logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 24 Listopad 2019 14:39

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Obilježen Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba Foto: Ivica Hodak

Obilježavanje, 24. listopada, Dana hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba, koje je započelo još proteklog petka otvaranjem izložbe ratnih fotografija, te subotnjim turnirima u malom nogometu i briškuli i trešeti, na kojima su snage odmjerile braniteljske ekipe, zaključeno je današnjim primanjem u Velikoj vijećnici Grada Raba. Čitav se program odvijao u organizaciji Grada Raba i Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

Danas, na sam Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba, delegacije Grada Raba i braniteljskih udruga  proizašlih iz Domovinskog rata najprije su u 8.00 sati položile vijence i zapalile svijeće uz Središnji križ na gradskom groblju u Rabu, a isto je učinjeno i 15-ak minuta kasnije kod spomenika braniteljima u spomen parku „Boškopini“. Na molbu gradonačelnika Nikole Grgurića na oba je mjesta minutom šutnje odana počast svim poginulim i umrlim braniteljima otoka Raba.

 

Sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje održana je s početkom u 9,00 sati u rapskoj katedrali Uznesenja Marijina, a sve je zaključeno svečanim primanjem u Velikoj vijećnici Grada Raba na koje su gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, prvenstveno pozvali sve branitelje s područja Grada Raba i Općine Lopar kao i članove obitelji poginulih i umrlih branitelja.

Okupljenima se prvi obratio predsjednik Gradskog vijeća Raba i, ujedno predsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Gradskog odbora Rab Željko Peran koji je pozdrave redom uputio svim prisutnima, a posebno članovima obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatskim ratnim invalidima iz Domovinskog rata, gradonačelniku Grada Raba Nikoli Grguriću, predstavnicima braniteljskih udruga Grada Raba i Općine Lopar kao i predstavnicima udruge umirovljenika MUP-a Grada Raba, a pozdravio je i na ovaj skup pristigle prijatelje, članove braniteljskih udruga iz Omiša i Požege.

Peran je nakon toga u svom kratkom obraćanju između ostalog rekao; „Čast mi je čestitati vam dan od izuzetnog značaja za Grad Rab, dan kada su 1991. godine rapski dragovoljci otišli na Ličko ratište gdje su se organizirani u samostalni rapski vod borili u sklopu 133. brigade Zbora narodne garde i na taj način hrabro doprinijeli obrani Hrvatske u obrambenom Domovinskom ratu. Upravo se zato 24. listopada slavi i obilježava kao Dan hrvatskih branitelja Domovinskog obrambenog rata Grada Raba“ naglasio je Željko Peran.

 

Nakon Perana okupljenim je rapskim braniteljima u Velikoj vijećnici njihov dan čestitao i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, kazavši pritom da je izuzetno ponosan na sve branitelje otoka Raba koji su svojim životima stali u obranu Hrvatske. Kao gradonačelnik obećao je i nadalje plodnu suradnju s braniteljskim udrugama i pomoć Grada Raba u praćenju njihovih aktivnosti , poručivši da su branitelji temelj na kojem valja graditi bolju i prosperitetniju Hrvatsku.

Pročitano 1918 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1