Home Vijesti Pregled uputa za otvaranje osnovnih škola za učenike nižih razreda

Pregled uputa za otvaranje osnovnih škola za učenike nižih razreda

0
Pregled uputa za otvaranje osnovnih škola za učenike nižih razreda

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

“Povratkom učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda na nastavu u školske ustanove od 11. svibnja, u našem obrazovnom sustavu počet će se provoditi takozvani mješoviti model nastave koji uključuje kombiniranje nastave uživo u učionicama s nastavom na daljinu (od kuće), s tim da svi učenici imaju neke elemente nastave na daljinu” – objavilo je jučer Ministarstvo znanosti i obrazovanja u dodatnim Preporukama.

Rab danas oglas

 

Prema uputama HZJZ-a, u učionicama u pravilu ne može biti više od devet učenika u prvom razdoblju od dva tjedna. U preporukama Ministarstva navodi se pak da, ako je broj učenika koji su prijavljeni za dolazak u pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole treba postaviti prioritete prema kojima će učenici biti na nastavi u školama od 11. svibnja. Prioritet su djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece.

 

Isti učitelj će raditi s istim razrednim odjelom cijelo vrijeme ako je to moguće. Učenici u razrednoj nastavi neće u učionicama imati nastavu za predmete koje ne predaje njihov učitelj razredne nastave, to jest vjeronauk i strani jezik koji će se i dalje izvoditi u nastavi na daljinu. Također, djeca koja ostaju kod kuće pratit će i dalje televizijsku nastavu Škola na Trećem, a preporuka je da se svi materijali, gradivo, domaće zadaće i metode vrednovanja što više usklade u nastavi uživo s televizijskom nastavom. Produženi boravak neće biti moguće održavati zbog mješovitog sastava djece koji u njemu sudjeluju. Učenici u školi u prosjeku provode tri do četiri školska sata dnevno, a kako u mješovitom modelu nastave neće biti izvannastavnih aktivnosti, dodatne i dopunske nastave te je reducirana i nastava tjelesne kulture, učitelji bi dio te redovite satnice trebali preusmjeriti u nastavu na daljinu – pet do šest sati tjedno posvetit će komunikaciji s roditeljima i učenicima koji su u nastavi na daljinu, što iznosi u prosjeku jedan sat dnevno.

 

Ravnateljica OŠ Ivana Rabljanina Rab, Anamari Šarin, prof.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime