logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 28 Lipanj 2019 18:32

Berba lavande u maloj oazi prirode Psihijatrijske bolnice Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Berba lavande u maloj oazi prirode Psihijatrijske bolnice Rab Foto: J. Hodak

Jedna latinska izreka kaže: Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše. Tako je prepuno duše i duha jutros bilo polje lavande koje se prostire pred bolničkim kompleksom Psihijatrijske bolnice Rab.

 

Od 2007. godine, kada je zasađen prvi nasad sa 7000 sadnica lavande, svake godine u ovo vrijeme održava se akcija „Umjetnost dobrobiti“ u kojoj su svi pozvani na sudjelovanje, a s ciljem destigmatizacije psihijatrijskih ustanova i psihijatrijskog bolesnika. Već godinama se volonterima iz redova djelatnika i osoba na liječenju, pridružuju turisti, prijatelji, lokalno stanovništvo kao i razne udruge od kojih je ovoj akciji najvjernija i najupornija Udruga likovnih i književnih stvaralaca ULIKS iz Raba.

 

Svake godine se berbi pridružuju i predstavnici lokalnih vlasti i vlasnika i osnivača ove ustanove Primorsko-goranske županije. Ove su godine berbu posjetili gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin i pročelnik Odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonko Puljar-Matić, a dožupanica Primorsko-goranske županije Marina Medarić okušala se i u berbi i u vezivanju stručaka.

 

Lavandula intermedia, sorta lavande koja čini najveći dio bolničkih nasada, osim blagotvornog utjecaja na živčani sustav, također je i izvanredan analgetik s antiseptičkim, antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, te je i odličan repelent, što svakog ljeta dobro dođe u borbi protiv komaraca. Od ubrane lavande tijekom godine se u sklopu integrativne rehabilitacije izrađuju različiti predmeti dekorativne i uporabne vrijednosti, a mirisi lavande tijekom čitave godine nastavljaju darivati svojim blagodatima i podsjećati na ljeto.

 

Ove su godine berbu posebno obilježili leptiri koji su višestruko brojčano nadmašivali pčelice. Ispunjali su zrak svojim šarenilom gdje god bi se zatresao koji lavandin grm i svojim postojanjem dodatno uljepšali toplo i mirisno ljetno jutro u maloj oazi prirode Psihijatrijske bolnice Rab.

Pročitano 2572 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1