Home Vijesti Razina prisutnosti plina opada – Nema razloga za strah i paniku, ali oprez i dalje prisutan

Razina prisutnosti plina opada – Nema razloga za strah i paniku, ali oprez i dalje prisutan

0
Razina prisutnosti plina opada – Nema razloga za strah i paniku, ali oprez i dalje prisutan

Foto: RabDanas

{gallery}Plin{/gallery} 

 

Rab danas oglas

Unatoč koordiniranim aktivnostima Stožera civilne zaštite Grada Raba i smirujućim, ali dosta šturim priopćenjima za javnost, neslužbene i neprovjerene informacije, koje su poput plina iscurile u medije, stvorile su dojam da je situacija daleko složenija od one kakvom se prikazuje. No prema riječima gradonačelnika Raba Nikole Grgurića i načelnika Stožera civilne zaštite Grada Raba Denisa Deželjina, mjesta strahu i panici uopće nema. Nadzor je kontinuiran, a na preostalom dijelu Ulice Dinka Dokule koja je ostala zabranjena za kretanje, situaciju kontroliraju vatrogasci DVD-a Rab.

 

– Mi u Gradu Rabu, kazao nam je gradonačelnik Grgurić, obaviješteni smo o problemu istjecanja plina u ponedjeljak negdje oko 19h i istoga trena smo ja i dogradonačelnik, zajedno s načelnikom policije i zapovjednikom rapskih vatrogasaca, izašli na teren.

Do istjecanja plina došlo je prilikom pretakanja goriva iz cisterne u spremnik plina Hotela Arbiana, što nije bilo moguće znati u prvom trenutku. Pritom treba svakako naglasiti da se ne radi o nikakvoj gradskoj mreži plinovoda, jer grad Rab to nema. To su potpuno krive informacije, kao i one da se grad Rab nalazi na bazenu plina. Naime, radi se o izoliranom spremniku plina u vlasništvu jednog hotela, spremniku koji je potpuno nov, atestiran i pokazalo se ispravan. Kada smo vidjeli da spremnik ne pušta, tlačila se cijev za punjenje spremnika za koju je utvrđeno da je oštećena i propusna, te je kod posljednjeg punjenja iz te dovodne cijevi dio plina ulazio u spremnik, a dio je nažalost izlazio van. Ušavši u zemlju plin je naravno ušao i u ostale premrežene kanale komunalne infrastrukture i sad koristimo svu raspoloživu opremu, od koje smo dio dobavili i iz Rijeke, kako bi što efikasnije i bez da plin tjeramo u neke druge nedostupne džepove, ozračili zahvaćeni dio komunalnog sustava. Nova mjerenja sada već daju daleko bolje rezultate u odnosu na prvi dan, pa su i mjere zabrane kretanja smanjene. No sve dok vatrogasci i tvrtka ovlaštena za mjerenja ne utvrde da je situacija potpuno riješena, oprez će biti prisutan, zaključio je Grgurić

 

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Raba Denis Deželjin:

– Sam tijek događaja je išao tako da je DVD Rab zaprimio dojavu građana o sumnji na prisutnost plina zbog intenzivnog mirisa na tom dijelu grada, nakon čega su rapski vatrogasci izašli na teren i o tome obavijestili Policijsku postaju Rab. Najprije se sumnjalo da se nešto događa oko objekta pored kojeg je miris bio najintenzivniji, kod Frizerskog salona “Renata”, no mjerenjima su polako eliminirani i salon i obližnji ugostiteljski objekt koji koristi plinske boce nešto većeg kapaciteta. Ipak, konstatirana je prisutnost plinova na oknima obližnje komunalne infrastrukture pa je shodno tome Stožer obznanio mjere zabrane kretanja tim dijelom Kaldanca, kazao nam je Deželjin.

 

Danas je razina prisutnosti plina u odnosu na prvu večer, na nekim pozicijama značajno manja, a na dijelu okana je uopće nema. Iz tog razloga je područje grada koje je bilo ograničeno za kretanje sada još dodatno suženo samo na Ulicu Dinka Dokule. Također treba istaknuti da niti u jednom trenutku za kretanje nije bila zatvorena čitava povijesna jezgra grada Raba, kako su to objavili neki mediji, već samo manji dio Kaldanca.

 

Na terenu su operativne snage rapskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje kontinuirano provode mjerenja. Oni se nalaze u zonama u kojima se plin još može očekivati i naći, a pri samoj tehničkoj intervenciji nastoje koristiti sve ono što ne ugrožava sigurnost samih vatrogasaca, od uređaja za mjerenje koncentracije i prisutnosti plina, uređaja za odvodnjavanje i za ozračivanje, preko inertnih plinova te vertikalne i horizontalne prirodne ventilacije.

 

Premda je situacija značajno bolja u odnosu na prvi dan dojave, još uvijek je prisutan veliki oprez i preventivno je na snazi zabrana kretanja na najkritičnijem dijelu Ulice Dinka Dokule. Gosti hotela su zbrinuti, a nikakvih naznaka otkazivanja ili štete po rapski turizam zbog ovog događaja nema.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime