Home Vijesti TZ KVARNERA: Na Kvarneru u rujnu ukupno 3% više noćenja – na otocima Krku, Rabu i Cresu porast od 4%

TZ KVARNERA: Na Kvarneru u rujnu ukupno 3% više noćenja – na otocima Krku, Rabu i Cresu porast od 4%

0
TZ KVARNERA: Na Kvarneru u rujnu ukupno 3% više noćenja – na otocima Krku, Rabu i Cresu porast od 4%

Foto: Foto: Petar Lupić

 

Gosti iz Njemačke su ostvarili najviše noćenja: u brojkama 689 tisuća, a udjel njihovih noćenja među ostalim inozemnim tržištima iznosi 38%. Slijede Slovenci (283 tisuće), Austrijanci (269 tisuća), Talijani (97 tisuća), te s tih nama najbližih tržišta bilježimo porast noćenja u odnosu na proteklu godinu. Među ostalim tržištima ističu se gosti iz Ujedinjene Kraljevine jer ovogodišnjih 25 tisuća ostvarenih noćenja je za velikih 35% više u odnosu na prošlogodišnje. Domaći gosti su ostvarili 346 tisuća noćenja, što je 8% više u odnosu na rujan 2018. godine. Subregija s „najjačim“ brojkama je otok Krk (846 tisuća), slijede Crikveničko-vinodolska rivijera (316 tisuća), otok Lošinj (277 tisuća), Opatijska rivijera (252 tisuće), U obiteljskom smještaju je ostvareno 685 tisuća noćenja, u hotelima 515 tisuća, a u kampovima 456 tisuća.

Rab danas oglas

 

Objekti s 5 zvjezdica u rujnu ostvarili 17% više noćenja, oni s 3 zvjezdica i manje bilježe pad

Kao i prethodnih mjeseci, situacija je bitno različita ako se smještaj, umjesto po vrsti, gleda po kategoriji. Neovisno radi li se o hotelima, kampovima ili nekoj drugoj vrsti smještaja, u svim objektima s 5* je u rujnu ostvareno 17% više noćenja u odnosu na prošlogodišnji rujan. Porast u objektima s 4* iznosi 2%, dok objekti s 3* imaju pad od 3%, a oni s 2* od 14%.

 

U prvih 9 mjeseci 2019. godine je ostvareno 2,88 milijuna dolazaka i 18,3 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje 2018. godine 2% više dolazaka i 1% više noćenja. U posljednje 3 godine dolasci su porasli 15%, a noćenja 12%.

 

Najave za posezonu su bile dobre, tako da smo očekivali da će brojke biti pozitivne. Većina smještajnih kapaciteta je ostala otvorena, a ostat će i tijekom listopada. Ako turistička kretanja na Kvarneru u rujnu pogledamo kroz zadnje 2 godine, vidimo da bilježimo stalan porast u noćenjima za čak 8%. Ovi porasti nisu slučajni, već rezultat kvalitetne ponude destinacije i zajedničke odluke cijelog kvarnerskog turističkog gospodarstva da svoje napore u dovođenju gostiju okrenemo ka razdobljima godine kada na regiji ima više prostora za popunjavanje i iskorištenje prihvatnog kapaciteta destinacije.Kada govorimo o smještaju, nastavlja se potražnja za smještajem najviše kategorije. U protekle 3 godine, hoteli s 5* ostvarili su 25% više noćenja, kampovi s 5* 59% više noćenja, a obiteljski smještaj s 5* čak 156% više noćenja. Svi ovi podaci pokazatelj su da su naši gosti spremni potrošiti, no traže vrijednost za novac, kazala je direktorice TZ Kvarnera dr.sc. Irene Peršić Živadinov

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime