Home Vijesti Ministar Butković u društvu načelnika Borića obišao gradilišta luke Melak i sportske dvorane u Loparu

Ministar Butković u društvu načelnika Borića obišao gradilišta luke Melak i sportske dvorane u Loparu

0
Ministar Butković u društvu načelnika Borića obišao gradilišta luke Melak i sportske dvorane u Loparu

Foto: RabDanas

 

Podsjetimo, u listopadu 2018. godine započeli su radovi na sanaciji i rekonstrukciji luke Melak u Loparu, u sklopu kojih je izgrađen i glavni zaštitni lukobran dužine 120 metara. Osim funkcije zaštite akvatorija buduće luke Melak, s unutarnje strane gata glavni će lukobran osigurati i 30-ak novih vezova za potrebe domicilnog stanovništva kao i dio operativne obale u dužini od 40 metara i širine 8 metara koja ujedno predstavlja i glavu lukobrana, a namijenjena je za prihvat turističkih plovila.

Rab danas oglas


“Drago mi je zaista da smo danas ovdje na Rabu u Općini Lopar, upravo na projektu luke Melak vrijednosti 15,3 milijuna kuna, u tome je 13 milijuna kuna financirano od strane Ministarstva mora prometa i infrastrukture i tu čestitam načelniku Boriću koji se najviše zalagao da izgradimo ovaj ovdje lukobran i ovu rivu. Ukupno danas ulažemo negdje oko 900 milijuna kuna u rive i lukobrane diljem jadranske obale. To me kao ministra veseli, ponosan sam na to, ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada kao sada nisu gradile rive i lukobrani, a to trebamo zahvaliti i europskim sredstvima koja uspješno koristimo.

Osim luke Melak, nakon što je završena cesta prema Loparu, ostaje nam još i u gradu Rabu urediti rivu – što je projekt vrijedan 35 milijuna kuna, a kojeg pripremamo i pomažemo Lučkoj upravi. Naravno, osigurana su sredstva u Ministarstvu od strane europskih fondova. Ostaje nam također u suradnji s Hrvatskim cestama obnova prometnice D-105 na istočnom dijelu otoka, a koja je pred izdavanjem lokacijske dozvole. Mi smo kao Ministarsvo ovdje prisutni i kroz Lučku upravu i uz Hrvatske ceste, budući da ove projekte financiramo s 80-90% sredstava. Projekti gradnje, sanacije i rekonstrukcije luka, lice su i naličje svakog primorskog i posebice otočnog mjesta, a osim funkcije koju takvi projekti imaju u zaštiti akvatorija i u prometnom povezivanju otoka, mi koji živimo na moru i od mora, itekako dobro znamo što znači izgraditi rivu i luku”, poručio je Butković iz Lopara.

 

Na pitanje što očekuje od predstojećih izbora kada je u pitanju lista HDZ-a u 8. Izbornoj jedinici Butković je kazao:

„Puno smo napravili za PGŽ, za Rijeku, za Istru. Ja kažem, a to vide i svi, da danas Rijeka, Primorsko goranska županija i Istra izgledaju bitno drugačije i bolje nego što je to bilo 2016. godine. Dakako, tome pridonose i veliki infrastrukturni projekti koji se ovdje provode, stoga, premda ne volim predviđati niti kalkulirati, očekujem bolji rezultat nego što je bio na prošlim izborima. U svakom slučaju tražimo povjerenje ljudi i mislimo da je sve ono što smo napravili i što planiramo napraviti jedan dobar početni impuls pred same izbore, no na kraju će građani odlučiti”, zaključio je Butković.

 

Tijekom obilaska gradilišta sportske dvorane u Loparu, načelnika Josipa Borića, koji se kao istaknuti saborski zastupnik također nalazi na HDZ-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici, upitali smo kako teku radovi i u kojoj se fazi dovršenja nalazi ovaj objekt.

„Mi smo sada negdje na blizu 70% odrađenog posla. U tijeku je druga faza izgradnje u vrijednosti od gotovo 19,5 milijuna kuna. Trenutačno se odvijaju radovi na postavljanju instalacija, a prije nekoliko dana uspjeli smo sportsku dvoranu zatvoriti postavljanjem otvora sa staklima pa je sada moguće unutar objekta nesmetano izvoditi sve ostale radove do potpunog uređenja”, kazao je Borić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime