logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 13 Ožujak 2020 16:18

Rapski učenici proveli posjetitelje kroz potresnu edukativnu izložbu "Anne Frank - prošlost za sadašnjost"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Rapski učenici proveli posjetitelje kroz potresnu edukativnu izložbu "Anne Frank - prošlost za sadašnjost" Foto: Ivica Hodak

U četvrtak 5. ožujka, u BIC-u OŠ Ivana Rabljanina Rab, otvorena je edukativna izložba/projekt "Anne Frank - prošlost za sadašnjost".

 

Prolazeći pored 36 prezentacijskih panela posjetitelji, među kojima su bili i zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin te predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran, su se mogli pobliže upoznati s životnom pričom ove svima znane židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru, čiji je dnevnik ostao velikim slovima upisan u memoriju ljudskog stradanja tijekom 2. Svjetskog rata.

 

Iz Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja je u suradnji s rapskom osnovnom školom organizirala postavljanje izložbe, ističu da je riječ o izložbi koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata.

 

Pored ravnateljice škole gospođe Anamari Šarin i koordinatora svih predviđenih aktivnosti vezanih uz organizaciju projekta, vjeroučitelja Antonija Šarina, posjetitelje je kroz izložbu provelo desetoro učenika-vodiča iz osmih razreda rapske osnovne škole: Marko Arsić, Luka Beg, David Blagdan, Lovro Faflja, Dora Faflja, Katarina Faflja, Magdalena Grgurić, Marija Debelić, Lucija Mikelić i Ivana Perić. Za njih je prethodno organizirana i dvodnevna specijalizirana edukacija kako bi se što bolje upoznali s tematikom stradanja za vrijeme Holokausta i sa sudbinom židovske djevojčice Anne Frank.

 

Ova izložba vrijedna više od 750.000 kuna rezultat je partnerstva s Kućom Anne Frank iz Amsterdama i financijske potpore EU projektu "History for Understanding - Povijest za svijest" - Kuće Anne Frank i HERMES-a, a i Grad Rab je financijskom potporom u dijelu troškova također omogućio njezinu organizaciju i provedbu. Izložba na Rabu ostaje do 18. ožujka.

Pročitano 790 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1