logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 20 Rujan 2019 08:26

Misterij svjetla Adriane Kaštelan predstavljen riječkoj javnosti

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)

Našoj recentnoj, međunarodno nagrađivanoj, fine-art fotografkinji mlađe generacije, Adriani Kaštelan, ukazana je velika čast da se u sklopu PHOTORI-ja, Riječkog festivala fotografije, predstavi domaćoj javnosti svojom prvom samostalnom izložbom i time dodatno uveliča otvaranje novog galerijskog prostora "Korzo 26c".

 

Video sadržaj

 

 

Adrianina mreža kreativnosti prepuna najvrjednijih svjetlosnih senzacija

"Adriana je prosvjetna radnica i s ljubavlju kakvu učiteljica mora imati, svakodnevno ulazi u razred i s radošću podučava djecu. Koliko god je posvećena i odgovorna u svome učiteljskom poslu, strast je svakodnevno odvodi u magijski prostor fotografije. Misterij svjetla ona dešifrira i otkriva neovisno da li promatra ili "uzima" ulicu ili plažu svoga otoka, ili je pak u otvorenim ambijentima pejzaža" - poručio je na otvaranju izložbe istaknuti riječki fotograf, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije prof. Borislav Božić, koji je u katalogu među ostalim zapisao:

"Adriana snažno osjeća likovnost prostora, ona ga gradi supstancom svjetla. Promatrajući njene fotografije, imam osjećaj kao da ona vlastitom snagom oblikuje svjetlo na motivu, a ne da je ono tu po automatizmu samog postojanja. I ne čini mi se, već doista mislim da Adriana čarolijom vrsnog čarobnjaka pripitomljuje to svjetlo, čas na uličnim zabavljačima, čas na slučajnim prolaznicima ili pak na usamljenom, ogoljelom deblu. I uvijek je to svjetlo, bez razlike koji motiv njedri, samo u mjeri nafinije zagonetke koju sloj po sloj odgonetavamo u svakom novom "čitanju", odnosno gledanju njenih fotografija.

Ona svakom novom fotografijom rasprostire snažnu i nevidljivu vlastitu mrežu kreativnosti kojom posprema najvrjednije svjetlosne senzacije ma gdje one bile. S lakoćom bilježi fluidne i neuhvatljive supstance života. Kao što kakav stari i iskusni ribar svojom barkom "ore" more izvlačeći mrežu s bogatim morskim ulovom, tako isto Adriana baca i razapinje najtananije niti svoje vlastite stvaralačke mreže na svijet oko sebe i bićem plemenita čarobnjaka daruje nas novim fotografskim stvarnostima", zaključio je Božić.

 

Svijet, Rijeka, Rab?

Adriana Kaštelan, posljednjih je godina postala često spominjano ime u svijetu fine-art fotografije, i to od strane vrhunskih kritičara i urednika renomiranih svjetskih fotografskih magazina. Iz godine u godinu tomu svjedoči sve veći broj izlaganja njezinih fotografija u prestižnim galerijama diljem svijeta, a njezino kreativno stvaralaštvo najbolje progovara o talentiranom oku koje svakom fotografiranom prizoru udahnjuje potpuno novi život. Drago nam je da smo i mi na portalu Rab Danas svojim zapažanjima dali maleni doprinos prepoznavanju ove, kako je napisao prof. Božić, istinske, samozatajne, mističarke svjetla, života i životnih snova koja, kao izvanvremensko biće, nevidljivom mrežom svoje duhovnosti, s lakoćom sapinje svjeto u njegovoj božanskoj pojavnosti.

 

Riječka je publika dobila prigodu vidjeti dio iz bogate riznice fotografija Adriane Kaštelan, a mi se nadamo da će nakon Rijeke i otok Rab, koji je i emotivni i inspirativni imperativ Adrianinog kreativnog izraza, uskoro biti domaćinom njezine nove samostalne izložbe.

Pročitano 1581 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 

 

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1