Home Vijesti Na kraju školske godine 1.300 učeničkih glinenih EM kugli za čišće rapsko podmorje

Na kraju školske godine 1.300 učeničkih glinenih EM kugli za čišće rapsko podmorje

0
Na kraju školske godine 1.300 učeničkih glinenih EM kugli za čišće rapsko podmorje

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

A da završnica projekta bude što efikasnija, pomogli su im i ostali učenici predmetne nastave, tako što su svi zajedno u srijedu 13. lipnja, negdje oko 9,30h, u more na 1. Padovi bacili čak 1.300 ručno oblikovanih i „uzgojenih“ glinenih kugli sa dobrim bakterijama. Te će eko-kugle na morskom dnu dodatno pomoći pročišćavanju mulja i na taj način pročistiti stanište organizmima koji tamo obitavaju.

Rab danas oglas

 

Ovaj hvale vrijedan projekt podržali su Dundovo d.o.o., Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab, Grad Rab, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o..

 

Komunalno poduzeće Dundovo d.o.o. svojim je Eko-brodom i dostavnim vozilom pomoglo odvijanje akcije, dok su djelatnici NZZJZ PGŽ – Ispostava Rab dali značajan doprinos stručnom nadzoru projekta. Naime, oni su već prošle godine uzorkovali morski sediment prije i poslije bacanja kugli na odabranoj lokaciji, a upravo su odlični rezultati provedenog ispitivanja ponukali školsku Eko etno grupu da nastavi s ovim projektom.

 

Kao što smo već pisali, Efektivni mikroorganizmi imaju raznoliku uporabu u pročišćavanju voda u prirodi i otpadnih voda, te pružaju pomoć biljkama u prirodi, a tretiranje morskog dna efektivnim mikroorganizmima u potpunosti je prirodan i bezopasan proces. Naime, nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi, a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu. Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje.

 

Pored učenika i nastavnika OŠ Ivana Rabljanina Rab, bacanju glinenih EM kugli u more prisustvovali su; ravnateljica Škole gđa. Anamari Šarin, zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Matko Krstačić, zatim predstavnici NZZJZ PGŽ – Ispostava Rab, mr. sc. Daniela Glažar Ivče, dr. med i Vladimir Rimac, mag. sanit. ing., te od strane komunalnog poduzeća Dudovo d.o.o. direktor Mladen Kuparić i Robert Potočnjak.

 

Učenici su ovom akcijom, na najbolji mogući, djelotvoran, način,upozorili na važnost očuvanja čistog mora.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime