Home Vijesti Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

0
Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

{gallery}XV Sjednica GV Raba{/gallery} 

Rab danas oglas

 

Među nekoliko pitanja postavljenih na aktualnom satu od strane oporbenih vijećnika možda su najzanimljivija bila dva vijećnice Svjetlane Dumić. Ona je naime tražila da joj se objasni zašto zgrada Područne škole Supetarska Draga nije obuhvaćena projektom energetske obnove, te je, ponukana informacijama o neredovitom isplaćivanju stipendija učenicima i studentima, pitala zašto je tome tako, i ako postoji valjani razlog za to, kada će učenici dobiti svoje zaslužene stipendije?

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić je u svojem odgovoru napomenuo da su na području Grada Raba, što je jedinstveni slučaj u Županiji, ali i u čitavoj državi, u proteklih godinu dana obnovljene čak 4 školske zgrade.

Riječ je naime o županijskim ustanovama, pa je samim time Županija kao osnivač i vlasnik trebala biti nositeljem takvih projekata, no s obzirom na obim prihvaćenih prijava i na nemogućnost financiranja obnove svih prijavljenih škola, Grad Rab je bio zamoljen od Županije da samostalno sudjeluje u projektu. Imajući u vidu naš proračun, i činjenicu da smo u proteklih godinu dana realizirali 11 kapitalnih projekata, te samim time pratili njihovo financiranje, mi smo se odlučili samostalno uključiti u projekt obnove dviju škola u Mundanijama i Banjolu, s time da je Županija tada bila na sebe preuzela tri škole, uključujući i PŠ u Supetarskoj Dragi.
Iz Županije su naknadno uočili da po pitanju PŠ Supetarska Draga nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa su morali odustati od tog projekta, a mi smo kao Grad na sebe preuzeli odgovornost da krenemo s rješavanjem tog prilično složenog problema, mislim da se radi o 27 suvlasnika. Vjerujem da ćemo kroz idućih mjesec dana znati kada bi se to moglo dovršiti.
Osim spomenute dvije škole koje smo preuzeli na sebe, Župan je također tražio sudjelovanje Grada Raba i u preostale dvije škole u Barbatu i u gradu, jer Županija ni tada nije mogla sve sama financirati, pa smo i te dvije škole sufinancirali s 420 tisuća kuna. To sve govorim, nastavio je Grgurić, kako bih vam odgovorio i na vaše drugo pitanje o stipendijama, koje je postavljeno s razlogom i kojega smo itekako svjesni. Naime zbog spomenutog tijeka realizacije projekta, prioritet smo stavili na privođenje energetske obnove škola kraju. Odlučili smo po tom pitanju sve isfinancirati, dobiti povrat novaca, i čini mi se da smo već ovih dana počeli s vraćanjem dugova prema našim korisnicima stipendija, za koje vjerujem, da će, s obzirom na projekte koje smo odradili, imati razumijevanja što su nas ovoga puta malo pričekali, zaključio je Grgurić.

Vijećnica Dumić nije se u potpunosti složila s gradonačelnikovim pravdanjem kašnjenja isplata stipendija novonastalim prioritetima, jer ako smo nešto planirali i obećali djeci kada je počela akademska godina, kazala je Dumić, onda im to nismo smjeli velikim dijelom uskratiti tijekom školske godine.

 

U drugom dijelu sjednice, nakon obrazloženja pročelnika za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonka Puljar-Matića, jednoglasno je prihvaćen prijedlog Odluke o planu mreže dječjih vrtića na području Grada Raba, koja osim centralne zgrade u Palitu obuhvaća područna vrtićka odjeljenja u Supetarskoj Dragi te u Općini Lopar gdje je nedavno uveden i cjelodnevni boravak, a novo je i područno odjeljenje u sklopu PŠ Banjol, pa je ovom Odlukom bilo nužno u plan mreže uvesti neophodne tehničke izmjene.

 

Vijećnici su od ravnateljice DV Pahuljica Sanje Grozdanić primili na znanje Financijsko izvješće za prošlu godinu, a zatim su dali suglasnost i na donošenje novog statuta Gradske knjižnice Rab, kako bi ovaj bio usklađen s novim Zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti. Najveća promjena očituje se u tome što će od sada, umjesto gradonačelnika, ravnatelja knjižnice imenovati Gradsko vijeće.

 

Manjak proračunske godine u kojoj je realizirano 11 kapitalnih projekata

Iz obrazloženja Prijedloga Godišnjeg izvještaja o izvršenju Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2018. godinu, kojeg je podnijela pročelnica za financije Grada Raba Martina Španjol, vidljivo je da su ukupni prihodi i primici proračuna ostvareni u iznosu od 54.674.283,31 kuna ili 76,09% godišnjeg plana, odnosno da su veći za 31,68% u odnosu na ostvarenje u 2017. godini. Istovremeno rashodi i izdaci izvršeni su u iznosu od 62.134.481,45 kn ili 87,78% tekućeg plana, a veći su za 49,96% u odnosu na ostvarenje u 2017. godini. Drugim riječima ostvaren je manjak proračunske godine u iznosu od 7.460.198,14 kuna koji se prenosi u sjedeću proračunsku godinu, te sada s prenesenim manjkom iz prethodnih godina iznosi 16.436.235,78 kuna.

Manjak je, prema riječima Martine Španjol, nastao kao posljedica višegodišnjih nepovoljnih kretanja u hrvatskom gospodarstvu, koja su se neminovno odrazila i na ostvarenje prihoda i primitaka Konsolidiranog proračuna Grada Raba, kao i zbog obveze Grada Raba da realizira 11 kapitalnih projekata od iznimne važnosti za otok. Neki od završenih projekata započeli su prije više od 10 godina, poput Radne zone Mišnjak i rekonstrukcije zgrade Doma za starije. Realizacija nekih projekata bila je uvjetovana zakonski propisanim obvezama i rokovima, a nekih vrstom objavljenog natječaja za sufinanciranje iz drugih proračuna poput sufinanciranja rekonstrukcije Donje ulice, sufinanciranja izgradnje pretovarne stanice Sorinj, energetske obnove četiriju škola i zgrade Kajak kluba, rekonstrukcije dijela Područne škole Banjol za potrebe proširenja dječjeg vrtića, izgradnje igrališta malih sportova u Palitu. Uz navedene kapitalne projekte nije smanjena razina tekućeg investicijskog održavanja i razina izdvajanja za socijalni program, zaključila je Španjol.

 

Plan ušteda za pokriće manjka prihoda

Prijedlog Programa mjera za pokriće manjka prihoda i primitaka Konsolidiranog proračuna Grada Raba napravljen je na način da se podmiri tijekom narednih šest proračunskih godina, a da bi se ostvario višak prihoda nad rashodima i izdacima potrebno je izraditi plan ušteda u svim upravnim odjelima Gradske uprave.

 

Na dan 31. prosinaca 2018. godine Grad Rab ima nedospjele obveze po osnovi kratkoročnog zaduženja u iznosu od 1.790.000,00 kuna i po osnovi dugoročnog zaduženja u iznosu od 1.355.973,20 kuna, a vijećnici su većinom glasova dali suglasnost komunalnom poduzeću Dundovo d.o.o., čiji je Grad Rab 100%-tni vlasnik, za dugoročno zaduženje u iznosu od 1.400.000,00 kuna.

 

Većinskim glasovima gradskih vijećnika prihvaćeni su redom: prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2018., prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Plana razvojnih programa Grada Raba za 2018., zatim Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata, te Prijedlog Programa mjera za pokriće manjka prihoda i primitaka Konsolidiranog proračuna Grada Raba.

 

Vijećnici su prihvatili i imenovanje dviju novih članica Socijalnog vijeća Grada Raba, gospođe Martine Maškarin i Tatjane Kovačić, obje djelatnice Centra za socijalnu skrb Crikvenica, Ispostave Rab.

 

Lokalna pomorska linija Barbat-Rab-Barbat

Jednoglasno je prošao i prijedlog Odluke o utvrđivanju lokalne linije u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu na relaciji Barbat-Rab-Barbat, točnije od luke Kaštel u Barbatu do Luke Rab uz još četiri točke pristajanja. Raspisivanju natječaja za pokretanje linije koja bi trebala donijeti velike benefite u rasterećenju cestovnog prometovanja otokom, prethodit će još ishođenje suglasnosti od ŽLU i Lučke kapetanije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime