Home Vijesti Predstavom „Vremeplov-tragovima Bele IV.“ na Rabu je završio 10. FeDOR festival dramskog odgoja

Predstavom „Vremeplov-tragovima Bele IV.“ na Rabu je završio 10. FeDOR festival dramskog odgoja

0
Predstavom „Vremeplov-tragovima Bele IV.“ na Rabu je završio 10. FeDOR festival dramskog odgoja

Foto: RabDanas

 

Djeca i mladi u dobi od 8-17 godina iz Virovitice i Raba, kroz radionice: ‘Potraga za blagom’, ‘Pripovjedanje’, ‘Vođena fantazija’, ‘Glazba i vrijeme’, ‘Lutka i ja’ (voditeljica Snježana Lančić); ‘Borbe na sceni’, (voditeljice Snježana Lančić i Danijela Duvnjak,) ‘Tijelo u pokretu’, (voditeljica Danijela Duvnjak), sve uz asistenciju Suzane Sokele, kreirali su predstavu temeljenu na dijelu povijesti koji veže gradove Viroviticu, Zagreb i Rab. 

Rab danas oglas

 

Bela IV. kao povijesna poveznica između Virovitice, Zagreba i Raba

Iako je predstava svake godine u svom sadržaju ista u izričaju je različita pa tako na našoj uličnoj sceni pratimo što se događa na zadnjoj probi svečane proslave Dana grada Virovitice. Valja pojasniti da je Bela IV. dokumentom Zlatna bula u Virovitici proglasio Zagreb slobodnim kraljevskim gradom, gdje se našao po povratku sa Raba, zanimljiva, ali malo korištena povijesna činjenica.

 

Dvije voditeljice na početku predstave vraćaju nas u 1242. godinu kada se ugarsko-hrvatski kralj sklanja pred napadom Mongola. Kroz dramske slike pratimo njegov put, a naznake kostima, rekvizita, glazba i ekspresivna gluma mladih izvođača pridonijeli su općem dojmu.

 

U predstavi su igrali: Franka i Marija Pjaža Mikelić, Gabriela Drdić, Klara Pahljina, Lara Kapetanović, Tea Kapetanović, Lucija Dapčić, Franka Dumičić, Matko Kekez, Luka Grivić, Iva Nater, Roko Plješa i Ena Vidović, dok realizacijski tim Festivala čine; Danijela Duvnjak, Suzana Sokele i autorica festivala Snježana Lančić.

 

Jubilarni 10. FeDOr održava se u organizaciji Udruge „Pričalica“ iz Virovitice i partnera: Kazališta Virovitice, Grada Virovitice, Udruge za djecu i mlade Kocka iz Raba, Grada Raba, Kulturno umjetničkog centra – studija za suvremeni ples iz Virovitice, Učeničkog doma Virovitica i Gradskog muzeja Virovitica, a pokrovitelji Festivala su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Virovitičko-podravska županija, Flora-vtcVirkom.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime