logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 30 Prosinac 2019 09:33

TK Rab - Vesele novogodišnje utrke povijesnom jezgrom grada Raba

Napisao/la Iva Kurelić
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
TK Rab - Vesele novogodišnje utrke povijesnom jezgrom grada Raba Foto: Petar Lupić i TK Rab

Drugu godinu zaredom u organizaciji Triatlon kluba Rab održane su novogodišnje trkačke utrke u povijesnoj jezgri grada Raba. Uz glavnu utrku na 8640m održana je i rekreativna dužine 4320m te 6 dječjih utrka prilagođenih dobi natjecatelja. 

 

Start i cilj za sve bio je pored gradske lože koja je poslužila kao dobar zaklon od bure. Startalo je ukupno 68 natjecatelja, a najmlađa natjecateljica bila je Zita Mariaš rođena 2017. godine. Utrka je dobila i međunarodni karakter radi sudjelovanja natjecatelja iz Slovenije, a osim Rabljana bilo je učesnika i iz ostalih hrvatskih gradova. 

 

Najmlađi natjecatelji trčali su kružno Srednjom ulicom u 6 dobnih kategorija. Ukupno je nastupilo 49 natjecatelja što je znatno više nego prve godine. Po brojnosti su se uz članove kluba domaćina istaknuli i mladi rapski nogometaši i rukometašice.

 

U 10 sati startala je prva utrka kategorije A (2014, 2015) Na utrci dužine 100m najbrže djevojčice bile su redom Monika Ćopić, Laura Kaloćira i Zita Mariaš, a dječaci Milan Mišić i Tonči Maričić.

 

U kategoriji B (2012, 2013) trčalo se 200m. Prvi je u cilj ušao Leonardo Kaloćira, a na postolje su se uznjega popeli i Mikula Štokić i Arian Vladović-Relja. Kod djevojčica najbrža je bila Lara Šimatić, a srebrna Valeria Vukušić.

 

Dionicu 400m kategorije C (2010, 2011) najbrže je prošao Vito Popora, a nedugo za njim u cilj su ušli i blizanci Luka i Vito Kaštelan kao drugo i trećeplasirani. Franka Dumičić obranila je prošlogodišnje zlato, srebrna je bila Tinea Dolgan iz Slovenije, a brončana Lena Mišić.

 

U najbrojnijoj kategoriji D (2008, 2009) trčalo se 600m. Najbrže djevojčice bile su Matea Šenkinc, Lara Dumičić i Lucija Kaštelan, a dječaci Petar Brebrić, Luka Dumenčić i Ram Krstinić.

 

U kategoriji E (2006, 2007) prije prolaska kroz cilj trebalo je otrčati 1000m. Najbrže djevojčice bile su Tajda Dolgan, Petra Macolić i Lucija Mikelić, a najbrži dječaci Karlo Matušan, Nikola Perić i Damjan Šenkinc.

 

U najdužoj dječjoj utrci kategorije E (2004, 2005) trčalo se 1500m. Zlata u muškoj i ženskoj konkurenciji su osvojili Tjaž Dolgan i Katja Brnabić.

 

 

Po završetku utrka i podjele medalja za najmlađe u podne su istovremeno startale rekreativna (4320m) i glavna utrka (8640m). Trčalo se kružno Srednjom ulicom, šetnicom uz more i kroz park Komrčar. Staza je bila relativno zahtjevna zbog stepenica i nekoliko uspona. Kraća utrka sastojala se od 2, a duža od 4 kruga. 

Najbrži trkač u rekreativnoj utrci bio je Tjaž Dolgan triatlonac iz TK Ljubljana s vremenom 18,24 minute, drugi je bio Mario Kordić Gružić (20,04), a treći Bruno Radić (35,19). Kod žena je kroz cilj prva prošla Lea Kordić Gružić (27,01), zatim Natalie Lukačević (27,20), a na trećem mjestu je ovu zahtjevnu utrku završila i mlada Kala Radić (2011) u pratnji tate Bruna u vremenu 35,18 minuta.

 

Obitelj Dolgan iz Slovenije obilježila ovogodišnje natjecanje 

Da jabuka ne pada daleko od stabla dokazala nam je triatlonska obitelj Dolgan iz Slovenije, nakon što je sin pobijedio u rekreativnoj utrci, a kćeri osvojile postolja u dječjim utrkama, u glavnoj je pobijedio otac Boštjan Dolgan kojemu je za 4 kruga i 8640m trebalo 37,25 minuta. Nepune 3 minute za njim kroz cilj je kao drugi prošao Adrian Kurelić (NK Rab), a 30 sekundi nakon njega treći Bruno Novotny (TK Rab). U ženskoj konkurenciji prva 2 mjesta osvojile su gošće iz Zagreba Maja Bonačić (38,54) i Paula Vrdoljak (43,46) obje članice BK Ciklus dok je brončana bila Rabljanka Anamarija Grgurić s vremenom 45,29 minuta.

U istoj utrci u kategoriji 1979. godište i stariji, najbrži je bio Marko Grahli iz BK Ciklus iz Zagreba s vremenom 42 min, drugo mjesto zauzeo je predsjednik TK Rab Nenad Šimičić (42,20), a treće Aleksandar Božić (42,25) također član TK Rab. Četvrti je bio Pablo Susić (1956) ujedno i najstariji natjecatelj.

 

Foto: Petar Lupić

 

U pivskoj utrci neizvjesno do samoga kraja

Istog dana u večernjim satima održana je 2. novogodišnja pivska Pan utrka samo za punoljetne natjecatelje. Ova utrka osim samog trčanja podrazumijeva i ispijanje pive za vrijeme utrke, tako da natjecatelj prije prolaska kroz cilj mora pretrčati/prijeći ukupno 2km (4 x 500m) i popiti 1,4 l pive (4 x 0,35l). 

U 18h iz gradske lože startalo je 20 natjecatelja i 4 natjecateljice. Na trčanje Donjom pa Srednjom ulicom krenuli su tek nakon što su praznu bocu odložili na predviđeno mjesto. I ove godine su primjenjivane različite taktike i tehnike. Od laganog ispijanja bez puno žurbe, do pune posvećenosti ostvarivanja što boljeg rezultata. Nova lokacija omogućila je čak ispijanje sjedečki, a neki su si i prizalogajili pokoju fritu da piva bolje sjedne. U svakom slučaju zabava je bila zagarantirana. Svi su natjecatelji po završetku utrke dobili medalje za sudjelovanje te iskazani trud i hrabrost, a najbržima u muškoj i ženskoj konkurenciji uručeni su pehari. Od ukupno 24 natjecatelja 18ero je uspješno završilo utrku a šestoro nažalost odustalo u procesu…, pretpostavljamo da su frite krive! Pohvala natjecatelju Borutu Koblu koji je unatoč diskvalifikaciji zbog neodrađenog pivskog dijela odradio punu trkačku dionicu.

Već nakon prvog kruga izdvojili su se favoriti: Patrik Krstinić, pobjednik prošlogodišnje pivske utrke i Boštjan Dolgan, pobjednik jutarnje utrke. Borba za pobjednika bila je neizvjesna do samog kraja, kada pobjedu odnosi gost iz Slovenije Boštjan Dolgan s vremenom 9,11 minuta samo 2 sekunde prednosti ispred Patrika Krstinića (9,13). Treće mjesto osvojio je Aleksandar Božić (TK Rab) s vremenom 11,20 min. U ženskoj konkurenciji prošlogodišnja pobjednica Sara Krišković opravdala je zlato i ove godine s vremenom 19,25.

 

Pročitano 2074 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1