Home Vijesti Stožer CZ Grada Raba – Obavijesti proširene dodatnim informacijama vezanima uz odluke Stožera CZ RH

Stožer CZ Grada Raba – Obavijesti proširene dodatnim informacijama vezanima uz odluke Stožera CZ RH

0
Stožer CZ Grada Raba – Obavijesti proširene dodatnim informacijama vezanima uz odluke Stožera CZ RH

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Svatko tko namjerava doći na otok, da bi uopće mogao kupiti kartu za trajekt, treba imati propusnicu izdanu od strane stožera civilne zaštite nadležnog za mjesto planiranog odredišta na otoku, u našem slučaju Stožera civilne zaštite Grada Raba.

Obavijest o izdavanju e-propusnica

Rab danas oglas

(vezano uz Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj)

 

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o izmjeni načina izdavanja propusnica s kojima građani mogu napustiti svoja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Odluka je dostupna na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (civilna-zastita.gov.hr).

Prema navedenoj odluci, za napuštanje mjesta prebivališta odnosno stalnog boravka građani od 6.4.2020. moraju imati novu propusnicu. Novu propusnicu može se zatražiti putem sustava e-Propusnica, a zavisno o razlogu zbog kojeg se izdaje, ona može vrijediti najdulje 14 dana.

 

Sustav e-Propusnice dostupan je na adresi https://epropusnice.gov.hr, a građanima omogućuje slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

 

Postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja propusnica u sustavu e-Propusnice je sljedeći:

  • upisivanje adrese https://epropusnice.gov.hr u internetski preglednik
  • odabir liste vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu (token aplikacija, korisničko ime i lozinka, osobni certifikat i slično)
  • potvrda podataka
  • ulaskom u korisničko sučelje, odabir jedne od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva
  • ukoliko se želi predati zahtjev za izdavanjem propusnice, treba ispuniti tražene podatke te potvrditi zahtjev
  • nakon odobrenja, e-propusnica bit će vidljiva u pdf formatu

 

Digitalne e-propusnice u potpunosti zamjenjuju ispisane propusnice, a izdaju ih:

  • poslodavci – svojim zaposlenicima
  • izabrani liječnik obiteljske medicine – pacijentima
  • nadležni stožer civilne zaštite – građanima i dijelu poslovnih subjekata iz njihove JLS koji ne mogu samostalno izdati propusnice

 

Molimo građane da prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje propusnica putem sustava e-Propusnica, pod „Napomena“ obavezno upišu mjesto u koje trebaju otputovati i broj mobitela/telefona na koji ih možemo nazvati u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima u vezi zahtjeva.

Molimo građane da prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje propusnica putem sustava e-Propusnica, pod „Napomena“ obavezno upišu mjesto u koje trebaju otputovati i broj mobitela/telefona na koji ih možemo nazvati u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima u vezi zahtjeva.

Građanima koji se ne mogu ili ne znaju služiti ovim sustavom, e-propusnice će izrađivati Stožer CZ Grada Raba. Ti građani će, kao i do sada, zahtjev za izdavanje propusnice, koji se nalazi na mrežnoj stranici Grada Raba (www.rab.hr) podnijeti putem e-pošte: ireivic@yahoo.com ili nas možete kontaktirati putem telefona broj 051 777 480, u vremenu od 8.00 do 14.00 sati.

Više informacija o ovoj temi, kao i o pitanjima u vezi funkcioniranja rada i života u novonastalim okolnostima na području Grada Raba, možete dobiti na telefon 098 52 20 04 ili 099 80 60 936.

 

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnošću sustava e-Propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku na adresu: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h) ili na telefon: 0800 8090 (ponedjeljak-petak od 8 do 17 sati).

 

Ovdje koristimo priliku ponovo Vas podsjetiti na razloge i svrhu donošenja odluka koje ćemo opisati u nastavku teksta.

 

1. Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH

Budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 23.3.2020. godine donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Dana 1.4.2020. godine je donesena i Odluka o izmjeni i dopuni te Odluke, a koja se odnosi na opisani novi način izdavanja propusnica.

Prema Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz propusnice i to samo u slijedećim iznimnim situacijama:

a) promet i kretanje nužno za opskrbu pojedinih područja

b) dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

c) izvješćivanje javnosti

d) stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb

e) vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština

f) putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće

g) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

 

Prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta moraju se poštivati sljedeće mjere:

  • socijalnog distanciranja
  • ne zadržavanja na javnim prostorima
  • posjedovati valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-propusnica.

 

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju:

  • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19
  • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d, odnosno stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
  • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e, odnosno kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština

 

2. Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu

Obzirom na mogućnost prijenosa bolesti COVID-19, Stožer civilne zaštite je 21.3.2020. godine donio Odluku o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (odluka je dostupna na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite (civilna-zastita.gov.hr).

 

Prema toj Odluci, na državnim trajektnim linijama (pod koje spadaju linije Mišnjak – Stinica i Lopar – Valbiska), zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima, osim za slijedeće kategorije:

  • hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima
  • vozila fizičkih osoba iz gornje točke te vozila korisnika leasinga s prebivalištem na otoku koja su registrirana u nadležnom upravnom tijelu u RH
  • djelatnike javnih zdravstvenih službi i djelatnike drugih javnih službi (policija, vatrogasci, oružane snage, lučka kapetanija, pošta, komunalne djelatnosti) i njihova službena vozila
  • djelatnike opskrbe trgovina koje su izuzete od primjene Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini , uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja te zabrana održavanja svih javnih događanja (koju je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio 19.3.2020. godine) te njihova službena vozila pri obavljanju redovitih prijevoza na otok te dostavne službe i njihova vozila
  • djelatnike pravnih osoba koje obavljaju nužne interventne popravke na otoku i njihova službena vozila pri obavljanju intervencija

 

U svrhu pojašnjenja i ujednačavanja postupanja stožera pri izdavanju propusnica za odlazak na otoke, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 1.4.2020. godine donio Upute o izdavanju propusnica za putovanje na otok.

Osnovna svrha donošenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske je sprečavanje nekontroliranog kretanja većeg broja ljudi i roba koje može dovesti do širenja epidemije na otocima pa je temeljna preporuka da se propusnice izdaju samo kada je to zaista nužno potrebno.

 

Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, propusnica od strane otočnog stožera će se izdati jedino u slučaju kada je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a što se obrazlaže u zahtjevu koji se podnosi stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku.

U odnosu na propusnice koje se izdaju djelatnicima pravnih osoba također se propusnica može izdati samo u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a postupak izdavanja je jednak kao i za fizičke osobe.

 

Svatko tko namjerava doći na otok, da bi uopće mogao kupiti kartu za trajekt, treba imati propusnicu izdanu od strane stožera civilne zaštite nadležnog za mjesto planiranog odredišta na otoku, u našem slučaju Stožera civilne zaštite Grada Raba.

 

Kada to sustav e-Propusnice dozvoljava, osoba propusnicu od otočnog stožera može zatražiti putem tog sustava, a u protivnom treba na mrežnoj stranici Grada Raba (www.rab.hr) preuzeti i ispuniti obrazac zahtjeva za izdavanje propusnice za dolazak na otok te ga poslati na adresu ireivic@yahoo.com.

 

Denis Deželjin, načelnik Stožera CZ Grada Raba

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime