Home Vijesti Nova većina u loparskom vijeću odbila donijeti predložene odluke važne za razvoj Općine Lopar

Nova većina u loparskom vijeću odbila donijeti predložene odluke važne za razvoj Općine Lopar

0
Nova većina u loparskom vijeću odbila donijeti predložene odluke važne za razvoj Općine Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}OV Lopara 23 2020{/gallery}

 
Unatoč načelnikovom protivljenju skidanja predloženih točaka dnevnog reda koje se tiču Plana korištenja javnih površina i Odluke o raspolaganju i upravljanju nekretninama u vlasništvu Općine Lopar jer, prema njegovom sudu, ugrožavaju normalno funkcioniranje i rad Općine, isto nije uvaženo.

Rab danas oglas

 

Da rad sjednice neće glatko teći bilo je vidljivo već po predtočki dnevnog reda – aktualnom satu, u kojem je opširniju i nešto burniju raspravu izazvao vijećnik Tomislav Petrinić, koji je predloženi Prostorni plan Općine Lopar, trenutno u fazi javne rasprave – nazvao pokvarenim i sramotnim prijedlogom, stavljenim na javnu raspravu s nezakonito kratkim trajanjem.

U odgovoru vijećniku Petriniću načelnik Općine Lopar Josip Borić je naglasio da je predloženi Prostorni plan prezentiran u skladu sa zakonskim odredbama i da je javna rasprava o njemu još uvijek u tijeku, i to s rokom trajanja od, 30 dana, kako to Zakon i određuje. Pitanja vijećnika odnosila su se i na stanje sigurnosti na području Općine Lopar kao i učinak trajektne linije Lopar-Valbiska.

 

Preglasani vijećnici HDZ-a

Nakon što su jednoglasno usvojeni prijedlozi po prvih 5 točaka dnevnog reda, među kojima je bio i Prijedlog donošenja Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Centra za kulturu Lopara, čiji je rad nekoliko vijećnika dodatno pohvalilo, problemi su započeli s prijedlozima iz 7. i 8. točke dnevnog reda.

Nakon što nije prošao prijedloga Odluke o preraspodjeli sredstava u Proračunu Općine Lopar za 2020. godinu i Projekcije Proračuna za 2021. i 2022., i nacrt ugovora za predloženi projekt uređenja nerazvrstane ceste, načelnik Josip Borić je utvrdio kako se nakon ove nerazumne odluke nisu stekli uvjeti da se realizira uređenje ceste od Restorana „Laguna“ prema zaseoku Perići. Iako je pokušao objasniti razlog potrebe izgradnje ovog projekta kao i osiguravanja potrebnih sredstava nije naišao na razumijevanje vijećnika MODESa, SDP-a, PGS-a, Unije Kvarnera i nezavisnog vijećnika. Vjećnici HDZ-a bili su preglasani.

 

Ipak, najviše napetosti i utrošenog vremena izazvala je rasprava i, na kraju, neprihvaćanje Prijedloga donošenja Zaključka o potpisivanju Ugovora o kupoprodaji nekretnina u k.o. Lopar, k.č. 4490/2 i 5329 koje su u vlasništvu RH.

Objašnjavajući potrebu otkupa tih čestica od RH radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u svrhu realizacije projekta izgradnje Dječjeg vrtića u Loparu i uređenja ceste prema zaseoku Andreškići, načelnik je naveo kronologiju događanja oko tih projekata do sada.

– “Da se dođe do mogućnosti otkupa tih nekretnina uloženo je puno vremena. S tim nekretninama na lakši i brži način došli bi do potrebne građevinske dozvole za izgradnju Dječjeg vrtića i projekta za cestu prema Andreškićima”, rekao je na kraju načelnik Borić.

 

Rasprava između vijećnika je na trenutke bila žestoka, s pauzama u zasjedanju i međusobnim uvjeravanjima za i protiv otkupa čestica. Iako su vjećnici HDZ-a podržali odluku nije bilo dovoljno da ista prođe. Vidno razočarani načelnik utvrdio je da ovakvo nerazumno i politikantsko ponašanje nekih vijećnika ne donosi Općini Lopar ništa dobroga, a onda sigurno ni samim vijećnicima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime