Home Vijesti Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

I načelnik Općine i direktor „Lopar-Vrutka“ naglasili su da je ovo bila pripremna godina uvođenja novog sustava zbrinjavanja otpada i da je na području Općine Lopar ona uspješno provedena uz manje probleme na pojedinim lokacijama. Istaknut je od strane vijećnika Slađana Čolića problem slanja opomena građanima koji nisu imali pražnjenja niti jedne kante koju su preuzeli od prvog do šestog mjeseca 2019. godine, ukazujući i na neke nelogičnosti u odvozu otpada i naplati istog. Direktor Zdenko Jakuc pojasnio je razloge slanja tih opomena, ali i poboljšanja koja su uslijedila kasnije.

Rab danas oglas

 

Vijećnik Dragan Borić istaknuo je, prema njegovom sudu, problem manjka javne rasvjete na nekim važnim lokalitetima, dok je vijećnica, dr. Daniela Glažar Ivče svojim pitanjem također tematizirala problem javne rasvjete, povezujući ga s nedavno u Loparu održanim Prvim znanstvenostručnim kongresom o svjetlosnom onečišćenju i potrebom donašanja određene strategije vezano uz tu problematiku.

Općina Lopar s prihodom od 14.444,61 po glavi stanovnika u PGŽ na prvom mjestu od svih 36 JLS, a na nivou RH na 8. mjestu od svih 428 općina prema podacima Instituta za javne financije.

Načelnik je vijećniku Draganu Boriću odgovorio kako je iz rasprave vidljivo da vijećnici o količini, načinu i mjestima postavljanja javne rasvjete različito misle. Općina je, nastavio je načelnik, za optimalno postavljanje javne rasvjete osigurala dostatna sredstva. Negdje je ima previše, no na komunalnoj tvrtki i Općini je da, uzimajući u obzir i sugestije samih građana, pronađu mjesta na kojima će se javna rasvjeta nužno postaviti. Vijećnici Glažar Ivče načelnik je odgovorio da u Općini, i bez donijete strategije smanjivanja svjetlosnog onečišćenja, vode računa o zaključcima spomenutog kongresa i o novom zakonu, te je pozvao vijećnike da u fazi pripreme proračuna za 2020. i sami doprinesu istome, dajući svoje prijedloge, pa i po pitanju javne rasvjete.

 

U dijelu sjednice koji je „odrađen“ s pet predloženih i usvojenih točaka dnevnog reda saslušano je i većinom glasova bez posebne rasprave prihvaćeno; Izvješće o izvršenju konsolidiranog proračuna Općine Lopar za 2019., odnosno za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019.. U tom su vremenu, naglasio je načelnik općine Josip Borić, prihodi ostvareni u iznosu od 4,457.539,75 kn. Ukupni rashodi i izdaci Općine Lopar u promatranom razdoblju godine iznosili su 5,865.261,66 kn. Zbog nekoliko projekata u tijeku i realizacije istih prihodi i rashodi su viši nego 2018. godine.

 

Vijećnici su po drugoj točki dnevnog reda saslušali i Izvješće o radu načelnika Općine za prvih šest mjeseci 2019. godine. Zanimljiv je podatak da je u Općini Lopar na dan 30. lipnja 2019. bilo ukupno zaposleno 7 djelatnika i zamjenik načelnika, dok je načelnik Općine volonter. U CZK Lopar zaposlene su ravnateljica i od ove godine još jedna djelatnica.

 

Gotovo dvije trećine proračuna na izgradnju infrastrukturnih objekata

Načelnik Borić je naglasio da Općina Lopar i dalje uspješno brodi, te da po indeksu razvijenosti spada u VII. skupinu najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave. Gotovo dvije trećine proračuna Općina Lopar troši za izgradnju objekata infrastrukture. U izvješću se također navodi i da se temeljem postignutih rezultata 2018. godine može utvrditi da je Općina Lopar s prihodom od 14.444,61 po glavi stanovnika u PGŽ na prvom mjestu od svih 36 JLS, a na nivou RH na 8. mjestu od svih 428 općina prema podacima Instituta za javne financije.

Prikazano je stanje po svim područjima djelovanja općinskih službi kao i stanje u realizaciji svih projekata na području Općine od kojih je načelnik izdvojio novu bazu komunalne naknade nastalu nakon provedenih izmjera svih objekata na području Općine Lopar i činjenicu da je od zadnjih izmjera prije 18 godina povećan stambeni prostor na području Općine Lopar za 144%, odnosno da se Lopar u tom segmentu povećao za skoro 1,5 puta, a drugi izdvojeni dio izvješća odnosio se na situaciju oko projekata na odlagalištu otpada „Sorinj“ .

 

Na sjednici je nadalje usvojen Prijedlog donošenja Odluke o usvajanju Izvješća o provedbi plana upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Lopar za 2018. kao i Prijedlog donošenja Odluke o prihvaćanju ponude i potpisu Ugovora o kupoprodaji za k.č. 1557/8 u poslovnoj zoni „Sorinj“ čijom realizacijom je Općina Lopar do sada pronašla ukupno 4 investitora koji žele graditi objekte predviđene UPU-om u Poslovnoj zoni „Sorinj“. Za preostale dvije čestice općina je predvidjela također tražiti investitore jer će završetkom ceste svi osnovni uvjeti za gradnju biti dostupni.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime