logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 25 Listopad 2019 08:14

Održana radionica filcanja vune - Od strizanja, preko češljanja, pranja i filcanja do umjetničkog izraza!

Napisao/la CZK Lopar
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Održana radionica filcanja vune - Od strizanja, preko češljanja, pranja i filcanja do umjetničkog izraza! Foto: CZK Lopar

U srijedu, 23. listopada u Područnoj školi Lopar održana je radionica filcanja vune. Voditeljica radionice Vesna Jakić, vlasnica obrta Ruta Wool & Design iz Cresa, našim je najmlađima zorno opisala kako nastaju njezini proizvodi od vune: "Prvo ovce strižemo, zatim vunu peremo i češljamo, ravnamo – filcamo i tek nakon završetka ovoga procesa, koji samo na papiru izgleda jednostavno, na red dolazi umjetničko izražavanje i ukrašavanje. Sam postupak ručnog filcanja traži strpljenje, ali i snagu, potrebno je željeni komad vune namakati u obilnu pjenu proizvedenu također ručno – od običnog sapuna i vode!

 

 

Učenici su dobili šarene vunene loptice te su ih otprilike pola sata pjenili, oblikovali i stiskali ručicama. Kad loptica postane sasvim čvrsta, ispire se u čistoj vodi i zatim zarezuje škarama! Pretvaranje loptice u predivan cvijet mališanima se veoma svidjelo, razmišljalo se čak je li riječ o čaroliji! Cvijet zatim dobiva tučak i stabljiku te je dovršen nakon kompletnog sušenja.

 

Veseloj atmosferi dodatni je doprinos dao Macmalić – neobičan patuljak koji živi u creskim šumama, nosi plave hlače i crvenu kapicu, vragolastog je ponašanja i uvijek spreman za šalu. I on sudjeluje u priči o vuni, jer nastanjuje iste prostore kao i creska ovca pramenka, te se s njom rado druži. Mališani su na kraju radionice spremno pozirali fotografu držeći u rukama mirišljavo vuneno cvijeće koje je zasigurno obradovalo i još pokoju mamu, baku, tetu...

 

Uvečer istog dana, u prostorima DVD-a Lopar održana je još jedna radionica filcanja, za odrasle i sve zainteresirane. Vesna Jakić održala je predavanje o vuni, proizvodima od vune, o obrtu Ruta i njihovom sveukupnom djelovanju.

 

Samo ovoga ljeta na radionicama je sudjelovalo čak 3600 osoba! Program radionice podupire i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, tiskana je slikovnica koja podučava osnovama filcanja i rada s vunom te prevedena na četiri strana jezika, a Vesna Jakić osobno dobila je niz nagrada, među kojima i onu za edukativan rad...

Osim toga, naglašeno je kako je vuna materijal koji se danas ne koristi često za preradu, već je češće nepravilno odložen negdje u prirodi, te da je zaista moguće od rada s vunom ostvariti i konkretne financijske rezultate.

 

Prisutni su zatim također filcali cvijeće, a krajnji produkti sve su ponovno oduševili. Rad rukama pokazao se još jednom kao dobar povod za okupljanje i kvalitetno druženje u slobodno vrijeme! Radionicu je organizirao Centar za kulturu Lopar, uz potporu Općine Lopar.

Pročitano 1350 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1