logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 07 Srpanj 2019 17:54

Povezivanje Raba i Argentine u glazbenom vezu članica klapa VALOVI i ANIMA ARBAE

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Povezivanje Raba i Argentine u glazbenom vezu članica klapa VALOVI i ANIMA ARBAE Foto: Hrvoje Hodak

S jedinstvene pozornice okružene diskretno osvijetljenim kulisama oltarnog ophoda crkve sv. Ivana Evanđelista podno istoimenog zvonika u gradu Rabu, večer ispunjenu posebnim emocijama i dalmatinskom klapskom pjesmom, mnogobrojnoj rapskoj publici priuštile su članice klape Valovi iz Buenos Ariesa i njihove gošće okupljene unutar klape Anima Arbae.

 

Na samom početku ove divne glazbene večeri prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić koji je pozdravio drage gošće iz Argentine zaželivši im dobrodošlicu na otok Rab, uz želju da u ovoj prekrasnoj ljetnoj večeri uzajamno, kroz glazbu i stihove, jedni drugima darujemo djelić bogate baštine i ljubavi prema zajedničkim korjenima. Grgurić je dodao kako je ovaj koncert, uz brojne koncerte koji se održavaju na prostoru sv. Ivana, prilika koja ne samo što upotpunjuje turističku ponudu, već i podiže kvalitetu života na otoku.

 

Predsjednica Udruge „Jadran“ iz Buenos Airesa gospođa Jelena Nadinić i glavna urednica časopisa „Matica“, gospođa Ljerka Galic

 

Prije početka koncerta prisutne je srdačno pozdravila i predstavnica Hrvatske matice iseljenika te glavna urednica časopisa „Matica“, gospođa Ljerka Galic. Ona je Rabljanima prigodno uz obilježavanje jubileja 130 godina turizma na Rabu, na dar donijela novi broj istoimenog časopisa koji u iseljeništvu izlazi već više od 50 godina. Naime, posebnost najnovijeg broja časopisa „Matica“ jest u tome što na 16 stranica predstavlja upravo Rab s njegovim kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama.

 

Prisutne je pozdravila i simpatična gošća iz Argentine, predsjednica Udruge „Jadran“ iz Buenos Airesa i PR klape Valovi, gospođa Jelena Nadinić. U vrlo srdačnom obraćanju publici, obje gošće zahvalile su se na prijateljskoj dobrodošlici koju su osjetile na Rabu te pozvale prisutne da u neformalnom druženju podijele svoje iseljeničke priče iz obiteljskih riznica, budući da je kroz povijest znano da su mnogi otočani odlazili u svijet ispisujući tako svoje osobne iseljeničke priče.

 

 

U trenucima koji su uslijedili, priliku za povezivanjem Raba i Argentine glazbom su ispreplele članice dviju klapa, repertoarom tradicionalnih dalmatinskih klapskih skladbi, novijih obrada, a našla se tu i poneka skladba na španjolskom. Publika je ovu pjesmom ispunjenu večer nagradila velikim pljeskom, a pred kraj koncerta sudionici su darivali jedni drugima simbolične poklone kao uspomenu na ovu prekrasnu noć i vjerujemo, jedno novo prijateljstvo i suradnju Hrvata u domovini s iseljenicima u Argentini.

 

 

 Klapa Valovi u društvu Nina Kordića i njegove supruge Kristine

 

Treba svakako spomenuti i to da je za ovu nesvakidašnju glazbenu suradnju između Buenos Airesa i Raba na "valovima" klapske pjesme, zaslužan ponajviše Rabljanin Nino Kordić koji svoju ljubav prema glazbi, posebice prema dalmatinskom klapskom pjevanju, nosio sa sobom i u Argentinu:

„Moj prvi susret sa Ženskom klapom „Valovi“ bio je prilikom mojeg devetomjesečnog boravka u Buenos Airesu, kada sam imao priliku i veliko zadovoljstvo raditi s njima. Plod našeg rada bio je korizmeni glagoljaški koncert, prvi takvog karaktera u Argentini u kojem smo uspjeli na jedinstven način promovirati jedan predivan dio naše kulturne baštine, našeg identiteta. Iznimno sam sretan što je klapa došla i na Rab i što smo imali priliku čuti i vidjeti makar mali dio naše iseljene Hrvatske“, kazao je Kordić.

 

 Zajednička izvedba pjesme "Ružo crvena"

 

Počeci klape Valovi sežu još u daleku 2002. godinu od kada, proizašla iz Zajednice Hrvata iz Buenos Airesa, djeluje kao vokalna skupina koja je usmjerena k očuvanju hrvatske i argentinske kulturne baštine. Tradicija pjevanja na hrvatskom jeziku, kazala je gospođa Nadinić, u Argentini je najviše očuvana zahvaljujući Zboru „Jadran“ koji je prošle godine proslavio 70 godina od svojega osnutka, a kao jedina ženska klapa u Argentini, tijekom dugih godina bavljenja klapskom pjesmom daleko od njenog izvora, snimile su dva nosača zvuka. Prvi je snimljen na koncertu pod nazivom „Valovi uživo“, dok su drugi snimile u studiju pod nazivom „Dobre djevojke“.

Trenutno u klapi pjeva 9 žena, od kojih je njih 8 druga generacija Hrvata iseljenika rođenih u Argentini, dok je jedna članica Argentinka koja se pridružila klapi iz ljubavi prema pjevanju. Osim što su u obiteljima i zajednici Hrvata u Buenos Airesu uspjele očuvati hrvatski jezik, uz veliki su trud uspjele i u očuvanju hrvatske baštine i to s radošću prenose i na svoju djecu.

 

Koncert u gradu Rabu održan je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Grada Raba i Turističke zajednice grada Raba.

  

 

Pročitano 3683 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1