logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 24 Kolovoz 2019 15:20

Više od 300 plivača 9. Maratona za OSI premostilo Barbatski kanal

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Više od 300 plivača 9. Maratona za OSI premostilo Barbatski kanal Foto: Hrvoje Hodak

Rabljani, brojni prijatelji i gosti otoka, i ove su se subote, u organizaciji Grada Raba, POU Rab i GDCK Rab te pokrovitelja, TZ Grada Raba i Udruge za promicanje kulture življenja Komin, kao što to čine već 9. godina zaredom, okupili na plaži Vodenča u Barbatu, s ciljem da svojim dolaskom i sudjelovanjem podrže 9. Međunarodni plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“, i da vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, zajednički pošalju snažnu poruku u javnost, ali prije svega u ljudsku svijest.

 

Ovaj je maraton vrlo brzo prerastao lokalne okvire i osvojio srca mnogih koji su o njemu nešto čuli, a za to je ponajviše zaslužan njegov pokretač i veliki borac za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, rapsko-zagrebački književnik i kolumnist Krešimir Butković.

Da je tomu tako, najbolje pokazuju ljudi koji mu se svake godine vraćaju, no ono što posebno veseli jest to da „Krešin maraton“ iz godine u godinu ima sve više sudionika. I ovaj 9. po redu potukao je rekord prošlogodišnjeg jer se prema slobodnoj procjeni na Vodenči u subotnje jutro okupilo više od 500 podržavatelja ove plemenite priče, od kojih je njih više od tri stotine zaplivalo maraton.

Sudionici su zajednički preplivavali Barbatski kanal na ustaljenoj dionici Vodenča - Dolin – Vodenča, a organizatori su se pobrinuli da ove godine na maratonu zaplivaju i predstavnici: Udruge invalida kvarnerskih otoka (UIKO), Društva tjelesnih invalida grada Rijeke (DTI Rijeka), Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke (SSOI Rijeka), Udruge tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB Bjelovar), Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI Zagreb), Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), Paraolimpijaca Slovenije te brojni Krešini prijatelji, Rabljanke i Rabljani, i dragi gosti Raba.

 

 

 

Prije samog ulaska u more o dosadašnjem osmogodišnjem iskustvu s ovog humanitarnog maratona nekoliko je riječi kazao njegov inicijator Krešimir Butković poručivši: I ove godine nastavljamo s našim pokušajima da premostimo barijere koje se nalaze oko nas, pokušavamo dovesti medije da zabilježe naše nastojanje da u Hrvatskoj izgradimo Dom za osobe s invaliditetom, da izgradimo Spinalni centar, da osvijestimo kako politiku tako i društvo i senzibiliziramo ih za problematiku osoba s invaliditetom.

Nakon Butkovića prisutnima se obratio i Goran Petrović, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Grada Zagreba, koji je na Rab stigao u ulozi izaslanika gradonačelnika Milana Bandića, budući da je Grad Zagreb već drugu godinu zaredom pruža podršku „Krešinom maratonu“, a zatim je gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, zahvalivši svima na dolasku te posebno Krešimiru Butkoviću na njegovoj ustrajnosti da sve nas uvjeri da su promjene moguće ukoliko se ujedinimo u zajedničkom cilju, i da tako zajednički gradimo bolji Rab i bolju Hrvatsku, pozvao sve da zapjene more i srcem zaplivaju prema Dolinu.

 

 

Po završetku maratona gradonačelnik je simbolično uručio medalje svim sudionicima maratona, članovima saveza i klubova kao i najmlađim i najstarijim maratoncima.

 

Osim Krešimiru Butkoviću, za još jednu besprijekornu provedbu maratona „Srcem protiv barijera“ glavni organizatori uputili su posebne zahvale i: Psihijatrijskoj bolnici Rab, Rapskoj plovidbi d.d., Malom Palitu d.o.o. te izuzetno vrijednim volonterima, svojevrsnim domaćinima maratona, Udruzi Komin, na njihovim donacijama i uključivanju u ovu humanu priču, zatim medijskim pokroviteljima, portalu Rab Danas, Radio Rabu i HRT-u koji su uz maraton svih ovih godina, boksačkom klubu Coloseum-Zagreb i Wushu savezu te njihovoj predstavnici Tihani Tomas.

 

Otok Rab svakim plivačkim zamahom sve je veći prijatelj osoba s invaliditetom, a sva prikupljena novčana sredstva ove godine namijenjena su osiguravanju lakšeg kretanja osoba u invalidskim kolicima povijesnom jezgrom grada Raba.

 

Pročitano 3382 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1