Home Vijesti Predstavljen festivalski program prvog RAB FILM FESTIVALA

Predstavljen festivalski program prvog RAB FILM FESTIVALA

0
Predstavljen festivalski program prvog RAB FILM FESTIVALA

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Filmski festival smješten u povijesnu jezgru grada Raba koji na svojem programu nudi recentne festivalske laureate, nagrađene u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, te projekciju pobjedničkog filma Sarajevo Film Festivala uz niz igranih i dokumentarnih filmova u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi, već je u svojem najavnom dijelu pobrao brojne pozitivne komentare filmskih znalaca, a Rab bi, kako stvari stoje, uskoro mogao postati prepoznatljivo mjesto na mapi međunarodnih filmskih susreta.

Rab danas oglas

Prava je blagodat ono što nam Rab u kulturološkom, infrastrukturnom, geografskom smislu nudi i stoga smo jako sretni da smo baš ovdje na otoku, u osvit festivala, imali nesebičnu pomoć mnogih. Nije lako pokrenuti jedan tako kompleksno osmišljen projekt, ali ljudi kojima smo se prvima obratili, a to su gradonačelnik Nikola Grgurić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić, dali su nam i više nego što smo očekivali. Uz njihovu potporu, za sve je na neki način bio zadužen ovaj tim koji vidite tu, uz mene kao direktora festivala,  tu je izvršna producentica Morana Ikić Komljenović, zatim Zoran Kekić zadužen za glazbeni dio festivala, te Silvija Jonjić i Izvorka Jurić koje su dizajnirale „RAFF FRAME“, nagradu za koju se nadam da će biti nešto što će mnogi autori htjeti osvojiti, kazao je Robert Zuber.

 

 Direktor Rab Film Festivala Robert Tomić Zuber

Mali festival s velikom dušom

U sklopu suradnje s HBO Adria bit će prikazane i dvije epizode serijala Černobil, a putem Skype RAFF će ugostiti i Stellana Skarsgårda koji će odgovarati na pitanja publike i stručnjaka

Rabljani će imati priliku iskusiti čari nove festivalske trans-medijalne platforme koja obuhvaća film, glazbu, gastronomiju i edukaciju, a služi kao baza za istraživački filmski izričaj koji u eri sve većeg broja sličnih filmskih manifestacija, ovom filmskom žanru ostavlja sve manje prostora za predstavljanje publici. U programu RAFF-a tako će podjednako moći uživati domaća i strana publika, a bitno je istaknuti i činjenicu da se ovaj, kako je kazao Zuber, „mali festival s velikom dušom“, izvodi u partnerstvu s velikim Sarajevo Film Festivalom, uz prikazivačko partnerstvo Al Jazeere Balkans i AJB Doc Festivala, dok su organizatori festivala Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba.

 

U godini kada Grad Rab slavi 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom, uz već poznato opredjeljenje Grada da i svojim stanovnicima i turistima ponudi novi, do sada nezastupljen program, RAFF se nametnuo kao logičan izbor. Uvjeren sam da ćemo unatoč izuzetno zahtjevnoj organizaciji, zajednički napraviti uspješan festival, dostojan svojeg partnera na svjetskoj razini priznatog Sarajevo Film Festivala. RAFF je prvotno zamišljen kao festival koji uz film kao najvažniji segment, povezuje još i glazbu, gastro ponudu i programe za mlade, te vjerujem da će se kroz godine istaknuti kao iznimno posjećen i poseban. Mi na Rabu svjesni smo da moramo uz njegovanje tradicije, stvarati manifestacije koje baš poput nadaleko poznate Rabske fjere, Kantuna, Rab Jazz Festivala, Jarden Festa, najljepšeg otočnog adventa, nude nezaboravne doživljaje u jedinstvenom ambijentu, dajući tako i turistima novi povod za povratak na otok – osvrnuo se gradonačelnik Grgurić na nadolazeće prvo izdanje RAFF-a.

 

 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić kazala je kako joj je izuzetno drago s ovako profesionalnim timom započeti projekt Rab Film Festivala, čiji ovogodišnji program svakako mnogo obećava te otvara vrata za godine koje dolaze.

Mi u Rabu raspolažemo s dva projekcijski opremljena prostora, s ljetnim i zimskim kinom, kojima nastavljamo 106 godina dugu kinoprikazivačku tradiciju, koja je započela pojavom austrijskog lječilišta i nastavilo se kao kontinuirana djelatnost do današnjih dana. Tu je i izvrstan glazbeni program za kojeg nam stižu brojni upiti. Što se tiče samog programa nama je važno da nudimo izuzetno atraktive naslove koji privlače publiku. Naravno da u tom smislu otvaramo mogućnost za dijalog i nadamo se da će o temama koje filmovi donose biti razgovora, kazala je Ribarić

Festival 23. kolovoza otvara film Jadnici (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog uzbudljivog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom, bivšim profesionalnim nogometašem i manekenom, koji sve uspješnije pliva u filmskim vodama.

 

Program RAFF Seaplex “Kaich” jedinstven u Hrvatskoj

U svojoj završnici RAFF će publici ponuditi drugačije i novo iskustvo. Program RAFF Seaplex “Kaich” jedinstven u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, poziva posjetitelje i posjetiteljice da projekciju zatvaranja i koncert podno gradskih zidina prate s barke ili kafića u vlastitom ili festivalskom aranžmanu.

 

Morana Ikić Komljenović – izvršna producentica RAFF-a

 

Morana Ikić Komljenović govoreći o nastanku RAFF-a kazala je kako na Zuberovu viziju filmskog festivala na Rabu, nitko iz današnjeg organizacijskog tima nije mogao ostati ravnodušan.

– Imali smo i sreću da smo vrlo brzo dobili partnere koji su jedinstveni u regiji, poput spomenutog Sarajevo Film Festivala i Al Jazeera Balkans koja je naš značajan broadcaster partner i s kojom dijelimo zajedničku misiju borbe protiv lažnih vijesti i objavljivanja neprovjerenih novinarskih informacija. Sama organizacija, bez obzira na ogromnu volju, bila je dosta kompleksna, uzevši u obzir da smo imali relativno malo vremena. Međutim okupili smo vrijedne partnere poput Valamara, Turističke zajednice Hrvatske, Kvarnera i Grada Raba, a uz nesebičnu potporu i lokalnih partnera, Udruge Mocira, Vilma slastica i Old Miner ugostitelja iz Zagreba pobrinut ćemo se i da naš festivalski trg na poznatoj rapskoj Pjaceti, zaživi kao mjesto susreta, razgovora, degustacije i razmjene kulinarskih te filmskih ideja između prolaznika, festivalskih posjetitelja, kulinarskih stručnjaka, redatelja i filmskih profesionalaca.

Kao vrijedan dio programa istaknula je i RAFF Generation koji kao edukacijski element pruža mogućnost mladim ljudima, studentima da istražuju mogućnosti ekspresije kroz dokumentarni, istraživački film.

U edukacijski program uključili smo studente sveučilišta Vern, a imamo i etablirane predavače u liku i djelu direktora Zagreb Doxa Nenada Puhovskog, jednog od stupova dokumentaristike kod nas, Marjana Alčevskog poznatog scenarista HBO serije „Uspjeh“,  te snimatelja Raula Brzića, a kao poseban dodatak našem programu je prikazivanje Dnevnika Diane Budisavljević, kolegice Dane Budisavljević, koja će dan nakon prikazivanja filma s našim studentima održati masterclass.

Ono što je možda posebno zanimljivo gledateljima jest naša suradnja s HBO Adria u sklopu koje smo u mogućnosti prikazati dvije epizode serijala Černobil, ali i ugostiti doduše putem Skype, Stellana Skarsgårda koji će odgovarati na pitanja publike i stručnjaka tako da zaista mislim da ovaj festival objedinjuje neke skupine , a posebno u ovom segmentu mlade, koji od naših sadržaja imaju višestruku korist, kazala je Morana Ikić Komljenović – izvršna producentica RAFF-a

 

RAFF FRAME – nagrada Rab Film Festivala

 

Organizatori će u sklopu festivala rapskoj publici ponuditi sjajne koncerte Urbana & 4, Zdenke Kovačiček, Nipplepeople, Detour i Elementala.

Ideja nam je bila da iskombinirati legende i najuzbudljivije mlade bendove u hrvatskoj i to nam je uspjelo. Svi se izvođači jako vesele sudjelovanju na RAFF-u i svi će po prvi puta nastupiti Rabu. Očekujem od glazbenog programa da bude završetak dana nakon filmske projekcije i početak noćne zabave jer cilj ovog cijelog petodnevnog festivala je da Rab živi i danju i noću, pa se nadam da će to i turisti prepoznati i da ćemo imati kombinaciju strane i domaće publike. Što se koncertnog line-upa tiče prvi dan je na rasporedu Zdenka Kovačiček na Pjaceti, pa Urban & 4 u Ljetnom kinu kao i Elemental, Nipplepeople će svirati u prekrasnom prostoru svetoga Ivana, a zadnju večer u sklopu Seaplex „Kaich-a“, na kojoj ćemo prikazivati pobjednika Sarajevo Film Festivala, zatvorit će Detour  koncertom koji bi trebao trajati negdje do ponoći, kazao je Zoran Kekić.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime