logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 27 Lipanj 2019 18:27

Rapski vatrogasci bdiju nad svojim gradom

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rapski vatrogasci bdiju nad svojim gradom Foto: DVD Rab

Premda situacija oko rapske „plinske krize“ nije bila nimalo bezazlena, što potvrđuje i velik interes medija za ovu temu, čini se da curenje propan-butana iz dovodne cijevi plinskog spremnika Hotela Arbiana u podzemne kanale gradske komunalne infrastrukture, nije previše omelo svakodnevicu Rabljana i njihovih gostiju.

 

 

Javnost je o svemu pravovremeno informirana, pa Rabljani i turisti na otoku nisu ostavljali dojam zabrinutosti „izvanrednim stanjem“.

Naravno u problemu su se našli oni koji su bili najbliži dijelu Kaldanca koji je stavljen pod nadzor i gdje je ovih dana na snazi zabrana kretanja; stanari, gosti hotela, vlasnici nekolicine prodavaonica, kafića i restorana. Gostima Hotela Arbiana privremeni smještaj pružen je u Valamar Imperial Hotelu, pa se čini da je i ta po hotelijera prilično nezgodna situacija prevladana na najbolji mogući način.

 

Unatoč složenosti situacije Stožer civilne zaštite Grad Raba uvjerava javnost da je sve pod nadzorom, da razina prisutnosti plina u komunalnoj infrastrukturi opada iz dana u dan, i da ništa nije prepušteno slučaju.

 

Posebno su se opet iskazali vatrogasci DVD-a Rab, predvođeni zapovjednikom Milivojem Ličinom. Oni kao nositelji intervencije izuzetno profesionalno provode stalne i povremene mjere sanacije nakupljenog plina ispod partera u dijelu povijesne jezgre grada Raba.

Tijekom proteklog perioda uspjeli su, bdijući danonoćno nad situacijom, izraditi priključak na oštećenom plinovodu putem kojeg se vodom natapa zemlja obogaćena propan-butan plinom, a uslijed čega se smanjuje koncentracija ispod partera istiskivanjem plina. Stalnim i učestalim mjerenjima utvrđuju prisutnost plina unutar komunalne infrastrukture kako na dijelu zona opasnosti tako, predostrožnosti radi, i na dijelovima na kojima do sada nisu zabilježene koncentracije plina.

Zabilježene eksplozivne koncentracije u proglašenoj „opasnoj zoni“ odmah se i bez odgode razbijaju povremenim mjerama čime se uklanja opasnost za građane i njihovu imovinu. Na zoni u kojoj postoji opasnost, djeluju isključivo vatrogasne snage i pristup drugim osobama je strogo zabranjen o čemu skrbe djelatnici policije, a ovisno o utvrđenim koncentracijama plina policija na zahtjev vatrogasaca pomiče granice zabrane kretanja.

Iako je s obzirom na količinu plina koja je iscurila i poroznost tla, teško predvidjeti trajanje intervencije, pripadnici DVD-a Rab i dalje će, slobodno možemo reći, nadljudskim naporima, 24 sata na dan, provoditi mjere u cilju zaštite života i imovine svojih sugrađana i gostiju Raba.

 

 

Evo što nam je danas o situaciji na terenu kazao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Raba, ujedno i dogradonačelnik Raba Denis Deželjin:

- Današnja mjerenja i dalje potvrđuju prisutnost plina u oknima i dijelu kanala komunalne infrastrukture pa su i dalje na snazi mjere ograničenja kretanja ugroženom zonom, a radi se o Ulici biskupa Draga, na potezu od Trga Municipium Arba do terase i parkirališta hotela Arbiana. Operativne zadatke na terenu provode članovi DVD-a Rab, raspoređeni u grupe tako da je osigurano 24-satno provođenje mjera sanacije i nadzora, dok kontaktna područja između Ulice biskupa Draga i susjednih ulica i trga, u smislu ograničavanja prolaza, osiguravaju djelatnici Policijske postaje Rab.

Unatoč tome što radnje koje provode vatrogasci, a to su prisilna ventilacija okana i kanala, istiskivanje plina iz okana pomoću inertnih plinova i ciljano ubacivanje vode ili pjene u kanalizacijski sustav, donose rezultate i dalje se bilježi prisutnost plina u pojedinim dijelovima komunalne infrastrukture. Građane stoga molimo za strpljenje u vezi nemogućnosti brže normalizacije stanja, a svima uključenima u rješavanje ovog problema, a posebno našim vatrogascima, zahvaljujem na dosadašnjem radu na intervenciji, zaključio je Deželjin.

Pročitano 3244 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1