logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 09:12

Festival otočne janjetine završio 18. Izložbom rapske ovce i gastro natjecanjem

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Festival otočne janjetine završio 18. Izložbom rapske ovce i gastro natjecanjem Foto: Ivica Hodak

U subotu (25. 5. 19.) na Starom Varošu poviše Trga sv. Kristofora, u sklopu svibanjskog Festivala otočne (rapske) janjetine, u organizaciji Udruge ovčara „Škraparica“ Rab, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Turističke zajednice Grada Raba i „Imperiala“ d.d., a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Raba, održana je 18. Izložba rapske ovce.

 

Devet rapskih ovčara, u isto toliko boksova, prezentiralo je posjetiteljima i stručnom ocjenjivačkom žiriju svoje kolekcije izvornih rapskih ovaca - Škraparica, na način da je svaki uzgajivač izložio tri svoje ovce i jednog ovna.

 

Mundanijski ovan-šampion „Boško“ uzgajivača Ivice Pahljine - Panta

Nakon što su se okupljenima s pozornice na Trgu sv. Kristofora pozdravno obratili predsjednik rapske Udruge ovčara Škraparica Nedjeljko Beg, predstavnica Ureda ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Ivana Čandrlić-Dankoš, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, uslijedilo je, po odluci stručnog žirija kojeg su činile Dolores Barać, Tatjana Sinković i Ivana Majdanić, proglašenje pobjedničkih grla.

U konkurenciji ovaca pobijedilo je grlo koje pripada uzgajivačici Biserki Hasanagić, srebrom se okitio ovčar Berislav Kandijaš, dok je treće mjesto sa svojom ovcom osvojio uzgajivač Nikola Beg.

U konkurenciji ovnova pobjedu je odnijelo grlo u vlasništvu Damira Nadalić-Šotića, dok je Petru Ilijiću njegov ovan donio drugo, a Nikoli Begu treće mjesto.

 

 

Ipak, najatraktivnije priznanje ono za ovna-šampiona otišlo je u ruke rapskoga ovčara Ivice Pahljine - Panta, a njegov 70-ak kg težak ovan „Boško“, star tri godine, zasluženo se okitio šampionskim zvonom.

 

Kuhari SRK Tunere Erto Radetić i Ivan Šimac pripremili najukusniji janjeći kotlić

Nakon ceremonije proglašenja pobjednika 18. Izložbe Rapska ovca, druženje sudionika i posjetitelja nastavljeno je na trgu uz zabavni program i gastro ponudu rapskog Imperiala, a festivalski dani otočne janjetine koji su se odvijali tijekom svibnja u restoranima diljem otoka, završeni su prigodnim natjecanjem kuharskih dvojaca rapskih udruga u pripravi janjećeg jela u kotliću, pod budnim okom ocjenjivačkog žirija. Pred užarenim kotlićima našli su se kuharski predstavnici barbatske Udruga Komin i Sportsko ribolovnog kluba Dolin, Društva sportske rekreacije Kampor, Sportsko ribolovnog kluba Tunera iz Supetarske Drage i Lovačkog društva Kuna iz Lopara.

Ove godine, stručni žiri kojeg su činili vrsni rapski gastro majstori Andrija Kordić, Zdravko Šajbić - Čupko i Toni Šćerbe, najboljim je proglasio janjeći kotlić dvojca SRK Tunere iz Supetarske Drage u sastavu Erto Radetić i Ivan Šimac.

Rezultate je objavio i pobjednike proglasio, uručivši im pritom pripremljene poklone, zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin.

 

Pročitano 2029 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1