Home Vijesti Spomendan Isusove muke i smrti u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rabu

Spomendan Isusove muke i smrti u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rabu

0
Spomendan Isusove muke i smrti u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rabu

Foto: Napisao: Josip Badurina - Foto: Sanjin Badurina - Piloto

 

To je poseban dan Vazmenoga trodnevlja kada su sve misli usmjerene ka raspetome Isusu na križu. Oltar je bez križa, svećenik se prostire po podu, vjernici zajedno s njime, klečeći, izražavaju duboki poklon, sagnuće pred tajnom smrti. Na početku se čuje Služba riječi, svečani navještaj Božjeg otkupljenja za sav narod. Misli su uronjene u muku, duša vapi i iščekuje Isusov ponovni dolazak koji je veoma blizu.

Rab danas oglas

 

Počinje pjevanje Muke, uz izvedbu člana crkvenog zbora Nina Kordića kao pripovjedača, te vlč. Božidara Mrakovčića u ulozi Isusa Krista.

 

Muka donosi stvarnost, ona je živa istina koja je uz zvonke glasove pjevača, utkana u našim srcima zauvijek. Po završetku muke, u srcima se osjeti mir, spokoj, blagostanje koje donosi Isus na križu..

 

Đakon, vlč. Saša Malović, pjeva sveopću molitvu, nakane koje se već tisućljećima pjevaju na dan Velikoga Petka, zbog njih je Isus umro i od tada, kao Uskrsli, zauvijek živi da nas zagovara. Na oltar tada dolazi pokriveni križ na kojem visi pribijen naš Spasitelj. Mons. Mladen Mrakovčić Ga polako otkriva uz zvukove zbora koji pjeva „Evo drvo križa na kojem je visio Spas svijeta“.

 

Svi vjernici dolaze pokloniti se i poljubiti izranjeno Isusovo tijelona križu, uz poznati stari napjev “Puče moj„ u izvedbi crkvenog zbora. Žele Mu pokazati koliko im On znači i kako je duša bez Njegove ljubavi i blizine prazna. Osjećaj je ponosa, što je On umro na križu da spasi narod svoj. Uz riječi molitve „Oče naš“ na usnama, priprema se Sveta pričest, gdje okupljeni primaju Isusa koji zauvijek postaje dionik Otkupljenja i Uskrsnuća cijelog naroda kroz bijelu Hostiju.

 

Na kraju Obreda Velikog Petka, u tišini, okupljeni odlaze, Isus je umro, radosno se isčekuje Njegov konačan dolazak. Uskrsnuće Spasitelja i cijelog naroda okupljenog oko Njegovog stola.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime