Home Vijesti Razgovor s Josipom Borićem – Nastavimo dalje sigurno i odgovorno

Razgovor s Josipom Borićem – Nastavimo dalje sigurno i odgovorno

0
Razgovor s Josipom Borićem – Nastavimo dalje sigurno i odgovorno

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Kao lokalni čelnik i državni dužnosnik osjećam ono što i većina građana osjeća – treba nam sigurnost u svim pogledima i u djelovanju politike. Da bi tako bilo treba nam stabilnost vlade i političkog sustava. Provjereni i uspješni ljudi i političari.

Rab danas oglas

 

 Gospodine Borić, dugo ste u izvršnoj vlasti, dugo u zakonodavnoj, vidimo opet ste na listi HDZ-a u 8. izbornoj jedinici. Ima li istog žara kao i prije 16 godina kad ste otišli put Zagreba tada na mjesto pomoćnika ministra u MMPI?

– Hvala na ovom pitanju, za one koji možda ne prate prije nešto više od 16 godina postao sam pomoćnik ministra u ministarstvu mora,prometa i infrastrukture kao čelnik čuvene i nama otočanima važne Uprave za otoke. Sa svoje nepune 32 godine počeo sam se baviti politikom državne razine. Nakon toga obnašao sam dužnost državnog tajnika u istom ministarstvu. Godine 2011. na samom kraju prvi put sam prisegnuo za zastupnika u Hrvatskom saboru ispred HDZ-a i do danas sam još uvijek na toj dužnosti, punih devet godina, treći mandat, računajući i onaj 2016. godine koji je trajao svega nekoliko mjeseci.

Oduvijek sam politiku doživljavao kao odgovoran i zahtjevan posao u kojem prolazite stepenicu po stepenicu i dolazite na pozicije temeljem rezultata rada i izbornih uspjeha. Moj put je istim žarom i angažmanom išao od člana temeljnog ogranka HDZ-a Lopar do današnje dužnosti saborskog zastupnika ne preskačući niti jednu stepenicu. Nažalost vremena su se u politici kao i kriteriji promijenili. Danas se iz potpune anonimnosti i nikakvog javnog angažmana postaje političarom pa i državne razine. Političke stranke nastaju i nestaju preko noći, mnogi dolaze, bljesnu i nestanu. Ja sam još uvijek tu, još uvijek vjerujem da je put koji sam prešao od lokalne do državne razine jedini ispravan, samo rad i izborni rezultat, sve ostalo su po meni rezultati krivog doživljaja i pogleda na politiku.

 

Načelnik ste Općine Lopar i ponovno ste u utrci za Sabor, kampanja je u tijeku, može li to i dalje zajedno?

– Ovo je moja peta kampanja za parlamentarne izbore, prvi puta sam bio kandidiran 2007. godine pa od tada do sada u svakom izbornom ciklusu na različitim mjestima liste. Sada sam kao kandidat na 7. mjestu liste broj 9 HDZ-a. Te dvije dužnosti mogu ići zajedno i ostavljaju dovoljno prostora jedna drugoj. Tako to i zakon prepoznaje i dozvoljava. Nastavljam dalje.

 

Oduvijek sam politiku doživljavao kao odgovoran i zahtjevan posao u kojem prolazite stepenicu po stepenicu i dolazite na pozicije temeljem rezultata rada i izbornih uspjeha. Moj put je istim žarom i angažmanom išao od člana temeljnog ogranka HDZ-a Lopar do današnje dužnosti saborskog zastupnika

Ovo je bio 9. saziv Hrvatskog sabora. Mnogi kažu najgori do sada, unutra ste i sve ste pratili. Kakav je vaš dojam o ovom sazivu koji završava?

– “Dojam ovisi o tome kakve su uglavnom slike sabora odlazile prema građanima. Gledajući samo sabornicu u ovom mandatu bilo je podosta pojedinaca koji su je koristili na krivi način pokušavajući prije svega nedoličnim ponašanjem, omalovažavanjem kolega i predsjedavajućih, raznim performansima skrenuti pažnju na sebe, jer sadržaja u biti i nisu imali. Gledajući samo to i pojavu populizma u politici, koji ne ide za sadržajem već detaljima privlačnim građanima, mogu se složiti s tvrdnjom iz pitanja. Gledajući cijeli mandat i ulogu Sabora, on je zahvaljujući većini koju je predvodio HDZ odradio sve zadaće čuvajući prije svega potrebnu političku stabilnost vlade i institucija, preko donošenja potrebnih odluka i zakona do stalnog zasjedanja za vrijeme koronavirusa i potresa u Zagrebu, s najvećim brojem dana zasjedanja i sati rasprave. Po meni radi se o uspješnom sazivu. Građani biraju političare, moj je savjet birajte pouzdane i odgovorne političare, oni utječu svojim radom na naš život.”

 

 

Koji su to trenuci kojima možete potkrijepiti ovu zadnju tvrdnju o uspješnom sazivu? Što je to važno za naše živote odlučivao Sabor?

– “Prvi i najupečatljiviji trenutak saziva je trenutak krize u Agrokoru u travnju 2017. godine, i donošenje zakona koji je očuvao stabilnost tog najvećeg gospodarskog subjekta u Republici Hrvatskoj. Nakon toga zastupnici i ministri MOSTA bivaju maknuti iz vladajuće većine i dolazi do preslagivanja iste. Ovaj mandat obilježava porezna reforma u četiri kruga, koja osigurava stabilnost javnih financija, veće plaće i mirovine, decentralizaciju 2 milijarde kuna prema JLS, povećanu zaposlenost, suficit proračuna, rješavanje problema koji su se pojavljivali redom; od kraha brodogradnje koja je već bila riješena, do ponovne aktivacije iste, privatizacije Petrokemije, izgradnje Pelješkog mosta i nastavka Istarskog ipsilona, izgradnja i dogradnja brojnih luka morskih i zračnih, uspješno ugovaranje i povlačenje sredstava iz fondova, stvaranje učinkovitog sustava domovinske sigurnosti, obrazovna reforma, da bi sve stalo najvećom krizom u povijesti koja je zaustavila čitav svijet, a uzrokovao ju je koronavirus. Tu krizu živimo i danas. Pokazali smo da se znamo boriti i s njom, ali nepredvidivost samog virusa ponovno izaziva zabrinutost.”

 

Načelnik ste Općine Lopar i zastupnik koji donosi zakone koji se odnose i na funkcioniranje Jedinica lokalne samouprave. Da li je bilo loših odluka za JLS?

– “To je i velika prednost u Saboru jer reagirate i u pripremi zakona i u donošenju popravljate amandmanima. Pamtim jako dobre zakone i odluke koje su olakšale funkcioniranje JLS administrativno i financijski. Nisu sve bile u domeni sabora već i vlade RH. Recimo već spomenutih 2 mld. kuna decentraliziranih JLiRS iz poreza na dohodak – sve prepušteno JLiRS. Odluke o visini paušalnog poreza na smještajne jedinice kod iznajmljivača u privatnom smještaju prepuštene vijećima kao i naplata istog po mjestu objekta, a ne prebivališta. Upravljanje državnom imovinom, prijenos vlasništva temeljem zakona nad nekim nekretninama. Uređenje sustava turističkog zemljišta. Jednostavnije procedure apliciranja na sredstva fondova EU. Ovo je samo dio, ali odluke su dobre sve redom.”

 

 

Općina Lopar veliko je gradilište važnih objekata kao i Rab. Sportska dvorana, luka „Melak“, sancaije lukobrana u Rabu.., jesam li preskočio nešto od projekata, a da je država uključena?

– “Odlagalište otpada „Sorinj“. U tri faze zajedno Grad Rab i Općina Lopar, gotovo 30 mil. kn za pretovarnu stanicu, reciklažno dvorište i sada sanacija samog odlagališta. Veliki projekt za otok. Konačno nakon desetljeća i desetljeća, te 14 godina nakon potpisanog prvog sporazuma. Kada se uredi do kraja bit će primjeren objekt prostoru na kojem se nalazi. Više smo napravili u zadnje tri godine nego desetljećima prije.

Novi Zakon o otocima kojeg smo donijeli predviđa i osigurava sredstva za tzv. zelene, čiste, energetski neovisne otoke premrežene širokopojasnim internetom. Zato je kompletno rješavanje zbrinjavanja otpada odličan projekt.

Sportsku dvoranu ovih smo dana zatvorili otvorima, preostaje zadnji dio unutarnje uređenje i uređenje okoliša te opremanje do kraja godine. Radi problema sa Covidom-19 morat ćemo odgoditi završetak za nekoliko mjeseci. Velik je to projekt, gotovo 28 mil. kn u dvije faze izgradnje.

Luka Melak također je važan projekt kojeg je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pomoglo s 13 mil. kuna od potrebnih 15 mil. kuna. Dogradilo se u ovom mandatu i luku Mišnjak. Tu je i sanacija lukobrana u luci Rab. Veliki iznosi pomoći u izgradnji i održavanju pomorske infrastrukture.”

 

 

Što očekivati za naš otok u sljedećem razdoblju? Novi projekti?

– “Ono što nas svakako čeka, uz prije spomenuto, svakako je pitanje aglomeracija Rab i Lopar, vrijedne preko 300 mil. kn, kojom treba u potpunosti riješiti pitanje sustava odvodnje svih mjesta na otoku, druga vodovodna cijev s kopna za sigurnu vodoopskrbu otoka Raba, pitanje načina i stupnja pročišćavanja otpadnih voda. U projektiranju je i dionica državne ceste od Snuge do Mišnjaka kao nastavak rekonstruiranog dijela državne ceste od Lopara do Snuge.

Tu je i sufinanciranje troškova odvoženja otpada na kopno kao i učinkovito gospodarenje otpadom na otoku. Razvoj širokopojasnog interneta na cijelom otoku koji je u fazi realizacije.

Bit će tu i drugi lokalni projekti koje će određivati vrijeme te Općina i Grad, a koji će također trebati pomoć države.”

 

 

Živimo od turizma. Sezona je specifična, koronavirus čini svoje u sezoni i na otoku Rabu. Što nas očekuje?

– “Najveći problem u proteklih nekoliko desetljeća stvara poteškoće svim državama svijeta pa i najrazvijenijima. Zasad nema sigurnog medicinskog odgovora koji ga rješava. Samo distanca, pranje ruku i zaštita, ublažavaju i osiguravaju koliko toliko normalno funkcioniranje života na otoku, u državi i u svijetu. Na nama je da ostanemo odgovorni, da čuvamo svoje zdravlje i zdravlje naših turista kako najbolje znamo, a na politici je da osigura normalno i sigurno funkcioniranje države u budućem vremenu, da pomogne građanima do konačnog rješenja pitanja cjepiva. 

Sezona danas bilježi nekih 50% noćenja i prijava u odnosu na prošlu godinu kad govorimo o Rabu i Loparu. Kvarner i Istra imaju najveći broj turista, tako bi trebalo biti i kroz čitavo ljeto zbog blizine i sigurnosti destinacija, a glavni nositelji smještaja sada su kampovi i privatni smještaj gdje su najsigurniji uvjeti izoliranosti turista.

Na nivou godine i vlada i JLS projicirali su prihode na razini 30% prošlogodišnje turističke sezone. Kako smo mi sada na 50% moramo biti zadovoljni i time. Vlada mora osigurati i pitanje pomoći gospodarstvu i građanima kao i JLS unutar vlastitih ovlasti. Do sada smo donosili dobre odluke i imamo turizam u smanjenom obimu, ali ga imamo. Moramo učiniti sve da dosegnemo i više od projiciranog rezultata.”

 

Za kraj što poručiti?

– “Kao lokalni čelnik i državni dužnosnik osjećam ono što i većina građana osjeća – treba nam sigurnost u svim pogledima i u djelovanju politike. Da bi tako bilo treba nam stabilnost vlade i političkog sustava. Provjereni i uspješni ljudi i političari. To je kao i u obitelji. Ako nema sloge, zajedništva, stabilnosti i obitelji imaju problem. Rješenje je ponuđeno na izborima koji će se održati 5.srpnja 2020. godine u nedjelju. Ima puno različitih političkih opcija i preferencija, a na građanima je da se odrede i izaberu. Uvijek kada biramo politike i političare, biramo i kako ćemo živjeti u budućem vremenu pred nama, građani određuju jednom u 4 godine što žele. Vjerujem da je ovo do sada, u protekle četiri godine, bilo dobro i da treba nastaviti dalje sigurno i odgovorno. Vjerujem u dobar izbor mojih Rabljanki i Rabljana, mojih otočana, ali i svih građana naše izborne jedince”, kazao je na kraju razgovora Josip Borić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime