Home Vijesti Održana završna konferencija projekta “Gradnje nove infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak”

Održana završna konferencija projekta “Gradnje nove infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak”

0
Održana završna konferencija projekta “Gradnje nove infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak”

Foto: Foto: Ivica Hodak i Sanjin Badurina Piloto

 

Slijedi provedba natječaja za prodaju parcela

Mnoštvo okupljenih u Velikoj vijećnici Grada Raba kao i goste; pomoćnika ravnatelja Središnje agencije za financiranje i u ugovaranje programa i projekata Europske unije Mislava Sovulju i njegove suradnike, na početku je pozdravio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je kazao kako je ponosan što pripada generaciji koja je dovršila ovaj za otok izuzetno značajan projekt koji će doprinijeti privlačenju novih investicija, razvoju lokalnog gospodarstva, stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja i otvaranju novih radnih mjesta., a kojim Grad Rab nastavlja izvršavati svoju ulogu u službi stvaranja okruženja koje će poticati razvoj privatnog sektora uz istovremeno jačanje i mijenjanje javnog sektora. 

Rab danas oglas

 “Zbog potrebe bržeg završetka radova na ovom projektu morali smo se dugoročno zadužiti, što je izazivalo određene negativne reakcija, ali smo projektni prijedlog istovremeno uspješno prijavili na Javni poziv u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., za financiranje razvoja infrastrukture poduzetničkih zona. Zaključenjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje gradnje nove infrastrukture unutar Poduzetničke zone Mišnjak, u skladu s propisanim kriterijima, Gradu Rabu je tako od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 14.568.752,52 kn, dodijeljeno 8.001.813,88 kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.”

Zahvalivši se svima onima koji su podržavali ovaj projekt, posebno izvođačima radova, Grgurić je poručio kako će se u nekoliko sljedećih mjeseci kroz natječaj za prodaju parcela, riješavati budućnost Poduzetničke zone Mišnjak.

 

 

U zoni moguća izgradnja objekata za proizvodne, uslužne, trgovačke i zanatske djelatnosti

Nakon gradonačelnika Grgurića opširnije je o dugom tijeku gradnje Poduzetničke zone Mišnjak govorio i njegov zamjenik Denis Deželjin, podsjetivši kako je Odluku o osnivanju poduzetničke zone Gradsko vijeće Raba donijelo još davne 2002. godine. Danas se PZ Mišnjak prostire na površini od 117.000 m², smještena je na krajnjem jugoistočnom dijelu otoka Raba, neposredno uz državnu cestu D 105, a od trajektnog pristaništa Mišnjak udaljena je 1.400 m. Najbliži ulaz na autocestu je kod Žute Lokve, točnije na udaljenosti 65 km od zone. Od Zagreba udaljena je 210 km, a od županijskog središta Rijeke 110 km.

 

Poduzetnička zona Mišnjak planirana je Urbanističkim planom uređenja 43 i njegovim izmjenama i dopunama iz 2019. godine. Moguće aktivnosti u zoni su izgradnja objekata za proizvodne, uslužne, trgovačke i zanatske djelatnosti. Dopušteni koeficijent izgradnje iznosi 50%, a dopušteni koeficijent iskoristivosti je 100%.

 

Poticajni uvjeti poslovanja unutar PZ Mišnjak

U okviru Poduzetničke zone Mišnjak, kazao je Deželjin, uređeno je 14 parcela, odnosno platoa, opremljenih kompletnom infrastrukturom. Veličina tih parcela kreće se u rasponu površina od 2.500 do 12.500 m², a njihova ukupna površina je 87.907 m². Dovršetkom njezine izgradnje, napomenuo Deželjin, otklonjen je dosadašnji problem nepostojanja takve infrastrukture na području Grada Raba, te su samim time uklonjene i prepreke koje bi poduzetnici imali pri ostvarenju projekata u pogledu prostorno planske dokumentacije i ostalih fizičkih ograničenja prostora. S ciljem stvaranja što povoljnijih uvjeta poslovanja unutar PZ Mišnjak, Grad Rab je kroz Odluku o komunalnom doprinosu predvidio velike postotke oslobađanja od plaćanja za projekte koji će se ostvarivati unutar zone. Jednako tako, Odlukom o komunalnoj naknadi predviđeno je razdoblje potpunog i djelomičnog oslobađanja od plaćanja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime