logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 17 Srpanj 2019 21:49

Ako ste uzeli moje parkirno mjesto, uzmite i moju invalidnost!

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Najteži invalidi imaju samo jednu mogućnost dolaska na određeno mjesto u gradu, automobilom. Ako je mjesto rezervirano za vozila osoba s invaliditetom zauzeto, isti moraju parkirati nekoliko stotina metara dalje i kolicima ili na štakama doći do odredišta, što je vrlo teško, a najčešće neizvedivo. Posljedica je da se rijetko odlučuju na dolazak u grad. Večeras se takva nelagoda dogodila našem prijatelju Krešimiru Butkoviću i njegovim roditeljima u gradu Rabu, a razlog su ni više ni manje nego skuteri parkirani što unutar samog parkirnog mjesta za osobe s invaliditetom, što uz sam rub žute crte. I jedno i drugo potpuno nepropisno i naravno, potpuno nehumano.

 

Registracijske oznake na skuterima namjerno smo učinili nevidljivima, jer nam nije cilj nikoga na osobnoj razini izložiti javnoj osudi, već svakoga tko ovo čini još jednom upozoriti i zamoliti za više obzira prema osobama kojima ovakvim ponašanjem oduzimamo njihova elementarna ljudska prava, čineći usput, na tako drastičan i nehuman način, težak prometni prekršaj. 

Podsjetimo, mjesto rezervirano za vozila osoba s invaliditetom posebnih je dimenzija koje omogućavaju osobi u invalidskim kolicima nesmetan ulazak i izlazak iz vozila i označeno je međunarodnim znakom pristupačnosti koji označava objekt ili mjesto dostupno osobi u invalidskim kolicima. Osoba koja je u invalidskim kolicima može koristiti samo takvo parkirališno mjesto posebnih dimenzija. Ako parkira na običnom parkiralištu, vozilo koje stane do njegovoga onemogućava mu pristup.

Ako se dozvoli korištenje parkirališta osobama koje nisu invalidi, tada teški invalidi i osobe u invalidskim kolicima neće imati gdje parkirati.

 

U Osijeku su svojevremeno kao dopunu vertikalnoj prometnoj signalizaciji parkirališta za osobe s invaliditetom dodali dopunsku ploču s tekstom "AKO STE UZELI MOJE PARKIRNO MJESTO, UZMITE I MOJU INVALIDNOST", vrijeme je da to učinimo i na Rabu.

Pročitano 1991 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1