Home Vijesti Književna noć prepuna pozitivnih dojmova uz Krešimira Butkovića i “Pukovnikovu ljubav”

Književna noć prepuna pozitivnih dojmova uz Krešimira Butkovića i “Pukovnikovu ljubav”

0
Književna noć prepuna pozitivnih dojmova uz Krešimira Butkovića i “Pukovnikovu ljubav”

Foto: Foto: J & H. Hodak

 

I doista, Rab je dočekao Krešinog ”Pukovnika” u lijepom broju. Ispunjenu dvoranu i promociju svojom je kamerom popratio nagrađivani rapski majstor dokumentaraca Sanjin Badurina Piloto, a prijenos uživo mogao se pratiti na društvenim mrežama. Već prije promocije započelo je potpisivanje i pisanje posveta. Inače to nije običaj na ovakvim događanjima, no nitko sinoć nije želio robovati protokolima. Uslijedile su pozdravne riječi ravnateljice Gradske knjižnice Rab Lidije Domijan Šipovac, te predsjednika Gradskog vijeća Raba Željka Perana u ime Grada Raba i ravnateljice Anamari Šarin u ime Osnovne škole Ivana Rabljanina na Rabu.

Rab danas oglas

 

Predivan štimung i domaću atmosferu na samom početku nadahnutom su izvedbom uz pratnju gitare i mandoline stvorili Goran Ćuk i Miljenko Matušan. Prema književnikovoj želji, ovaj sve popularniji rapski duo pjevao je pjesme na čakavštini, a za uvod su izabrali ”Nisam te sriće” od naše Rabljanke Snježane Perić. Lijepo je bilo čuti unisono pjevanje publike i dueta.

 

 

Uvijek govorljiv i vješt moderator Damir Ćopić uveo nas u večer koja je, Krešimiru Butkoviću već sedma promocija na Rabu. ”Pukovnikova ljubav” se po prvi puta ”izlaže” pred očima javnosti.

 

Mona Othman, profesorica i knjižničarka u OŠ, biranim riječima govori o romanu svrstavajući ga u žensku ljubavnu bajku koja je danas vrlo tražena u beletristici. Govori o onoj drugoj noti romana koja se otkriva ispod pitke površine i koja pomnom čitatelju nikako neće promaknuti. Zbog otkrivanja seksualnog života u osoba s invaliditetom, te ponekih eksplicitnijih scena vođenja ljubavi, roman nije za mlađe od 18 godina no u trendu je s današnjim potrebama čitatelja. Osim o seksualnosti kod OSI-a on se dotiče i aktualne političke problematike, ali i nudi neka gospodarska rješenja za mala poduzetništva i OPG-ove na otoku. Sve to, kako je rekla prof. Othman, utkano je nenametljivo u štivo koje se pije poput slatkog rujnog vina.

 

Voditelj Ćopić dotakao se narječja u romanu koje nije dijalektalno niti regionalno određeno. ”Svi govore hrvatski.” – zaključio je i nadodao da će se mnogi otočani prepoznati u priči i da je svaka slučajnost namjerna. Butković mu je na to kazao da likove koncipira u sintezi nekoliko karakterističnih i karizmatičnih ljudi u jedan lik i time postižem tu ”stvarnost” u kojoj se drugi prepoznaju i čine roman životnim.

 

U ime nakladnika ”Naklade Uliks” govorio je Butkovićev prijatelj iz djetinjstva, po majci Barbaćanin, Silvano Frančišković. Govorio je o suradnicima na knjizi; lektorici Andrei Stevanović te autorici naslovnice Teressi Bedeković. Dotakao se i problematike u nakladništvu i kako svakodnevno propadaju nakladničke kuće te da je knjiga već stvar luksuza i teškog egzistencijalnog izbora.

 

Butković nam je kazao da je njemu, nudeći u večeri smisao, nadu i odgovornost za vlastiti život, vrhunac večeri bila praizvedba njegove autorske pjesme ”Barbatska” koju su divno izveli Goran i Miljenko. „Nadam se da će ju jednom, ovako ”šturu” snimiti i za eter. Bilo bi lijepo. U ovoj noći prepunoj pozitivnih dojmova zahvalio bih se Gradu Rabu na potpori u tiskanju knjige, Gradskoj knjižnici Raba, OŠ Ivana Rabljanina čiji sam vjerni prijatelj, cvjećarnici ”Murtela’‘, slastičarnici ”Vilma”, prof. Alenu Markoviću i učenicima Srednje škole Markantuna de Dominisa, posebna zahvala i našem Pilotu koji je sve prenosio i snimio, a već do ponoći je gledanost premašila tisuću pogleda. Zahvaljujem se Moni, Damiru, Silvanu, Goranu i Miljenku… i Tebi Rabe moj što si uvijek uz mene i kojem ostavljam srce i jednom kad više neću ćutit miris škoja, slušat nevere i zvon zvonika. ”Pukovnik” je posveta Rabu, njegovim ljepotama, toj našoj zelenoj zjenici u cjelokupnoj predivnosti jedine nam Hrvatske. Hvala, Rabe moj!“ – poručio je na kraju Krešimir Butković.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime