logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 15 Lipanj 2019 15:51

Na kraju školske godine 1.300 učeničkih glinenih EM kugli za čišće rapsko podmorje

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Na kraju školske godine 1.300 učeničkih glinenih EM kugli za čišće rapsko podmorje Foto: Hrvoje Hodak

Tridesetak učenika petih i sedmih razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab, članova školske EKO ETNO GRUPE pod vodstvom učiteljice prirode i biologije Ivane Rimac i ove su godine priveli kraju školski eko-projekt „EM kugle“.

 

A da završnica projekta bude što efikasnija, pomogli su im i ostali učenici predmetne nastave, tako što su svi zajedno u srijedu 13. lipnja, negdje oko 9,30h, u more na 1. Padovi bacili čak 1.300 ručno oblikovanih i „uzgojenih“ glinenih kugli sa dobrim bakterijama. Te će eko-kugle na morskom dnu dodatno pomoći pročišćavanju mulja i na taj način pročistiti stanište organizmima koji tamo obitavaju.

 

Ovaj hvale vrijedan projekt podržali su Dundovo d.o.o., Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab, Grad Rab, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o..

 

Komunalno poduzeće Dundovo d.o.o. svojim je Eko-brodom i dostavnim vozilom pomoglo odvijanje akcije, dok su djelatnici NZZJZ PGŽ - Ispostava Rab dali značajan doprinos stručnom nadzoru projekta. Naime, oni su već prošle godine uzorkovali morski sediment prije i poslije bacanja kugli na odabranoj lokaciji, a upravo su odlični rezultati provedenog ispitivanja ponukali školsku Eko etno grupu da nastavi s ovim projektom.

 

Kao što smo već pisali, Efektivni mikroorganizmi imaju raznoliku uporabu u pročišćavanju voda u prirodi i otpadnih voda, te pružaju pomoć biljkama u prirodi, a tretiranje morskog dna efektivnim mikroorganizmima u potpunosti je prirodan i bezopasan proces. Naime, nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi, a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu. Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje.

 

Pored učenika i nastavnika OŠ Ivana Rabljanina Rab, bacanju glinenih EM kugli u more prisustvovali su; ravnateljica Škole gđa. Anamari Šarin, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Matko Krstačić, zatim predstavnici NZZJZ PGŽ – Ispostava Rab, mr. sc. Daniela Glažar Ivče, dr. med i Vladimir Rimac, mag. sanit. ing., te od strane komunalnog poduzeća Dudovo d.o.o. direktor Mladen Kuparić i Robert Potočnjak.

 

Učenici su ovom akcijom, na najbolji mogući, djelotvoran, način,upozorili na važnost očuvanja čistog mora.

Pročitano 2273 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1