logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 28 Listopad 2019 06:43

„Zasadi drvo, ne budi panj“ na Rabu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
„Zasadi drvo, ne budi panj“ na Rabu Foto: Hrvoje Hodak

U sklopu građanske inicijative „Zasadi drvo, ne budi panj“ na Rabu je u subotu 26. listopada održana akcija sadnje borovih sadnica na području nekadašnjeg kamenoloma na poluotoku Sorinj. U akciji (u čijoj je organizaciji sudjelovala i Općina Lopar) su sudjelovali djelatnici Hrvatskih šuma d.o.o., Šumarije Rab, mještani Lopara, profesori te tridesetak učenika Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab.

 

U dvosatnoj akciji, uz asistenciju djelatnika šumarije posađeno je gotovo 400 dvogodišnjih sadnica crnog bora na površini od 0,6 ha! Borovi su naime pionirske vrste koje mogu uspijevati na golim površinama izloženim nepovoljnim stanišnim i atmosferskim uvjetima te svojim rastom stvoriti povoljne uvjete za razvoj autohtone vegetacije.

Volonterima se prije početka sadnje obratio upravitelj šumarija Rab i Pag Boris Belamarić koji je iznio nekoliko podataka o rapskim šumama. Okupljeni su tako mogli doznati da trećinu otoka Raba prekrivaju šume, da je rapska šuma Kalifront najveći cjeloviti kompleks hrasta crnike na Mediteranu, te da su sve vrste borova koje nalazimo na Rabu alohtone (unešene) vrste. Prije početka sadnje objasnio je zašto na neobrasle površine sadimo borove, a ne autohtone vrste drveća. Borovi su naime pionirske vrste koje mogu uspijevati na golim površinama izloženim nepovoljnim stanišnim i atmosferskim uvjetima te svojim rastom stvoriti povoljne uvjete za razvoj autohtone vegetacije. U dvosatnoj akciji, uz asistenciju djelatnika šumarije posađeno je gotovo 400 dvogodišnjih sadnica crnog bora na površini od 0,6 ha!

 

 

 

Posjet šumi Sorinj

Nakon obavljene sadnje volonteri su se automobilima (i jednim traktorom) uputili na vožnju kroz šumu Sorinj koju je velika većina učenika te profesora prvi puta posjetila. Od upravitelja Belamarića mogli su doznati da šuma ima 80 ha te da se počela saditi 1994. godine na lokalitetu na kojem je nekada postojala autohtona crnikina šuma. Volonteri su potom posjetili kapelicu Sv. Nikole ispred koje su se fotografirali za uspomenu na sunčano subotnje listopadsko jutro i radnu akciju koja je protekla u dobrom raspoloženju i čiji će rezultat biti nova šumska površina na našem zelenom i šumovitom Rabu!

 

Foto: Boris Belamarić

 

Škola u šumi na kamenitom Pagu

Dan ranije u organizaciji Grada Novalje, Turističke zajednice Grada Novalje te šumarije Pag akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ održana i na području šume Zrće u Novalji na otoku Pagu. U sadnji su sudjelovali članovi DVD Novalja, djelatnici komunalnog poduzeća Arburoža, učenici Osnovne škole A.G. Matoša te dječjeg vrtića Carić. Djeci je upravitelj Belamarić održao kratko interaktivno predavanje „Školu u šumi“ u kojem im je pričao o šumama njihovog otoka koji je poznat, za razliku od Raba, po kamenitosti i izrazito oskudnoj vegetaciji.

 

Sadnja u šumi Zrće na Pagu (Foto: Boris Belamarić)

 

Paška „škola u šumi“ završila je ponavljanjem osnovnih pravila ponašanja prilikom boravka u šumi sa posebnim naglaskom na zaštitu šuma od požara, a sve sa ciljem kako bi se djeci od malih nogu usadila svijest o važnosti zaštite šuma. Djeca su potom uz asistenciju odraslih sa velikim veseljem krenula u sadnju sadnica. Iako se 120 posađenih borovih sadnica (donacija Hrvatskih šuma d.o.o.) ne čini puno, bilo je to dovoljno za popunjavanje „rupe od požara“ u šumi Zrće koja je prava zelena oaza i ukras ovog kamenitog jadranskog otoka.

 

 

Pročitano 2057 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1