logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Nedjelja, 01 Rujan 2019 09:18

Slovenci na Rab stigli vremešnim traktorima - Od rapske luke i vrha Kamenjak do najviših alpskih prijevoja

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Slovenci na Rab stigli vremešnim traktorima - Od rapske luke i vrha Kamenjak do najviših alpskih prijevoja Foto: Hrvoje Hodak

Riječ je o traktorima marke EICHER i BÜHRER koji su se proizvodili oko 1955. godine i podosta su stariji od svojih vlasnika; braće Janija i Vida Lončara i njihovih prijatelja Rudija Ilca i Franca Kubelja.

 

Ovi zaljubljenici u stare traktore, članovi Društva stari traktori Moste, prešli su u četvrtak (22.8.) oko 240 kilometara, kako bi po prvi puta stigli do otoka Raba. Članovi ove udruge posjeduju preko 20 traktora - oldtimera. Restauriranim traktorima zamijenjeni su ili obnoviljeni mehanički dijelovi, električno ožičenje, dovršeni autolimarski radovi, dok su nerestaurirani samo djelomično površinski obnovljeni ili su još uvijek u potpuno izvornom stanju. Ipak, svi traktori ispunjavaju sve neophodne tehničke standarde, registrirani su i ispravni i mogu se sigurno voziti na svim cestama osim, naravno, na autocestama. Kako doznajemo, većinu sanacijskih radova obavljaju sami vlasnici, a stručna pomoć potrebna je samo u najzahtjevnijim situacijama. Za sve to potrebno je imati puno dobre volje, strpljenja i naravno podršku ostalih članova društva.

 

Stigavši na rapsku rivu traktorski „ljepotani“ izazvali su veliko zanimanje kako Rabljana tako i brojnih turista otoka Raba, a simpatični je slovenski četverac, izloživši svoje oldtimere pored gradskih zidina, (uz dopuštenje i asistenciju komunalno-redarske službe), otplovio brodicom „Rapske plovidbe“ do obližnjeg mjesta Lun na susjednom otoku Pagu, poznatom po svojim tisućljetnim stablima maslina.

 

Inače, posebna strast za traktorskim osvajanjem visina svake godine odvede ovu družinu i na jednu od najljepših i najznamenitijih panoramskih cesta u Europi - Grossglockner u austrijskim visokim Alpama, koja se proteže na granici između Koruške i Istočnog Tirola, odnosno do najviše točke na cesti smještene na visini od čak 2.571 metar, a svake druge godine svrate i do prijelaza Stelvio (njemački Stilfser Joch) na talijansko-švicarskoj granici koji je sa svojih 2.758 metara, drugi najviši asfaltirani planinski cestovni prijelaz u Alpama (za svega 12 metara od njega je viši francuski Col de l'Iserana). Naravno da ni boravak na Rabu nije mogao proći bez simboličnog uspona na vrh brda Kamenjak do rapskih 408m nad morem.

Pročitano 2998 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1