Home Vijesti Funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom – Odvojeno prikupljanje otpada

Funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom – Odvojeno prikupljanje otpada

0
Funkcioniranje novog sustava gospodarenja otpadom – Odvojeno prikupljanje otpada

Foto: RabDanas

 

Nakon isporuke naručenih spremnika zapremine 2 m3 od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na 19 pozicija bit će organizirani zeleni otoci za odvojeno prikupljanje otpada. 

Rab danas oglas

Odvojeno prikupljeni otpad korisnici mogu odlagati u individualne spremnike koje i do sada koriste za tu namjenu, prenamjenom starih spremnika za MKO u spremnike za odvojeni otpad (naljepnice se preuzimaju pri podizanju novog čipiranog spremnika), odnosno uporabom vreća za selektivni otpad. Sav odvojeni korisni otpad preuzet će djelatnici Dundova d.o.o. prema važećem rasporedu odvoza komunalnog otpada. 

 

Korisnici usluge na području mjesta Rab i oko Dječjeg vrtića „Pahuljica“, odvojeno prikupljeni otpad mogu odlagati u podzemne spremnike koji će biti označeni prema vrsti otpada.

 

Nakon isporuke naručenih spremnika zapremine 2 m3 od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na 19 pozicija bit će organizirani zeleni otoci za odvojeno prikupljanje otpada. 

 

Novi sustav zahtjeva od svakog korisnika savjesno ponašanje jer će svaki korisnik biti odgovoran za sadržaj otpada u spremniku i njegovu urednost.

Molimo Vas da u spremnike za odvojeno prikupljanje otpada odlažete otpad prema vrsti. Novi sustav zahtjeva od svakog korisnika savjesno ponašanje jer će svaki korisnik biti odgovoran za sadržaj otpada u spremniku i njegovu urednost. Primjerice, ambalažno staklo, limenke ili plastiku (razni namazi, konzervirana hrana, ajvar, jogurt i sl.) potrebno je očistiti odnosno isprati od ostataka hrane. Savjesnim postupanjem s otpadom stvara se bolji i učinkovitiji sustav. 

 

U 2018. godini u odnosu na 2017. godinu odvojeno je više selektiranog otpada za; 7 % papira i kartona, 25 % plastičnog otpada i 15 % metala. Porast odvojenog korisnog otpada zajednički je uspjeh i to je put kojeg i dalje treba unapređivati zajedničkim snagama. U tu svrhu u 2018. godini nabavili smo mobilnu sortirnicu sa 6 radnih mjesta. 

 

Važno je znati da otpad koji danas odvojimo, sutra više neće biti prisutan u našoj okolini. Učinkovitim odvajanjem otpada stvaramo sustav sukladan načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i zaštite ljudskog zdravlja te se stvara turistička prepoznatljivost Raba kao otoka bez odlagališta otpada.

 

Novi sustav gospodarenja otpadom nastavit ćemo razvijati i prema potrebama prilagođavati zahtjevima korisnika što je više moguće.

 

Samo čisti otok je sretan otok!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime