Home Vijesti Proslava pučkog blagdana Karmenice u Barbatu – Sami upravljajmo svojim pomičnim mostovima ljubavi

Proslava pučkog blagdana Karmenice u Barbatu – Sami upravljajmo svojim pomičnim mostovima ljubavi

0
Proslava pučkog blagdana Karmenice u Barbatu – Sami upravljajmo svojim pomičnim mostovima ljubavi

Foto: Foto: Ružica Kaštelan

 

Zato se svake godine na blagdan Karmenice, blagdan Majke Božje od brda Karmel u Barbatu, dana 16. srpnja proslavlja tradicionalno istinita nada ljubavi, a koja grli također i jad i bol, što je mala kap beskrajne tajne u koju nas uvodi naša vjera u Ljubav.

Rab danas oglas

Ove je godine svetu euharistiju predvodio vlč. Josip Kosić s dekanom mons. Mladenom Mrakovčićem uz koncelebraciju svih svećenika otoka Raba. A u posjetu Barbatu bili su i mr. Mato Mićan, profesor kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnog fakultetu u Đakovu koji svake godine dolazi, kao i profesor na Teološkom fakultetu u Rijeci vlč. Tomislav Zečević. Sudjelovali su u proslavi barbatskog pučkog blagdana Karmenice, kako se nazivao u narodu, a kojega i danas tradicionalno slave svi mještani, njihovi gosti, kako strani, tako i domaći. A od tradicije ostalo je nošenje kipa Majke Božje Karmelske u procesiji po mjestu, uz pjevanje marijanskih pjesama mladih djevojaka i žena odjevenih u tradicionalne narodne nošnje.

 

55 godina svećeništva vlč. Tomislava Debelića

Svojim dolaskom sve je razveselio i vlč. Tomislav Debelić, rodom iz Barbata, a na službi na otoku Susku, koji je ovim blagdanom proslavio svoj jubilej od 55 godina svećeništva, te mu je tim povodom njegov mladi nećak predao mali poklon u ime župe.

Predvoditelj slavlja vlč. Josip Kosić u svojoj je homiliji naglasio kako je Marija put k vjeri. Borba za vjeru nije laka. Dalek je put do susreta s beskonačnim Bogom. Tko nam može pomoći ostvarenju tog susreta? Vjerni narod kaže kako put ka Kristu vodi preko Majke Božje. Bog daje svakom čovjeku jedno poslanje, jedan zadatak. Bitno poslanje Majke Božje sastoji se u tome da bude majka Kristova, kako bi svijetu pokazala put ka Kristu. Vrlo duboka vjera potrebna je za to poslanje, vrlo veliko požrtvovanje, velika predanost. Ona nije samo majka čovjeka Isusa, nego i Majka Božja. To je sigurna nauka vjere. Iskustvo potvrđuje ovakvo shvaćanje.

Narod vjernika izražava svoju vjeru u bezbrojnim molitvama punim povjerenja, da je Marija naš put ka Kristu, naša zagovornica, jer molitva Majci Božjoj može isprositi da kršćanin ostvari duboku vjeru u Krista, a nastojanje svakoga od nas pokazat će je li i za mene Marija stvarno put ka Kristu: put pun vjere, put vjere u ljubav I Marija svojim načinom života pokazuje da Krist želi da posljednji pokretač u svim našim djelima i postupcima bude ljubav.

 

Na završetku slavlja župnik Barbata vlč. Krunoslav Boras se zahvalio svima koji su pomogli da ova svetkovina bude svima na radost, a posebno gostima koji su nazočili i iz drugih dijelova otoka, te onima koji provode svoje godišnje odmore u Barbatu te su sudjelovali u euharistiji koja je kršćanima osnovna norma njihovog djelovanja. Vlč. Boras se zahvalio na dobivenim čestitkama od gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, te bivših župnika Barbata: vlč. Ivana Katunara, vlč. Mata Polonija i drugih.

Marija se opredijelila za ljubav i time i nama pokazala shvaćanje ljubavi kao upravljanje „svojim pomičnim mostom“. Postoje trenuci kada taj most mora ostati podignut i omogućiti nam da smo sami sa sobom ili s onima koji su nam najbliži. Nemojmo postati javno vlasništvo u koje svatko po miloj volji ulazi i izlazi, nismo velikodušni samim time što dozvoljavamo da njime slobodno kroči svatko tko želi ući ili izaći, jer ćemo spoznati da time gubimo dušu. Kada upravljanje mostom uzmemo u svoje ruke, otkrit ćemo u srcu novu radost i mir, a i sposobnost da tu radost i mir dijelimo s drugima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime