logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 30 Lipanj 2020 09:33

Lipanj vraća turističku nadu – obećavajuće brojke u Rabu i Loparu ne umanjuju oprez

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Lipanj vraća turističku nadu – obećavajuće brojke u Rabu i Loparu ne umanjuju oprez Foto: Hrvoje Hodak

Iza nas je posljednji vikend mjeseca lipnja. Vremenske su se prilike ustalile, međutim situacija s koronavirusom i dalje pobuđuje zabrinutost Rabljanki i Rabljana, ali i potencijalnih turista destinacije Rab.

 

 

Sam vikend protekao je u pravom ljetnom okruženju, turisti posjećuju gradsku jezgru, restorane i kafiće, a rapske su uvale pune brodica kao da je mjesec kolovoz. To i ne čudi, s obzirom da se i prognoziralo kako će upravo nautički turizam u vrijeme pandemije doživjeti procvat.

 

Turistička zajednica grada Raba je kroz svoje marketinške kanale upravo naglašavala vrijednost Raba kao nautičke destinacije na nacionalnom tržištu, kazala nam je direktorica Ureda TZ grada Raba Ivana Matušan, tako da se može reći da je urodilo plodom.

 

Posljednjeg lipanjskog vikenda na području grada Raba zabilježeno 16 tisuća noćenja 

Sam vikend od petka do nedjelje, 26. – 28.6. na području grada Raba zabilježeno je oko 16 tisuća noćenja, što je, usporedimo s lanjskom godinom, 58% lanjskog rezultata. Od tog broja čak 56% turista odsjelo je u objektima u domaćinstvu, 13% nekomercijalni smještaj, 12% u kampovima, 12% čine hotelski gosti, dok se preostalih 7% odlučilo za neki drugi vid smještaja (objekti ili kampovi u OPG – u i slično).

Očekivano objekti u domaćinstvu „vode“ po broju noćenja, zbog svoje brojnosti, ali i očekivanja da će se turisti ipak sigurnije osjećati kod privatnih iznajmljivača.

Ovaj vikend top ljestvicu 5 nacija koje su posjetili Rab činili su: Nijemci, Slovenci, Hrvati, Austrijanci i Česi, dakle gosti iz zemalja koje su i inače tradicionalno emitivno tržište otoka Raba.

 

Lipanj na 41%

Na području grada Raba je od početka mjeseca lipnja pa do 28.6. zabilježeno oko 74 tisuća noćenja, što bi značilo 41% od lanjskog rezultata, dok je kumulativno – dakle od početka godine pa do 28.6., na području grada Raba ostvareno 87 tisuća noćenja tj. 34% od lanjskog rezultata. Iz ovih brojki je vidljivo da je u mjesecu lipnju ostvarena većina turističkih noćenja, te da je početak sezone ove godine prolongiran na lipanj.

 

Kako doznajemo iz Ureda Turističke zajednice grada Raba, turistički se rezultat zasad ocjenjuje zadovoljavajućim, kada se uzmu u obzir okolnosti.

- „S obzirom na najave očekivanih turističkih rezultata za ovu sezonu u vidu 30 – 35% od lanjske sezone, koje smo mogli čuti od strane Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, zasad je situacija povoljna, te se na području grada Raba bilježe rezultati koji idu u korist tim predikcijama. Naravno da se nadamo i boljem rezultatu, ali smo svjesni da zbog novih proboja virusa unutar države i u našim emitivnim državama, moramo realno i trezveno koncipirati naša očekivanja.

Kroz smanjenja turističke pristojbe, a uskoro i turističke članarine (čiji je postupak u tijeku), olakšat će se poslovanje privatnim iznajmljivačima, a zadaća turističkih zajednica, pa tako i TZG Rab, će biti promocija naše destinacije kao sigurnog mjesta za odmor, uz pridržavanje svih mjera i preporuka koje struka nalaže. U cilju toga, pripremljen je i protokol u slučaju razvoja simptoma bolesti COVID – 19 u suradnji sa Civilnim stožerom Grada Raba i NZJZ Primorsko  - goranske županije – Ispostava Rab, zatim je pripremljen čitav niz potrebnih informacija za naše iznajmljivače koje mogu svakodnevno podignuti u našem TIC-u ili dobiti putem maila, a svakodnevno smo u kontaktu s iznajmljivačima, hotelijerima i ugostiteljima, te se pomažemo u raznim situacijama u kojima se nađu, ponajviše zbog situacije s koronavirusom. Veseli nas svaki prijedlog, konstruktivna kritika i ukazivanje na problematiku koja narušava njihovo poslovanje, jer na taj način možemo djelovati čak i ako nismo bili upoznati sa situacijama koje ih opterećuju.

Što se tiče turističkih rezultata, nismo skloni predviđanjima, želimo nastaviti raditi na pozitivnom i zdravom okruženju za naše turiste, ali i za lokalno stanovništvo, te pomoći koliko je moguće da ova sezona protekne u najboljem mogućem redu“, poručila je Ivana Matušan.

 

U Loparu lipanj zaključuju s 56% turista u odnosu na lani

S jučerašnjim danom u Loparu je boravilo 2.999 turista, što je 56% u odnosu na isti dan lani kada je bilo 5318. U Turističkom naselju San Marino bilo ih je 180, u AC San Marino 1131, dok je ostatak (1688) u obiteljskom smještaju.

 

U mjesecu lipnju do sada je ostvareno 39.689 noćenja što je nekih 34% u odnosu na lanjskih 116.944. Kumulativno, za prvih 6 mjeseci ostvareno je 41.498 noćenja, u odnosu na 141690 lani, što Lopar trenutno drži na neki 29% polugodišnjeg ostvarenja u odnosu na prošlu godinu, kazao nam je direktor Ureda TZO Lopar Marin Mušćo.

- "Svi objekti su uglavnom u funkciji (hoteli, kampovi, restorani, plažni objekti, mjenjačnice, suvenirnice, spotski sadržaji...) tako da očekujemo da će se u slijedećim danima i tjednima, ukoliko ne dođe do promjene situacije sa virusom Covid 19, situacija poboljšavati, poglavito u obiteljskom smještaju. Na žalost zbog preporuka HZJZ-a ne možemo organizirati manifestacije s većim brojem posjetitelja, no u pripremi je veći broj manjih koncerata, predstava i sličnih evenata koji dopuštaju posjetu uz "socijalnu distancu", poručio je Mušćo.

Pročitano 1771 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1