Home Vijesti Regija Kvarner na jednom od najvećih i najposjećenijih njemačkih sajmova – CMT u Stuttgartu

Regija Kvarner na jednom od najvećih i najposjećenijih njemačkih sajmova – CMT u Stuttgartu

0
Regija Kvarner na jednom od najvećih i najposjećenijih njemačkih sajmova – CMT u Stuttgartu

Foto: Izvor: TZ Kvarner

 

Odlični rezultati ostvareni u turističkoj 2019. godini, koju smo zaključili s 3,1 milijun dolazaka i 19,1 milijun noćenja, što je u odnosu na 2018-tu 2% više dolazaka i 1% više noćenja ili ako se okrenemo višegodišnjoj analizi: 3% više ostvarenih noćenja u odnosu na 2017. godinu, 13% više u odnosu na 2016. godinu te čak 50% u odnosu na 2010. godinu! Ovi podaci potvrda su stabilnog trenda rasta turističkog prometa na Kvarneru.

Rab danas oglas

 

Stoga, u pratnji odličnih rezultata koje nastavljamo ostvarivati s njemačkog tržišta koje na Kvarneru u ostvarenim noćenjima ima udjel od gotovo 30%, TZ Kvarnera, već šesti put za redom, zajednički s nizom suizlagača iz redova turističkog gospodarstva i lokalnih turističkih zajednica predstavlja turističku ponudu Kvarnera na prvom ovogodišnjem turističkom sajmu CMT u Stuttgartu.

 

Sajam CMT smatra se jednim od najvećih i najposjećenijih njemačkih sajmova. Lani je sajam posjetilo oko 260.000 posjetitelja, a ove godine izložbeni prostor sajma povećan je za čak 5.000 m. U ukupno 10 hala predstavlja se čak 2.100 izlagača iz 100 zemalja te 360 regija i gradova, a sve što se događa na sajmu CMT prati oko 1.500 predstavnika medija iz više od 20 zemalja. 

 

Kao i svake godine, sajam tijekom 9-dnevnog trajanja obuhvaća i 2 vikenda, od kojih je svaki posvećen posebnoj tematskoj ponudi: biciklizam, golf, wellness, krstarenja i kultura.

 

Prema prvim procjenama organizatora, prvog vikenda (11.01.-12.01.2020.) sajam je posjetilo gotovo 90.000 ljudi, dok tijekom radnog dijela tjedna očekuju dolazak više od 130.000 posjetitelja.

 

 

Predstavljanje Kvarnera na čak 4 različite lokacije na sajmu

S obzirom na dobru suradnju i postizanje bolje vidljivosti, objedinjavanja ponude i prepoznavanja regije, TZ Kvarnera u suradnji sa suizlagačima, kao i lani, ponovno predstavlja regiju na čak 4 tematska štanda od kojih je svaki prilagođen posebnoj tematskoj ponudi:

  • kamping segment (11.01.-19.01.2020.)
  • opća turistička ponuda u sklopu štanda HTZ-a (11.01.-19.01.2020.)
  • aktivni odmor (u posebnoj hali 11.01.-12.01.2020.)
  • krstarenja i brodska putovanja (u posebnoj hali 16.01.-19.01.2020.)

 

TZ Kvarnera kao nositelj predstavlja ponudu čitavog Kvarnera, a kako bi se postigla još bolja vidljivost regije, pojačala zajednička promidžba te racionalno iskoristila sredstva, TZ Kvarnera okupila je i animirala turističke zajednice s područja Kvarnera i predstavnike turističkog gospodarstva, prvenstveno kampova, da se uključe u zajednički nastup. 

U sklopu sajamskog nastupa na štandu Kvarnera svakog dana odvija se po nekoliko aktivnosti, od sastanaka i susreta s novinarima i partnerima, do prikazivanja promo filmova Kvarnera i kvarnerskih destinacija. 

Uz sve navedeno, TZ Kvarnera zakupila je tzv. „Pressefach“, mjesto na kojem je osiguran sav promidžbeni materijal o Kvarneru za novinare, a nalazi u press centru sajma i namijenjen je isključivo predstavnicima medija koji prate CMT. 

 

Na glavnom štandu TZ Kvarnera u sklopu kamping segmenta sajma predstavlja se i 6 suizlagača:

  • Cresanka d.d. – otok Cres
  • TZ otoka Krka – Kampovi otoka Krka
  • TZG Rab i TZO Lopar – otok Rab 
  • TZG Rijeka
  • Jadranka d.d. – otok Lošinj
  • Camp Glavotok – otok Krk 

 

Prvi vikend sajma posvećen aktivnom odmoru

Na dodatnom posebnom štandu tijekom prvog vikenda sajma koji je bio posvećen aktivnom odmoru, pod nazivom „Fahrrad- & ErlebnisReisen“, uz TZ Kvarnera predstavile su se i TZ otoka Krka, te turističke zajednice s područja Opatijske rivijere. Ovaj dio sajma posjetila je vrlo kvalificirana publika koja ciljano traži nove destinacije za planinarenje i bicikliranje. Na ovom dijelu sajma, koji se održavao u zasebnoj hali, posjetitelji su imali i mogućnost upoznati se sa novitetima u širokom spektru specijalizirane opreme za aktivan odmor. Poseban naglasak u predstavljanju ponude aktivnog turizma stavljen je na ponudu biciklističkih i pješačkih staza na području Opatijske rivijere, Parka prirode Učka te otoka Krka. Kako segment outdoor turizma podrazumijeva i specijalizirani smještaj prilagođen specifičnim potrebama tih gostiju, do izražaja dolazi ponuda obiteljskog smještaja s oznakom „Kvarner Family“, posebice kapaciteti koji su se dodatno prilagodili za prihvat cikloturista ili gostiju koji pješače/planinare – te im je TZ Kvarnera dodijelila dodatne oznake kvalitete „Bike Friendly“ i „Hike Friendly“.

 

Drugi vikend sajma posvećen brodskim putovanjima i krstarenjima

Na još jednom dodatnom posebnom štandu tijekom drugog vikenda sajma (16.01.-19.01.2020.) koji će tematski biti posvećen brodskim putovanjima i krstarenjima uz TZ Kvarnera suizlagači su: Katarina Line i ID Riva Tours. Na ovom dijelu sajma pod nazivom „Kreuzfahrt- & SchiffsReisen“ predstavit će se sve traženija i jako atraktivna ponuda kako krstarenja tako i jedrenja – od „Island Hopping“ tura do krstarenja na luksuznim jahtama i jedrilicama.

 

Predstavljanje „Kvarner Magazina“ za 2020. godinu

Već tradicionalno, na sajmu CMT u Stuttgartu premijerno se prezentira, što je medijski popraćeno, a od posjetitelja vrlo dobro prihvaćeno. „Kvarner Magazin“ zadnjih nekoliko godina definitivno je postao najtraženiji promidžbeni materijal kojeg posjetitelji, posebice sajmova u Njemačkoj, na naše štandove dolaze ciljano tražiti. Magazin na 50-ak stranica sadrži kartu regije, popis hotela, hostela i kampova, te aktualnosti iz turističke ponude cijele destinacije. 

 

Izjava direktorice dr.sc. Irene Peršić Živadinov:

– “Ove godine TZ Kvarnera zajedno sa suizlagačima predstavit će se na oko 10-ak sajamskih događanja, no uz turističke sajmove, tu je i velik broj dodatnih specijaliziranih izlaganja i prezentacija koje odrađujemo u suradnji s HTZ-om i po prijedlogu ostalih partnera. Obzirom na interes i zadovoljstvo turističkog gospodarstva i lokalnih turističkih zajednica s našom dosadašnjom suradnjom, pratimo kretanja na tržištu te zajedničkom odlukom se predstavljamo kroz sve više segmenata ponude, i to ne samo na sajmovima već i kroz razne vrste prezentacija, roadshow obilazaka, press konferencija te formalnih i neformalnih druženja.

Tržištu njemačkog govornog područja, kroz naše aktivnosti, posvećujemo veliku pažnju budući na Kvarneru gosti iz Njemačke ostvaruju gotovo 30% od ukupnog broja stranih noćenja. Stalnim ulaganjima na to područje, koje prati i jaka promidžbena aktivnost, broj noćenja gostiju iz Njemačke u posljednje 3 godine povećao se za čak 14%. Gosti iz Njemačke već godinama su u vrhu Europe i svijeta po broju putovanja; na Kvarneru najviše borave u obiteljskom smještaju i kampovima (u zadnjih 3 godine ostvarili rast od čak 22%). Prema informacijama ADAC-a, njemačkog i europskog automobilskog kluba s više od 18 milijuna članova, Hrvatska pa tako i regija Kvarner i dalje imaju značajan ugled među gostima iz Njemačke, posebice kao kamping destinacija. 

Treba spomenuti da svake godine njemački ADAC uvrštava preporuke za brojne kvarnerske kampove u svoj „vodič za kampiste“. Tako je primjerice ove godine kampu Čikat s otoka Lošinja dodijeljeno priznanje Superplatz i time se kamp Čikat, uz već ranije uvrštene Krk Premium Camping Resort, Baška Beach Camping Resort i kamp Omišalj, našao u samom vrhu najboljih europskih kampova u kojima se gostima preporuča boravak.

Kada govorimo o kvarnerskim destinacijama, najveći rast u ostvarenim noćenjima gostiju iz Njemačke u zadnje 3 godine, zabilježili su otok Krk, Opatijska rivijera, Gorski kotar i Riječko područje. 

Na ovogodišnjem sajmu u Stuttgartu, nastavlja se prošlogodišnji trend – veliki broj posjetitelja na štand dolazi ciljano tražiti neku od kvarnerskih destinacija odnosno „Kvarner Bucht“ budući se tako predstavljamo kako u Njemačkoj tako i u ostalim zemljama njemačkog govornog područja. Brojna pitanja posjetitelja odnose se i na titulu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, što znači da smo zahvaljući brojnim aktivnostima – od ugošćavanja stranih novinara, održavanja prezentacija i press konferencija, do pripreme oglasa i članaka u digitalnim i tiskanim medijima, organizaciju putopisnih emisija te pripremu i distribuciju Kvarner Magazina – uspjeli u brendiranju regije na ovom za Kvarner najvažnijem tržištu.”

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime