Home Vijesti Psihijatrijska bolnica Rab svela usluge na najnužnije, građanima nudi telefonsku psihosocijalnu podršku

Psihijatrijska bolnica Rab svela usluge na najnužnije, građanima nudi telefonsku psihosocijalnu podršku

0
Psihijatrijska bolnica Rab svela usluge na najnužnije, građanima nudi telefonsku psihosocijalnu podršku

Foto: RabDanas

 

Trenutno je na liječenju nešto manje od 300 bolesnika. Dinamikom otpusta, kada to medicinske indikacije dopuste, nastojat ćemo ovaj broj dodatno smanjiti. Za naše sugrađane osigurali smo telefon za psihosocijalnu pomoć i podršku, a sve obavijesti i kontakti istaknuti su na našoj web stranici www.bolnicarab.hr. Specijalističke ambulante: psihijatrijska, neurološka, internistička i fizijatrijska rade prema dogovoru, dok se fizikalna terapija provodi samo za hospitalizirane bolesnike kao dio ukupnog tretmana koji pružamo.

Rab danas oglas

– “S obzirom da smo bolnička ustanova na otoku, posebno smo oprezni glede kontakata i posjeta i slijedimo upute naše epidemiološke službe. Za sada nemamo niti jedan suspektan ili potvrđen slučaj na COVID-19 među bolesnicima ili osobljem.

Trenutno se specijalistička zdravstvena zaštita odvija samo za hitne slučajeve, dok je tzv. hladni pogon sveden na najnužnije. U tijeku je opremanje dodatnim zaštitnim sredstvima te ostale mjere prema preporukama. Zbog manjka medicinskog kadra nešto je teže osigurati rad u zdravstvenim timovima A i B, ali smo i za tu opciju spremni.

 

Na liječenju je u ovom trenutku nešto manje od 300 bolesnika. Dinamikom otpusta, kada to medicinske indikacije dopuste, nastojat ćemo ovaj broj dodatno smanjiti. Za naše sugrađane osigurali smo telefon za psihosocijalnu pomoć i podršku (099 211 0746, tusmozavas@bolnicarab.hr), a sve obavijesti i kontakti istaknuti su na našoj web stranici www.bolnicarab.hr. Specijalističke ambulante: psihijatrijska, neurološka, internistička i fizijatrijska rade prema dogovoru, dok se fizikalna terapija provodi samo za hospitalizirane bolesnike kao dio ukupnog tretmana koji pružamo.

Imamo dobru suradnju sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim privrednim subjektima na otoku Rabu, a također i sa Stožerom civilne zaštite Grada Raba. Upravni odjel za zdravstvo PGŽ ulaže velike napore u osiguranju dodatne opreme te koordinaciju našega rada.

Uzajamnost i solidarnost otočana je tradicionalna i u ovim teškim vremenima lako prepoznatljiva. Proći će i ova nevolja. Vjerujem da će sve nas ojačati, učiniti još boljima i redefinirati prave životne vrijednosti”, poručuje dr. Šendula Jengić

 

Promišljena i sveobuhvatna javnozdravstvena politika i građanska odgovornost

COVID-19 je, sudeći po dosadašnjim žrtvama, bolest velikog epidemiološkog potencijala i ne sasvim istovrsnih kliničkih slika. Opasnost od zaraze u pretkliničkom stadiju je zabrinjavajuća. Prateći crne scenarije susjednih zemalja Italije i Španjolske te Wuhana u Kini, priprema naše epidemiološke službe i međusobna koordinacija zdravstvene službe, civilne zaštite, ostalih javnih službi te medija daju optimističnije prognoze za Hrvatsku.

 

Povijest nas uči kao i uvijek. I ova epidemija će proći, svi naši napori će uroditi plodom, a i vrijeme će nešto donijeti. I pričat ćemo o “koroni” u nekom prošlom vremenu generacijama koje dolaze, baš kao što su naši stari pričali nama o svojim životnim događajima.

Pripreme koje su izvršene za slučaj najgoreg scenarija rezultat su odgovornog i predanog rada svih uključenih. Nemamo alternativu ovakovim pripremama. One su rezultat promišljene i sveobuhvatne javnozdravstvene politike i struke. Svi se nadamo da će, uz struku, pobijediti i naša građanska odgovornost i da su svi poruku “ostani doma” shvatili ozbiljno.

 

Iako je kraj i ishod epidemije za sada nepredvidljiv, poduzeti su važni koraci u usporavanju ili barem odgodi njezina širenja i istovremeno boljoj pripremi na odgovor sustava.

 

U ovakovim situacijama ljude često preplave emocije strah i briga. Ponekad do razine da zastru našu objektivnost i prosudbe. To je ljudski, brinemo za sebe, naše bližnje, prijatelje, posao. Projekti koje smo zamišljali, ideje koje smo imali, odjednom su na drugom mjestu. U vremenu smo borbe za život protiv nevidljivog, i čini se prilično moćnog neprijatelja. Neki toj borbi idu u susret, drugi se, bremeniti sadašnjim problemima ili bolestima, ne mogu još i s time nositi. A ova borba nije kao David protiv Golijata, jer Golijat je ovaj put nevidljiv a moćan, što naš strah čini još većim.

 

Znanstvenici su na tragu rješenja, ali zbog samog procesa istraživanja i patentiranja lijeka, odnosno cjepiva, bit će potrebno još neko vrijeme neizvjesnosti i straha.

 

Povijest nas uči kao i uvijek. I ova epidemija će proći, svi naši napori će uroditi plodom, a i vrijeme će nešto donijeti. I pričat ćemo o “koroni” u nekom prošlom vremenu generacijama koje dolaze, baš kao što su naši stari pričali nama o svojim životnim događajima.

 

Što možemo učiniti sada?

Sada možemo i trebamo živjeti ovo vrijeme polako, dan po dan, proživjeti ga odgovorno, brinuti o drugima i za druge, jer ne sutra, nego sada je baš to potrebno.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime