logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Ponedjeljak, 06 Siječanj 2020 10:34

Dokument iz 1461. vezan uz Rab s potpisom Ivana de Dominisa na aukciji u Mađarskoj

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Za nešto više od tri dana u aukcijskoj kući Darabanth u Mađarskoj bit će završena aukcija na kojoj se prodaje i jedan vrlo zanimljiv dokument vezan uz otok Rab, javio nam je e-mailom u redakciju portala Rab Danas gospodin Zoran Smoljan iz Dubrovnika.

 

"Kako sam surfajući otkrio da u Rabu ne postoji muzej, te da ste o problematici nedostatka muzeja na vašem portalu imali nekoliko objava, obraćam Vam se u nadi da ćete moći animirati neku ustanovu ili pojedinca da kupi ovaj dokumenat iz 1461. g. kojemu je početna cijena cca EUR 560", poručio je gospodin Zoran iz Dubrovnika.

 

Koliko je moguće uočiti iz onoga što je vidljivo na netu, ispravu je izdao dvorski knez (comes palatinus) Ivan de Dominis, a to bi trebao biti isti onaj Ivan de Dominis koji je poginuo podno Klisa tj. najpoznatiji u nas Rabljana kao zapovjednik rapske galije u bitci kod Lepanta.

Utoliko je taj dokument ''primamljiv'' osobito onima koji su zainteresirani za povijest Raba i rapskog pomorstva, jer premda ova isprava sadržajno nema veze s Lepantom, ona ipak, prema svemu sudeći, pripada nasljeđu Dominisa. Riječ je o jednoj od isprava kakvih iz 15. st. ipak ima ponešto, no ono što je izdvaja od ostalih jest upravo potpis, više nego li sadržaj ili paleografske značajke.

 

S obzirom da nam je dojavljeno o postojanju poveznice na javnodostupnu dražbu mislili smo bi ovo mogla biti zgodna vijest za objavljivanje na portalu Rab danas, zahvaljujući kojoj bi se ova isprava možda mogla vratiti na Rab. 

 

Kliknite na LINK kako biste pristupili online aukciji.

 

Nije nam poznato kako je prodavatelj došao u posjed isprave, ali lijepo je znati da negdje postoji, da je očuvana i da se trenutno prodaje. Čini se da je i izdana na Rabu (u rapskoj kancelariji), a godina je isto primamljiva, jer je danas na Rabu od toga vremena ostalo tek ponešto (sve je otišlo u Zadar i diljem Europe).

Pročitano 1569 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia