logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 23 Ožujak 2020 10:57

Krešina fb-poruka iz Zagreba - Odričem se straha u slavu života

Napisao/la Krešimir Butković
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)

Ovo nije klasična Krešina kolumna, ovo je facebook objava mojeg (našeg) velikog prijatelja koji se iz perspektive 47-godišnjeg kvadriplegičara, u trenucima teške i dugotrajne borbe sa po život opasnim dekubitalnim ranama, "zatočen" u zagrebačkom stanu, suočio s novim strahovima, pandemijom i potresom. Teško je nama i zamisliti kako to izgleda kad se zgrada u kojoj živiš trese, a ti ne možeš iz nje. Kada tvoji roditelji, koji su ti i ruke i noge, nakon što su dali sve od sebe, više ne mogu utjecati ni na šta, već prepušteni sudbini, odlučuju čekati da se dogodi što se dogoditi mora. Ostati jak i sabran, nakon svega, pisati iz srca, bodriti i nadahnjivati druge, mogu samo oni duhom najsnažniji. Hvala ti Krešo. (H.H.)

 

U nastavku - Facebook objava Krešimira Butkovića, 23.3.2020. (11:53h)

 

Prespavao sam noć. I taj potres u 3. Sebično sam, nakon svih tih neprospavanih tjedana, prisvojio noć za sebe. Više nisam mogao strepiti nad sudbinom mojih ostarjelih roditelja, bake od 97 godina. Ne mogu upravljati sudbinom.

 

Korona, nje se čuvamo. Poštujemo sve naputke, socijalnu distanciranost, higijenu. Zaštite nemamo. Maski odavno nema. Tata prošeće psa, pokupi za njim, vrati se za desetak minuta doma.

 

Potres? U ponoć sam odlučio da neću robovat strahu. Ne mogu utjecati na prirodne zakone. Potres može doći danas, sutra, za 10 godina. Ne mogu robovat strahu. Zar da ostatak života provedem u strepnji? Negdje duboko u meni probudio se prkos. Ne želim se predati. Želim još toliko toga učiniti, napisati, doživjeti. Ne mogu dopustiti da strah upravlja mojim životom i diše za mene. U dubini sebe, povezan s intuicijom, Izvorom, svemirom, nečim što je teško definirati, a nudi mir i prapovjerenje, predah, taj strah sa spoznajom da će sve biti u redu.

 

I teško je. Teško je odlučiti se biti miran kad vidiš tragediju prijatelja koji su ostali bez doma, koji ne znaju kamo, kojima je noć oduzeta i pravo na san. No, nekako osjetih u sebi da smo kao nacija povezani i da ćemo opet, kao i u svim teškim trenucima, stati jedni uz druge.

 

Eto, upravo još jedan potres. Pišem dalje... Da, vjerujem da ćemo stati zajedno i u ovim teškim trenucima iznaći rješenja za potrebite. Gledam svu tu podršku Hrvatske, regije, svijeta. Naša podrška Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj... nekako mi vraća nadu da humanost nije umrla te da ćemo, nakon ovog svega, promijeniti svoje navike, ovisnost o ugodi, da ce socijalna distanciranost postati još jača povezanost.

 

Susjedi nas zovu. Nude pomoć za odlazak u trgovinu. Prijatelji nesebično pomažu. Kako ne biti zahvalan za tu Ljubav, podršku, sućutnost? Zašto smo ostali doma? Zašto time štitimo i sebe i druge? Zato jer vjerujemo u sutra. Vjerujemo da život, usprkos svemu, ima smisla. Koliko god teško, jezovito, tragično bilo, ipak ima smisla.

 

Zato, polazeći od sebe, a svatko će naći svoj razlog zbog kojeg će se boriti, kako zbog djece, tako zbog prirode ili nove pjesme, knjige, slike, druženja, ljubavi, odlučujem noć dati sebi. Ne mogu mijenjati nepromijenjivo, no mogu mijenjati sebe. Godinama sam živio u strahu i propustio život. Ne želim više u kavez straha. Dan po dan. Noć po noć. Odričem se straha u slavu života. U zahvalnost svih onih koji su mi desetljećima spašavali život, a i sad prkose i čine to isto ne samo meni. U zahvalnost sarajevskog srca, beogradskog pljeska, navijača koji su opet tu i pomažu i da ne nabrajam sve one koji su tu zbog mene, nas, da bi ovo društvo funkcioniralo. Prespavao sam ovu noć, mirno, zbog svih onih koji navijaju da uspijemo, zbog svijeta koji je u ovom povijesnom trenutku u istoj boli, strahu, tragediji no bori se za život. Bori se za novi udah, novu priliku.

 

Zagreb je danas simbol prkosa, odlučnosti i volje za životom. Otkud mi pravo odustati nakon svih onih koji vjeruju u mene? Stoga, odlučujem prespavati svaku noć i, usprkos svemu, reći DA! životu.

 

#ostanidoma

Pročitano 1175 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1