logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Subota, 16 Svibanj 2020 11:25

Akcija dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog savjetovanja i testiranja na hepatitis i HIV na otoku Rabu

Napisao/la NZJZ Ispostava Rab
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

U tjednu od 15. svibnja do 22. svibnja održava se Proljetni tjedan testiranja (#SpringTestingWeek) sa svrhom povećanja pristupa testiranju na HIV i virusne hepatitise te sa svrhom povećanja svijesti o prednostima ranog testiranja i postavljanja rane dijagnoze na te bolesti.

 

U Nastavnom ZZJZ-u testiranje se provodi anonimno i besplatno za sve osobe i tijekom cijele godine, u suradnji sa Udrugom „Hepatos“ iz Rijeke, a u sklopu proljetnog tjedna testiranja, s obzirom na novonastalu situaciju epidemije COVID-19 u Hrvatskoj, sve zaineteresirane za testiranje molimo za prethodnu telefonsku najavu na broj rapske ispostave NZZJZ 051/775-924, radnim danom od 07 do 15 sati.

Proljetni tjedan testiranja organizira europska inicijativa „Europski tjedan testiranja“ koja ujedinjuje 600-tinjak organizacija (zdravstvenih, u zajednici ili političkih organizacija) iz 53 države diljem Europe sa zajedničkim ciljem da se u jednom tjednu godišnje povećaju napori testiranja i promicanja svijesti o prednostima ranog testiranja. Inicijativa je, od svog početka 2013. godine, značajno napredovala i postala široko priznati europski događaj te je unazad tri godine svoje aktivnosti proširila na organiziranje dva Europska tjedna testiranja godišnje, proljetni u svibnju i jesenski u studenom.

 

Slogan inicijative Europskog tjedna testiranja je Testiraj. Liječi. Spriječi., kako bi potaknula osobe koje se nalaze u riziku od HIV-a i/ili hepatitisa da saznaju svoj status što ranije budući da je napredak u liječenju HIV-a doveo do toga da HIV pozitivne osobe danas mogu očekivati normalni životni vijek, a oni oboljeli od hepatitisa C mogu se u potpunosti izliječiti.

 

U Hrvatskoj, od samih početaka inicijative, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, mreža Zavoda za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti u Zagrebu i mnoštvo civilnih organizacija, podržavaju ovu inicijativu i aktivno doprinose njenim ciljevima osiguravajući dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje, razgovore sa stručnjacima i procijenu rizika.

 

U Nastavnom ZZJZ-u testiranje se provodi anonimno i besplatno za sve osobe i tijekom cijele godine, u suradnji sa Udrugom „Hepatos“ iz Rijeke, a u sklopu proljetnog tjedna testiranja, s obzirom na novonastalu situaciju epidemije COVID-19 u Hrvatskoj, sve zaineteresirane za testiranje molimo za prethodnu telefonsku najavu na broj rapske ispostave NZZJZ 051/776-924, radnim danom od 07 do 15 sati.

 

Zahvaljujemo na suradnji i kooperativnosti našim vrijednim rapskim suradnicima.

Pročitano 469 puta

seakayakcroatia