Home Vijesti Rabljani darovali ručno izrađeni brodski dnevnik lošinjskom brodu-spomeniku, logeru “Nerezinac”

Rabljani darovali ručno izrađeni brodski dnevnik lošinjskom brodu-spomeniku, logeru “Nerezinac”

0
Rabljani darovali ručno izrađeni brodski dnevnik lošinjskom brodu-spomeniku, logeru “Nerezinac”

Foto: Foto: Mladen Šćerbe

 

Nažalost, vremenske neprilike završnog dana Fjere i dolazak velike nevere, promijenili su planirani protokol pa je loger iz rapske luke isplovio prije nevremena i dar je ostao neuručen. Ipak, mjesec dana kasnije, po prekrasnom vremenu i mirnom moru, Rabljani su uplovili u gradsku luku Maloga Lošinja, s namjerom da dovrše ono što je nevera prekinula.

Rab danas oglas

 

U lošinjskoj delegaciji koja je dočekala Rabljane bili su: Ferdinand Zorović, većinski vlasnik ovog povijesnog plovila, Dalibor Cvitković, direktor Ureda TZG Mali Lošinj pod čijim je upravljanjem loger, te Gilberto Fazlić, kapetan broda.

 

Sama ideja i inicijativa o darovanju brodskog dnevnika kapetanu Gilbertu, potekla je od akademskog kipara, fotografa i čovjeka od mora, Mladena Šćerba, dugogodišnjeg suradnika TZ grada Raba, ali i suradnika u projektu TZ Kvarnera „Mala barka 2“, u sklopu kojega je i ostvarena obnova ovog poznatog teretnog broda starog više od 100 godina u čijem je potpalublju danas smješten i atraktivan Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja.

 

„Nerezinac“ je od strane vlasnika, gospodina Ferdinanda Zorovića, dat na upravljanje Turističkoj zajednici grada Malog Lošinja, koja je i sama financijski poduprla obnovu plovila, te je njegovom preobrazbom u interpretacijski centar, dobila jedinstveni objekt turističke infrastrukture – muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih pomorskih otočnih mjesta sjevernog hrvatskog Jadrana.

 

Direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan uručila je kapetanu Gilbertu Fazliću ručno izrađeni, u kožu uvezeni, brodski dnevnik, a svojem je kolegi Daliboru Cvitkoviću poklonila novu knjigu profesora dr. sc. Miljenka Domijana „Dvije obale“. Svakom od trojice predstavnika Lošinja Rabljani su donijeli i po jednu rapsku tortu tradicionalno oblikovanu u formu puža. S druge strane, direktorica Matušan od svojeg je lošinjskog kolege primila miomirisnu kašeticu, med od kadulje, te novi proizvod s Lošinja – lošinjski zrak u spreju!

 

Posveta ispisana u brodskom dnevniku posebice je ganula gospodina Zorovića:

„More nema kralja,

Osim Boga samoga

I u njegovom moru velikom,

Svaki je brod tako mali

Nek mu ovaj brod

Srčano, strpljivo, hrabro, mudro i velikodušno služi

I neka se sve u ovu knjigu zapiše.

(žitelji Raba, susjednog otoka, kojeg s Lošinjem vežu mnoge sretne ali i nesretne sudbine, zahvalni na svemu čime im je Lošinj obogatio živote)

 

Zaista Rab i Lošinj vežu mnoge uspomene, neke od kojih su teške, ali sve su dio života otočana, dio svakodnevice koja ih spaja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime