, Hrvatskim vodama, Osnovnom školom Ivana Rabljanina Rab, Srednjom školom Markantuna de Dominisa Rab i Dječjim vrtićem Pahuljica, prigodnim edukativno-odgojnim programima, stručnim obilascima, tematskim izložbama i interaktivnim sadržajima s posebnim naglaskom na djecu, obilježava Svjetski dan voda – pod geslom „Voda za sve”.

 

Vrelo d.o.o. je u 2018. godini ukupno ispitalo 1.250 uzoraka vode u vodoopskrbnoj mreži i vodoopskrbnim objektima, a osim Vrela d.o.o. uzorke ispituje i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije koji je u 2018. godini ukupno ispitao 57 uzoraka vode. Svi analizirani uzorci bili su zdravstveno ispravni.

Različitim programskim aktivnostima koje Vrelo d.o.o. provodi u sklopu svojeg društveno odgovornog poslovanja, a posebice uoči Svjetskog dana voda, nastoji se podići svijest javnosti o važnosti vode, ovog neizmjerno dragocjenog i strateškog resursa današnjice.

 

Ovaj prigodni program ujedno je i poziv na aktivno uključivanje pojedinca u mijenjanje ustaljenih navika i sve izraženijom potrebom za životom u suglasju s prirodom.

 

Program obilježavanja Svjetskog dana voda na Rabu obuhvatio je doista brojne aktivnosti, a bit će zaključen travanjskim otvaranjem izložbe „Od Like do Raba“, povodom obilježavanja 40. godišnje obljetnice Regionalnog vodovoda – Hrvatsko primorje južni ogranak Senj. Tijekom mjeseca ožujka maleni polaznici Dječjeg vrtića Pahuljica, baš kao i svi učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab od 1-4 razreda, mogli su pogledati predstavu „Priča koja drži vodu“, a do danas su u posjetu internom laboratoriju Vrela d.o.o. za ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode "Mlinica" bili učenici OŠ Ivana Rabljanina Rab, PŠ Barbat, PŠ Banjol, PŠ Mundanije i PŠ Kampor. Tamo ih je s vodoopskrbom i odvodnjom otoka Raba, kao i s analizom vode koja se provodi u laboratoriju upoznala voditeljice Odjela za ispitivanje kvalitete voda i sanitarnog nadzora komunalnog poduzeća Vrelo d.o.o. Danijela Kuparić, dipl.sanit.ing..

 

Također treba naglasiti da je Vrelo d.o.o. u 2018. godini ukupno ispitalo 1.250 uzoraka vode u vodoopskrbnoj mreži i vodoopskrbnim objektima, a osim Vrela d.o.o. uzorke ispituje i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije koji je u 2018. godini ukupno ispitao 57 uzoraka vode. Svi analizirani uzorci bili su zdravstveno ispravni.

Sukladno navedenoj statistici lako je zaključiti da korisnici vodnih usluga Grada Raba i Općine Lopar koriste vodu izvrsne kvalitete što je potvrda sigurnosti i pouzdanosti sustava javne vodoopskrbe otoka Raba.

 

Daljnje aktivnosti povodom Svjetskog dana voda

Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab prijavila se sa svojim uratkom na likovni natječaj Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske“, a održavane su i likovne radionice na temu Voda.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ ispostava Rab održao je predavanje na temu „Prevencija trovanja vodom i higijena vode“ za osme razrede OŠ Ivana Rabljanina Rab, te za četvrti razred gimnazije Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab.

 

Aktivnosti povodom Svjetskog dana voda nastavit će se posjetom gimnazijalaca srednje škole Markantuna de Dominisa Rab, te učenika OŠ Supetarska Draga i Lopar labaoratoriju Mlinica, a svakako treba napomenuti da će se od 5. travnja u Velikoj vjećnici Grada Raba moći pogledati izložba „Od Like do Raba“, povodom obilježavanja 40. godišnje obljetnice Regionalnog vodovoda – Hrvatsko primorje južni ogranak Senj. 

U travnju će u suradnji s Hrvatskim vodama za najmlađe biti provedena radionica pod nazivom „Hrvojeva zgoda –zaštita voda“.

Ne treba zaboraviti da otok Rab vodi brigu i o sustavima javne odvodnje jer na otoku postoje tri Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda; UPOV Draga Vašibaka za SJO Rab, UPOV Potočina za SJO Supetrska Draga i UPOV Lopar za SJO Lopar. Na tim uređajima vrši se pročišćavanje otpadnih voda koje se ispuštaju u more, a potvrda dobrog funkcioniranja sustava javnih odvodnja je izvrsna kakvoća mora na podučju otoka Raba u 2018. godini kojeg u sezoni kupanja kontrolira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ .

 

Pročitano 1600 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1