Home Vijesti Rapskim se vjernicima u zavjetnoj procesiji za “Križima” pridružila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Rapskim se vjernicima u zavjetnoj procesiji za “Križima” pridružila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

0
Rapskim se vjernicima u zavjetnoj procesiji za “Križima” pridružila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

I opet su u grad, predvođeni križem, župnim zastavama i svojim župnicima, pjevajući i moleći čitavim putem, hodočastili brojni vjernici župa Lopara, Supetarske Drage, Kampora, Mundanija, Banjola i Barbata, oblikujući jednu veliku procesiju kojoj su se na Trgu sv. Kristofora priključili vjernici Grada predvođeni krčkim biskupom u miru mons. Valterom Županom i rapskim župnikom mons. Mladenom Mrakovčićem.

Rab danas oglas

 

Kako tradicija nalaže, biskup je u procesiju ponio Marijinu sliku iz crkve sv. Andrije, sestara benediktinki, koja se onda tijekom mjeseca svibnja posebno časti u staroj i časnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nekadašnjoj katedrali rapskih biskupa.

 

Posebna gošća ovogodišnjih rapskih „Križi“, na poziv gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je nakon sudjelovanja u procesiji i na misnom slavlju, dala i kratku izjavu za medije:

Prvi puta sudjelujem u ovoj procesiji i iznimno mi je drago biti tu na otoku Rabu. Naime, kad sam premjestila Ured u Primorsko-goransku županiju nisam uspjela obići otoke, tako da ćemo sada u ova tri dana obići tri veća otoka i nešto više manjih. Ova procesija je doista redivna, vrijeme nas je poslužilo, osjeća se duh zajedništva, a kako je meni sutra rođendan, bio je to trenutak da zahvalim majci i ocu na svemu što su učinili za mene, i drago mi je da sam to mogla učiniti ovako u srcu i iz srca tijekom svete mise. Također mi je drago da je jedna od molitvi bila upravo za obitelji, za roditelje i djecu, za demografiju u Hrvatskoj, dakle rekla bih jedan sjajan početak posjeta otocima.
Po završetku mise dio hodočasnica odjevenih u rapsku narodnu nošnju pozvao je predsjednicu da s njima zapjeva među pukom omiljeni napjev „Rajska djevo, kraljice Hrvata“, što je ona, zaogrnuvši se rapskim facolom, s radošću prihvatila.

 

Grad Rab, TZG Raba, POU Rab, Imperial Riviera d.d., Općina Lopar i TZO Lopar, organizirali su nakon mise na Trgu Municipium Arba zajedničko druženje uz prigodan obrok po pristupačnim cijenama za sve sudionike hodočašća. Također svi hodočasnici koji su do grada stigli pješice ili bez vlastitog prijevoza, imali su osigurane besplatne izvanredne linije s autobusnog kolodvora prema mjestima odakle su krenuli za Križima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime