Home Vijesti Na Sv. Grguru i Golome obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Na Sv. Grguru i Golome obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

0
Na Sv. Grguru i Golome obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Obilježavanje dana sjećanja na sve žrtve i uznike Grgura i Golog otoka, najprije je održano kod spomen-obilježja u sjeverozapadnoj uvali Sv. Grgur, gdje je uz pratnju pripadnika Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske vijenac položio i svijeću zapalio ministar Oleg Butković u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH, zajedno s izaslanikom predsjednika hrvatskog Sabora i načelnikom Općine Lopar Josipom Borićem te saborskim zastupnikom Ivanom Šukerom. Nakon izaslanstva Vlade i Sabora, isto su učinili predstavnici Općine Lopar; zatim delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, delegacija HDZ-a Primorsko-goranske županije i delegacija HDZ-a Rab.

Rab danas oglas

 

Obilježavanje se nastavilo na Golom otoku gdje je nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja i kod središnjeg križa, saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić pozvao prisutne da se pomole za sve žrtve Grgura i Golog otoka.

Novinarima se kratko obratio izaslanik predsjednika Vlade ministar Oleg Butković, koji je poručio:

– “Danas smo na otoke sv. Grgur i Goli došli odati počast svim ljudima koji su ovdje poginuli i umrli, koji su ovdje dovedeni kao politički zatvorenici, kao žrtve komunističkog režima, tu smo da ih se prisjetimo, naravno, s porukom da se ovako nešto više nikad ne ponovi, jer mislim da ono što se ovdje događalo spada među ružnije i tragičnije epizode u hrvatskoj povijesti. Danas su”, kazao je Butković, “i Sv. Grgur i Goli turistički atraktivni otoci, koji privlače nautičare i predstavljaju veliki turistički potencijal, pa u tom smislu vjerujem i kao ministar u Vladi RH, da ćemo, uz priželjkivane inicijative nekih investitora koji bi mogli ovdje napraviti nešto konkretno i kvalitetno, kroz dogledno vrijeme pokušati bolje valorizirati ljepote ovih otoka skupa s njihovom nezaobilaznom povijesnom dimenzijom koja je uvijek interesantna. Svi koji tu dođu ostanu iznenađeni, i ja sam iznenađen svaki puta kada vidim ove ruševine i kada zamislim što se tu događalo. Tu sve može postati dijelom jedne dobre priče i ja sam uvjeren da idemo u tom pravcu.”

 

Prema dostupnim podacima, na Golom otoku bilo je zatvorena više o 16.000 političkih zatvorenika, od toga njih više od 400 izgubilo je život, no strahuje se da je ovaj broj daleko veći, bilo da su zatvorenici skončali pod batinama, od iznemoglosti, difterije ili su jednostavno počinili suicid.

Zadnji politički zatvorenik otpušten je 1956. godine, to je ujedno i bio kraj savezne uprave nad otokom koji je od tada bio u nadležnosti Republike Hrvatske. Kasnije je Goli postao kazneno-popravni zatvor, i kao takav ukinut je 1988. godine.

– „Ove godine obilježavamo i 70 godina od prvog iskrcavanja zatvorenika na Golom otoku koje se odigralo 8. srpnja 1949. godine“, podsjetio je Borić. „To je ujedno bio početak one najgore faze samog logora u kojem su najprije stradali politički zatvorenici. Navedenog dana na Goli otok iskrcan je prvi kontigent od oko 1.200 zatvorenika. Na ovaj dan dužni smo se sjećati svih žrtava, odati im pijetet tako da obiđemo te prostore i da pokažemo kako znamo vrednovati što se to ovdje kroz povijest odigralo te da upozorimo da se takve stvari u budućnosti više nikada ne bi trebale ponoviti“, kazao je Borić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime