logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 09 Travanj 2019 13:11

Predavanje o posljedicama izloženosti djece novim tehnologijama ispunilo dvoranu Kina Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Predavanje o posljedicama izloženosti djece novim tehnologijama ispunilo dvoranu Kina Rab Foto: Jelena Hodak

Jučer je u Kinu Rab, u organizaciji Osnovne škole Ivana Rabljanina, održano zanimljivo predavanje s vrlo aktualnom temom koja se tiče razvoja i dobrobiti naše djece, a to znači i naše budućnosti.

 

 

Generacije djece koja su izložena od najranijeg djetinjstva novim tehnologijama pokazuju slabije grafomotoričke sposobnosti u odnosu na svoje vršnjake u desetgodišnjem vremenskom razmaku, a negativne promjene se vide i na neuroanatomskoj razini, odnosno tanjoj kori mozga, a to je onaj dio mozga koji nam služi za promišljanje, planiranje, donošenje odluka, zaključivanje, analiziranje i ostale kognitivne procese.

Porast dostupnosti visoke tehnologije u kombinaciji s njihovim zamamnim mogućnostima i karakteristikama doveo je do pojave nekih novih zdravstvenih problema, osobito u pogledu mentalnog zdravlja. Dr. Igor Salopek, specijalizant psihijatrije karlovačke opće bolnice upoznao je rapsku publiku, poglavito rapske majke koje su činile 99% publike u popunjenoj kino dvorani, s dosadašnjim spoznajama o utjecaju digitalne tehnologije na razvoj mozga djece.

Tako smo doznali da znanstvena istraživanja potvrđuju kako digitalne tehnologije, a ovdje se govorilo najviše o tzv. pametnim telefonima, u čovjeka izazivaju ovisničko ponašanje u većoj ili manjoj mjeri. Govori se o podatku da odrastao čovjek prosječnih 2600 puta na dan pogleda u svoj pametni telefon. Kada bi svaki od tih 2600 puta uzeli mobitel samo na tri sekunde, potrošili bi više od dva sata našega dana.

 

Dr. Salopek je naglasio važan element roditeljstva, odnosno to da su roditelji prvi i najvažniji primjer djetetu koje oponaša njihovo ponašanje. Nije stoga neobično da je uporaba tehnologije u najranijoj dobi dosegla razmjere koji dovode do ozbiljnih negativnih posljedica.

 

Preporuka Američke pedijatrijske udruge je da se tijekom prve dvije godine djetetova života dijete treba izlagati isključivo trodimenzionalnoj stvarnosti, a uopće ne izlagati dvodimenzionalnim digitalnim sadržajima. Od druge do sedme godine preporuka je maksimalnih jedan sat dnevno.

Studije ukazuju na to da je prva godina kritična za daljnji razvoj djetetova mozga. Preporuka Američke pedijatrijske udruge je da se tijekom prve dvije godine djetetova života dijete treba izlagati isključivo trodimenzionalnoj stvarnosti, a uopće ne izlagati dvodimenzionalnim digitalnim sadržajima. Od druge do sedme godine preporuka je maksimalnih jedan sat dnevno.

 

Priuštite si vrijeme za digitanu detoksikaciju!

S obzirom da se radi o recentnim tehnologijama tako su i istraživanja o utjecaju istih tek odnedavno prisutna, a rezultati su ozbiljni i upozoravajući.

Ukoliko se upotrebljavaju na ispravan način i u pravoj mjeri, digitalne tehnologije su tu da nam olakšaju život, samo im se ne trebamo prepustiti, već ih kritički upotrebljavati i ponekad si priuštiti vrijeme za „digitalnu detoksikaciju“.

Naime, generacije djece koja su izložena od najranijeg djetinjstva novim tehnologijama pokazuju slabije grafomotoričke sposobnosti u odnosu na svoje vršnjake u desetgodišnjem vremenskom razmaku, a negativne promjene se vide i na neuroanatomskoj razini, odnosno tanjoj kori mozga, a to je onaj dio mozga koji nam služi za promišljanje, planiranje, donošenje odluka, zaključivanje, analiziranje i ostale kognitivne procese.

 

Iako je želio upozoriti na važne i ozbiljne negativne utjecaje koje digitalna tehnologija može imati na razvoj djece, dr. Salopek je istaknuo da ukoliko se upotrebljava na ispravan način i u pravoj mjeri, digitalne tehnologije su tu da nam olakšaju život. Samo im se ne trebamo prepustiti, već ih kritički upotrebljavati i ponekad si priuštiti vrijeme za „digitalnu detoksikaciju“.

Pročitano 1646 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1