logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 27 Srpanj 2019 21:52

Bez obzira na kišu, hvala svima koji su bili dijelom velikog fjerskog zajedništva!

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Bez obzira na kišu, hvala svima koji su bili dijelom velikog fjerskog zajedništva! Foto: Hrvoje Hodak

I tako, malo po malo, koračajući kroz dane, stigli smo i do zadnjeg u trodnevlju Fjere, blagdana sv. Kristofora, zaštitnika grada Raba. Već tradicionalno, u jutarnjim je satima održana procesija sa svečevim moćima, a i večernja je misa okupila veliko mnoštvo Rabljana i njihovih gostiju u župnoj crkvi Uznesenja Marijina.

 

Po završetku misnog slavlja, nakon što su primili blagoslov kojeg im je udijelio mladomisnik vlč. Saša Malović, rapski su samostreličari krenuli put Trga sv. Kristofora gdje su trebali međusobno odmjeriti snage na središnjem događanju zadnjega dana Fjere – rapskim viteškim igrama. S njima su na Varoš stigli i članovi Federazione balestrieri Sammarinesi te Dubrovački trombunjeri. Ipak nevera koja se od popodneva slutila u zraku, srušila se na Rab baš u trenutku kada je trunir otpočeo, a strelice su prema meti odapela tek dva rapska samostreličara. Snažan pljusak primorao je organizatore na otkazivanje daljnjeg tijeka programa završne večeri, pa tako nije održana niti ceremonija zatvaranja Fjere, ni ponoćni vatromet, niti planirani koncert britanske skupine MKM Collective.

 

Ovo je prvi puta u osmnaest godina, otkako se održava novovjeka Rabska fjera, da je program završne večeri morao biti prekinut zbog nevremena. Unatoč tome, u srpanjskim blagdanskim noćima troje svetaca, Jakova, Ane i rapskog zaštitnika Kristofora, Rabljani su još jednom učinili svoj grad blistavom svjetskom pozornicom srednjovjekovlja. 18. Rabska fjera primila je u svoj zagrljaj više od 700 kostimiranih sudionika razmještenih u stotinjak maštovitih radionica diljem Gornje ulice, Kaldanca i šetnice pod gradom i tako još jednom pokazala zašto ponosno nosi titulu Turističkog događaja godine u Hrvatskoj.

 

Rijetko viđena zajednička predanost Rabljana

Bez obzira na pljusak koji je onemogućio održavanje velikog finala ovogodišnje Fjere, rijetko viđena zajednička predanost Rabljana, nošena ponajviše duhom domaćinskog entuzijazma, ponovno je bila primjerom drugim sredinama kako se bez zadrške živi za svoj grad. Uz domaće ribare, ovčare, konopare, kožare, spužvare, vlasuljarke, svima znane „Rapske gubavce“, cvjećarice, kalafate, klesare, slikare, grnčare, vinare, kovače, članove legendarne Udruge rapskih samostreličara, rapskih klapa i folklora, vrtićku dječicu i umirovljenike, koji svi skupa čine toplo i veliko srce Fjere, među gostujućim skupinama tradicionalno su najbrojniji bili prijatelji iz Republike San Marina, „Gruppo Arti e Mestieri” iz Castello di Montegiardino i članovi Federazione balestrieri Sammarinesi sa svojim samostreličarima, fanfaristima, bubnjarima i vještim zastavničarima koji su oduševljavali posjetitelje atraktivnim promenadnim nastupima po ulicama i trgovima. Pažnju su plijenile i duhovite dvorske lude i žongleri bakljama iz Samobora, kao i izvrsni izvođači srednjovjekovne glazbe - češka skupina „Remdih“ i dugogodišnji sudionici Fjere „Il Convito Musicale“ iz Venecije. Hvala svima koju su bili dijelom velikog fjerskog zajedništva!

 

Osamnaesta Rabska fjera i ove se godine odvijala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te u organizaciji Grada Raba, TZ Grada Raba i Pučkoga otvorenog učilišta Rab, ali i uz svesrdnu pomoć brojnih i vrijednih rapskih udruga, pojedinaca te rapskih prijatelja diljem Hrvatske i iz Rabu prijateljskih gradova.

Pročitano 4563 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1