logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 25 Lipanj 2020 05:08

Galerija obitelji Andreškić - novi doprinos očuvanju tradicijske baštine Lopara i otoka Raba - Da se ne zatare!

Napisao/la Ena Paparić
Ocijeni sadržaj
(7 glasa/-ova)
Galerija obitelji Andreškić - novi doprinos očuvanju tradicijske baštine Lopara i otoka Raba - Da se ne zatare! Foto: Ena Paparić

U nedjelju, 22. lipnja 2020., u Loparu na otoku Rabu otvoren je izložbeni prostor obitelji Andreškić posvećen narodnoj nošnji i očuvanju običaja. Na jednom mjestu sada se mogu naći predmeti čuvani, korišteni i nošeni iz generacije u generaciju, ali i brojni novi materijali koje tek čeka takva sudbina.

 

 

Osim starih košulja, travesa i facolov koji služe kao podsjetnik na sve ono što je bilo, u izložbenom prostoru mogu se pronaći i novi, originalni materijali za izradu vlastite nošnje, namijenjeni svima onima koji tradiciju žele živjeti, a ne je samo povremeno posjetiti i pogledati. 

U posljednje vrijeme svi se okrećemo nekim boljim danima i čeznemo za ljepšom i sigurnijom budućnošću. Veselimo se svim blagodatima modernog života i nastojimo ih iskoristiti na najbolji mogući način. Mogućnosti koje nam se nude odavno su prešle i naša vlastita očekivanja, a kamoli tek očekivanja naših roditelja, baka ili pradjedova. Ipak, u utrci s vremenom i trčanjem maratona kojeg nazivamo životom, ponekad je potrebno zastati i pogledati gdje smo, koliko smo napredovali u odnosu na sve ono ranije i što smo sve putem izgubili. Nerijetko ćemo shvatiti da nam nešto ipak nedostaje.

 

Od nedjelje, zahvaljujući ponajviše kolekcionarskoj posvećenosti i ljubavi prema tradicijskom blagu svojega kraja Albine Andreškić, u Loparu je otvoreno mjesto kao stvoreno za razmišljanje o korijenima i nekim drugim vremenima. Vlasnici Albina, Oliver i Alen Andreškić odlučili su osmisliti i napraviti izložbeni prostor posvećen autohtonoj narodnoj nošnji. Stara garaža, debelih zidova od krupnog, neobrađenog kamena, izgrađena otočkom, radničkom rukom, u sebi krije djeliće prošlosti - koliko mjesne, toliko i osobne.

Ovdje sada možete pogledati razne odjevne predmete koji su svjedočili odlascima i dolascima, vjenčanjima i sprovodima, a u svakoj njihovoj faldi i ružu isprepliću se borba za svakodnevno preživljavanje na otoku, ljubav prema hladnom kamenu i neukrotivom moru koje uzima koliko i daje.

 

Osim starih košulja, travesa i facolov koji služe kao podsjetnik na sve ono što je bilo, u izložbenom prostoru mogu se pronaći i novi, originalni materijali za izradu vlastite nošnje, namijenjeni svima onima koji tradiciju žele živjeti, a ne je samo povremeno posjetiti i pogledati. Uz nošnju koja je jedan od najvjernijih odraza mjesta kojem pripada, u izložbenom prostoru nalaze se i brojne slike raznih očaravajućih kutaka Lopara, ali i Raba.

 

Na samom otvaranju, osim loparske tradicije, posjetitelji su mogli upoznati i tradiciju vinkovačkog kraja. Naime, obitelj Andreškić, predvođena Albinom, ugostila je članove Udruge Vrijedne ruke iz Vinkovaca, koji su prigodno održali svoju modnu reviju. Članice ove udruge već dugi niz godina nastoje premostiti vremenski jaz i spojiti tradiciju i suvremenost pa tako stvaraju i odjevne predmete s motivima izrađenim tehnikama šlinge i toleda koji se savršeno uklapaju u bilo koje vrijeme i prigodu.

 

Otvaranje je simbolično obavljeno rezanjem vrpce u 18:00 sati, a druženje se nastavilo uz tradicionalne slastice i kapljicu domaćeg vina i likera. 

 

Za sve koji trebaju zagrljaj prošlosti, izložbeni prostor nalazi se u Loparu, u neposrednoj blizini restorana Lavanda, a posjetitelji su svakog dana dobrodošli upoznati se s tradicijom, razgledati, ili samo popiti kavu u društvu Stipa i Anice koji pomno prate sve što se događa i podsjećaju nas da očuvamo duh njihovog vremena, da očuvamo njih - da se ne zaboravi, „da se ne zatare.“ 

Pročitano 1924 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1